Συμπλοκές στη Χίο με αφορμή τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
Σάββατο 2 Απρίλη 2016

Πρόσφυγες περιμένουν στο λιμάνι της Χίου...
Το hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο εγκατέλειψαν χτες το μεσημέρι μαζικά πάνω από 600 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, που κατευθύνθηκαν προς την πόλη μέσω του κεντρικού επαρχιακού δρόμου. Αντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και απομακρύνθηκαν από το χώρο όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει υπερπληθυσμός και ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εξάλλου, οι προχτεσινές συμπλοκές στο hot spot της Χίου, ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς, εκτιμάται από τις αρχές ότι συνέβησαν όταν οι πρόσφυγες πληροφορήθηκαν πως ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Στο hot spot βρίσκονται 196 βρέφη και νήπια, 330 παιδιά και 600 γυναίκες. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τέσσερις Αφγανοί κι ένας Σύρος. Με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη για αρκετή ώρα, στο hot spot επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Επίσης, στη διάρκεια των επεισοδίων, σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hot spot, καθώς και στους χώρους καταγραφής. Οπως ανακοινώθηκε, οι «Γιατροί του Κόσμου» αποχώρησαν από το κέντρο. Μετά τα επεισόδια αυτά, οι αρχές ζήτησαν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χίο μεταφέρεται διμοιρία των ΜΑΤ. Λόγω των επεισοδίων, χτες το πρωί έγινε παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου. Επιπλέον, περίπου 200 πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί από προχτές και μέχρι χτες το πρωί, αφού καταγράφονταν, θα μεταφέρονταν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, περίπου 6.000 άτομα βρίσκονται στην αναμονή για επαναπροώθηση στην Τουρκία. Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να γίνει επαναπροώθηση ενός αριθμού προσφύγων, έως ότου οριστικοποιηθεί η διαδικασία. Επιπλέον, 2.574 πρόσφυγες κρατούνται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο και 218 άτομα στο κέντρο της Σάμου. Από προχτές και έως χτες τις 9.00 π.μ., από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έφτασαν 400 πρόσφυγες. Από αυτούς, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 190 άτομα και στη Χίο 210. Συνολικά στην Ελλάδα, ο αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει τις 52.000.

Στο μεταξύ, στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, οι 210 πρόσφυγες που έφτασαν αργά προχτές το βράδυ εκεί, αρνήθηκαν να μείνουν στις σκηνές. Τη νύχτα επέστρεψαν μέσα στα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και ορισμένοι προξένησαν ζημιές στα καθίσματα. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, στις 3 χτες τα ξημερώματα οι πρόσφυγες δέχτηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές.

Κυβερνητική σύσκεψη

Παράλληλα, η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας, με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τη διοργάνωση στα τέλη Απρίλη συνδιάσκεψης για το Προσφυγικό, με τη συμμετοχή των όμορων βαλκανικών χωρών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο περιθώριο συνάντησής του με τον Βόσνιο ομόλογό του. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει άλλη, ευρύτερη διεθνής συνάντηση για το θέμα. Είπε επί λέξη: «Στα τέλη του Απρίλη ετοιμάζουμε στη Θεσσαλονίκη μια συνδιάσκεψη με τις όμορες χώρες, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, για να κουβεντιάσουμε το προσφυγικό ζήτημα. Αυτή η διεθνής συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική μιας πολύ ευρύτερης για την περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να αδειάσει μέχρι τις 12/4, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες «δομές». Οσον αφορά την Ειδομένη, που αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, οι περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό θα έχουν μεταφερθεί σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας έως τα μέσα Απρίλη. Συζητήθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, όπως και η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Την «εντεινόμενη ανησυχία» της για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα και καταυλισμούς στην Ελλάδα, εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του OHE για τους Πρόσφυγες, μετά τα περιστατικά συγκρούσεων που καταγράφηκαν την Πέμπτη. Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Μελίσα Φλέμινγκ, ανέφερε ότι «οι συνθήκες για τους πρόσφυγες επιδεινώνονται στην Ελλάδα», σημειώνοντας τους τραυματισμούς μετά τις συμπλοκές σε κέντρα στα ελληνικά νησιά. «Και στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι συνθήκες σε Πειραιά και Ειδομένη είναι ζοφερές και ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμού σε αυτά τα σημεία και αλλού είναι υπαρκτός» τόνισε.

Η Αρμοστεία υπογράμμισε ότι «χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω υποστήριξη από την ΕΕ, για συνδρομή των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου στην καταγραφή και επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ανησυχία εντείνεται». Κάλεσε, επίσης, να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, εξαιτίας «των σοβαρών κενών και στις δύο χώρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραυματίες από συμπλοκές στον καταυλισμό μεταναστών (2016-12-13 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μείνουν νηστικοί οι πρόσφυγες (2016-06-08 00:00:00.0)
Επεισόδια σε Σάμο και Μυτιλήνη (2016-06-03 00:00:00.0)
Επίθεση των ΜΑΤ σε πρόσφυγες στη Λέσβο (2016-05-17 00:00:00.0)
Μετακινήσεις σε νέα κέντρα κράτησης (2016-03-31 00:00:00.0)