Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ '36
Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εισηγήσεις στη διημερίδα

Ενας μεγάλος όγκος ιστορικών στοιχείων αλλά και πολύτιμων συμπερασμάτων για την εξέλιξη της ταξικής πάλης με κέντρο αναφοράς τις ματωμένες μέρες του Μάη του 1936 κατατέθηκε στη διάρκεια της διημερίδας, που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 80χρονα από τον Μάη του '36.

Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με ιδιαίτερη τη συμμετοχή της νεολαίας. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε μικρή, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των παρευρισκόμενων να παρακολουθεί τις ομιλίες από το αίθριο του Δημαρχείου. Η δεύτερη μέρα είχε θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση ντοκουμέντων για τον Μάη του '36, ενώ διακινήθηκε επίσης το πολυσέλιδο λεύκωμα για το ίδιο θέμα που εκδόθηκε από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Με θέμα «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή» μίλησε ο Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός, ενώ με θέμα «Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης» μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Η Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας, παρουσίασε το θέμα «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών». Ο Γιώργος Χρανιώτης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας, αναφέρθηκε στο θέμα «Στρατευμένος λαός και Μάης του '36». Ο Κώστας Τζιάρας, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας, μίλησε με θέμα: «Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού». Η Μαρία Τσολάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη».


  • Αποσπάσματα από τις ομιλίες θα παρουσιαστούν στο ειδικό ένθετο του «Ριζοσπάστη» Κομματική Ζωή και Δράση στο φύλλο της Παρασκευής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ