Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση των ΜΑΤ σε πρόσφυγες στη Λέσβο

Eurokinissi

Με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης απάντησε χτες η Αστυνομία σε διαμαρτυρία προσφύγων που κρατούνται στο hot spot της Μόριας. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο. Πρόκειται για πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μάρτη και σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας παρέμειναν σε περιορισμό στο hot spot για 25 μέρες, μέχρι να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο νησί αλλά να τους στερείται η δυνατότητα να φύγουν από αυτό. Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλαν, όμως, καθυστερεί, με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται προβλήματα. Πρόσφυγες κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην Υπηρεσία Ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί, ενώ διμοιρία της ΕΛ.ΑΣ. επενέβη.

Εξάλλου, πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ διαδήλωσαν την Κυριακή στη Λέσβο. Αίτημά τους ήταν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Κεντρική ή Βόρεια Ευρώπη. Διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες, δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, οικογένειες με παιδιά, παρέμειναν στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Οπως κατήγγειλαν, βρίσκονται στο νησί από τα τέλη του Μάρτη. Τους ζητήθηκε να υποβάλουν αίτηση ασύλου και έμειναν κρατούμενοι. Τώρα γυρίζουν στο νησί σαν εκτοπισμένοι, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από αυτό, αφού αυτό δεν επιτρέπεται. Δεν έχουν χρήματα και δεν μπορούν να ζήσουν όλη τους τη ζωή σε αυτήν την κατάσταση. Η Λέσβος έχει μετατραπεί γι' αυτούς σε μια μεγάλη φυλακή.

Σημειώνεται ότι οι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, που περιμένουν απάντηση από τις Υπηρεσίες Ασύλου, έχουν φτάσει τα 3.652 άτομα. Στο σύνολό τους μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20/3, μέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Περίπου 1.500 από αυτούς μένουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο hot spot της Μόριας. Σχεδόν σε όλους έχει επιτραπεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι, αφού πέρασε η περίοδος που ζούσαν σε περιορισμό. Σύμφωνα με το νόμο, ο περιορισμός της ελευθερίας τους δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25 μέρες. Συνολικά, εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των τριών νησιών, ζουν 6.825 άτομα. Ειδικότερα, στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο 3.652, στη Χίο 2.287 και στη Σάμο 886. Στο μεταξύ, την ίδια μέρα ξεσηκώθηκαν Αφγανοί πρόσφυγες που μένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου Μυτιλήνης, στον Καρά Τεπέ. Ζητώντας την απομάκρυνση στελεχών της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τους οποίους κατηγορούν για διακρίσεις σε βάρος τους, οι Αφγανοί πρόσφυγες κατέλαβαν για αρκετές ώρες την κεντρική πύλη του καταυλισμού.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε προχτές ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό. Ο Φ. Κρεπό επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις διαμονής των μεταναστών και των προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια, όπου ενημερώθηκε για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Σε χτεσινή συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην έλλειψη πληροφόρησης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην κράτηση ιδίως ανηλίκων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως τα δύο βασικότερα προβλήματα που εντόπισε.

Αγγίζουν τις 55.000 οι εγκλωβισμένοι

Σε 54.469 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 8.556, από τους οποίους οι 49 είναι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.475 άτομα, στην Κεντρική Ελλάδα 2.039 και στη Νότια Ελλάδα 324. Στο camp της Ειδομένης παραμένουν 9.220 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.061. Συνολικά, στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 29.075 πρόσφυγες.

Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου θα υλοποιήσει πρόγραμμα προ-καταγραφής αιτούντων διεθνούς προστασίας στην ενδοχώρα, από τα τέλη Μάη έως τα τέλη Ιούλη. Ετσι, όλοι όσοι έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20/3 και θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα, θα μπορούν να προ-καταγραφούν. Η προ-καταγραφή είναι το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, που μπορεί να οδηγήσει σε εξέταση της αίτησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας από τις ελληνικές αρχές και ενδεχόμενη χορήγηση καθεστώτος, μεταφορά σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ή μεταφορά σε άλλο κράτος - μέλος στο πλαίσιο του προγράμματος της μετεγκατάστασης.

Συνολικά 57 μετανάστες, μεταξύ τους και 16 ανηλίκους, σκόπευε να προωθήσει με φορτηγό 49χρονος, που εντοπίστηκε και συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου, από αστυνομικούς, στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ