Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΓΓΥΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Στόχος η θωράκιση της κερδοφορίας των τραπεζών

Η προστασία των τραπεζών, συνολικά η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που αποτελεί την καρδιά του καπιταλισμού, αφού συγκεντρώνει κεφάλαια και χρηματοδοτεί επενδύσεις, είναι το ζητούμενο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τίτλο: «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται αφορούν τη θέσπιση κοινών κανόνων «για όλα τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων». Οπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση, «σκοπός της νέας Οδηγίας είναι η παροχή ομοιόμορφου επιπέδου προστασίας των καταθετών σε όλη την ΕΕ και παράλληλα η εξασφάλιση ίδιου επιπέδου σταθερότητας όσον αφορά τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων». Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται ότι «το όριο κάλυψης του συνόλου των καταθέσεων κάθε καταθέτη είναι έως το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των καταθέσεων, του νομίσματος και του τόπου κατάθεσης εντός της ΕΕ».

Οι ρυθμίσεις για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών σε αυτό.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αναδεικνύεται και από την εξαίρεση από κάθε είδους προστασία και εγγύηση των καταθέσεων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και όλοι οι οργανισμοί του Δημοσίου.

Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, δηλώνοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό που αποτυπώνεται στις διατάξεις του είναι: «Η πραγματική επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν είναι παρά η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η στήριξη των τραπεζών, οι οποίες αξιοποιούν τις λαϊκές αποταμιεύσεις με τα χρήματα των λαϊκών στρωμάτων για να στηρίζουν συνεχώς τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση μια πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς ως αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσια εγγυήσεων».

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία των μικροκαταθέσεων. Εξάλλου, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι «για τη σωτηρία της τράπεζας, που μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης ή εξυγίανσης» δεν θα κληθούν «να συμβάλουν και οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ». Ενώ πρόσθεσε πως τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ, κατά τα στοιχεία, κυμαίνονται από 1,5 δισ. έως 4 δισ. ευρώ, «όταν οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ».

Οσο για την εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει διάπλατα τη δυνατότητα "κουρέματος" και μάλιστα από το πρώτο ευρώ σε βάρος των καταθέσεων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι οργανισμοί. Πρόκειται για την άρση ακόμα και της ελάχιστης παρεχόμενης προστασίας που προβλέπεται μέσω του ΤΕΚΕ».

«Το ΚΚΕ - ξεκαθάρισε - ζητά να διασφαλιστεί το σύνολο των καταθέσεων των λαϊκών οικογενειών, δεν έχουμε κανένα πόνο και δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου οι καταθέσεις της πλουτοκρατίας, οι καταθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Και το κόστος για τη διασφάλιση του συνόλου των λαϊκών καταθέσεων να το πληρώσουν οι τράπεζες από τα ίδια τους τα κέρδη».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, απαντώντας είπε: «Θα έλεγα στο ΚΚΕ ότι στον καπιταλισμό το μόνο χειρότερο από το να σε εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο είναι να μη σε εκμεταλλεύεται γιατί σημαίνει ότι είσαι άνεργος. Οι επιπτώσεις στην εργατική τάξη όταν καταρρέουν οι τράπεζες είναι δραματικότατες»! Ζήτω λοιπόν η εκμετάλλευση, λέει ο υπουργός, ως πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου, άρα εχθρός των εργατών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υποδέχτηκαν περιχαρή το νομοσχέδιο, το οποίο και υπερψήφισαν. Δεν δήλωσε ψήφο η Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ