Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε αναζήτηση συναινέσεων για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ζητούν «συνεννόηση» στα «ζητήματα μείζονος σημασίας» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Εν αναμονή της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη της περιβόητης «εθνικής γραμμής» στο Προσφυγικό, η οποία μάλιστα φαίνεται να επιδιώκεται να αποτελέσει την απαρχή ευρύτερων «συναινέσεων» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, στο προσκήνιο συντηρείται και η - άκρως βολική για το σύστημα - αντιπαράθεση με επίκεντρο τη διαφθορά και τις διάφορες λίστες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε χτες στη ΝΔ ότι «η συναίνεση για το Προσφυγικό δεν συμψηφίζεται με ανοχή στην διαπλοκή» και ότι «απατώνται ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αν θεωρούν ότι μπορούν να ανταλλάξουν την συναίνεση στο Προσφυγικό με οποιουδήποτε είδους "ομερτά" για τα σκάνδαλα και την διαπλοκή της κυβέρνησης Σαμαρά».

Στο σημείωμα που διένειμε, χαρακτηρίζει «εθνικό θέμα» το Προσφυγικό, που απαιτεί «ειλικρινή συναίνεση», ενώ επαναλαμβάνει την πρόθεσή του «για κάθαρση», πολυφορεμένη έννοια που ανασυρόταν όποτε επιχειρούνταν να στηθεί αντιπερισπασμός απ' το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής.

Ακόμα όμως κι αυτό το θέμα, της αντιμετώπισης της διαφθοράς - που ωστόσο είναι σύμφυτη με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης - ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του χτες στον «Real FM», το υπερασπίστηκε ως ζήτημα που ενδείκνυται για συναίνεση: «Τα κόμματα επιβάλλεται να συνεννοούνται, παρά τις διαφορές τους, πάνω σε ζητήματα μείζονος σημασίας και θα πρόσθετα ότι πρέπει να επιδιωχθεί μια συμμαχία των εντίμων, ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εναντίον της διαφθοράς. Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι μάστιγα και εμπόδιο στην ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας άλλη μια πτυχή της σχετικής συζήτησης.

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η Ευρώπη χάνει σε αξιοπιστία και απειλείται από μια διαλυτική κρίση, όσο εμφανίζεται ανίκανη να εφαρμόσει αποφάσεις που 'χει πάρει η ίδια εδώ και μήνες και όσο λειτουργεί αλά καρτ». Ζήτησε μέτρα κατά της Αυστρίας και πίεση προς την Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μάρτη, ώστε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Για τη στάση της κυβέρνησης δήλωσε πως «είναι αποφασισμένη, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και στήριξη, να απαιτήσει στη Σύνοδο την εφαρμογή των αποφάσεων. Αλλιώς, δεν είμαστε δεδομένοι», και συνέστησε «να δοθεί οπωσδήποτε η ευρύτερη δυνατή στήριξη και εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να υπάρξει μια δέσμευση της ΕΕ ότι θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή «αξιολόγηση», ο Δ. Παπαδημούλης επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης ώστε «να γεφυρωθούν οι διαφορές και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα», ενώ σε μια αναφορά χαρακτηριστική για την πρεμούρα της κυβέρνησης, ανέφερε: «Οι κορυφαίοι της ΕΕ λένε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση. Αυτό πρέπει να το ακούσει η Ουάσιγκτον και η κα Λαγκάρντ και να δώσουν εντολή σε Τόμσεν και Βελκουλέσκου να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να έρθουν γρήγορα στην Αθήνα».

«Ο συνδυασμός Ασφαλιστικού και Φορολογικού... ελαφρύνει τους αγρότες»!

Στο μεταξύ, χτες βράδυ συνεδρίασε η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές προτάσεις για τους αγρότες, ισχυριζόμενος ότι «ο συνδυασμός Ασφαλιστικού και Φορολογικού όχι μόνο δεν επιβαρύνει, αλλά ελαφρύνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών»!

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, επανέφερε την κριτική του προς τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ για την απροθυμία να υποδεχτούν πρόσφυγες. Προσπερνώντας το γεγονός ότι κριτήριό τους είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «τέτοιες στάσεις είναι καθ' όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ»!

Τέλος, εξωραΐζοντας τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε ότι αυτή θα σέβεται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ