Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ
Στήνουν «φιέστα» στο φόντο οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Επικοινωνιακή φιέστα στήνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση, με αφορμή τα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής του διαδριατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (TAP), παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, αλλά και αξιωματούχων από όλες τις συμμετέχουσες χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία), αλλά και της Βουλγαρίας, ως άμεσα ενδιαφερόμενης, λόγω της συμμετοχής της στο διασυνδετήριο αγωγό IGB.

Ο αγωγός ΤΑΡ είναι ένα έργο που υποστηρίζουν θερμά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, καθώς θεωρείται σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, ενισχύονται ισχυρότατα ενεργειακά μονοπώλια τα οποία διαχειρίζονται το έργο: Η βρετανική BP (20%), η ιταλική «Snam SpA.» (20%), η βελγική «Fluxys» (19%), η ισπανική «Enagas» (16%), η ελβετική «Axpo» (5%) και φυσικά η αζέρικη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR (20%).

Την υλοποίηση του αγωγού στηρίζει ουσιαστικά το σύνολο των εγχώριων αστικών κομμάτων, καθώς εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της ελληνικής αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, στο φόντο βέβαια οξύτατων και επικίνδυνων για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών...

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Shah Deniz II» από το Αζερμπαϊτζάν και, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής, θα καταλήγει στην Ιταλία και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Το συνολικό μήκος του θα ανέλθει στα 870 χλμ., εκ των οποίων τα 550 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας. Η μεταφορική του ικανότητα ανέρχεται στα 10 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) το χρόνο με προοπτική να ανέλθει στα 20 bcm σε δεύτερο στάδιο.

Για την κατασκευή του έργου έχει συσταθεί η κοινοπραξία «Trans-Adriatic Pipeline AG», σύμφωνα με την οποία η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει τον Ιούνη 2016, με στόχο να λειτουργήσει στις αρχές του 2020.

Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούσκα Πέτκοβα, με την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις αναφορικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί συμμετείχαν σε συνάντηση εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εταιρείες ΔΕΠΑ, «Gastrade», «Cheniere», «Bulgartransgaz», «Bulgargaz» και «Bulgarian Energy Holding» (BEH).

Χαρακτηριστική της πλήρους ευθυγράμμισης, εξάλλου, της κυβέρνησης με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του εγχώριου κεφαλαίου ήταν η δήλωση του Π. Σκουρλέτη ότι «η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων (σ.σ. αγωγός IGB και σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης) σε συνδυασμό με τον ΤΑΡ, ουσιαστικά, καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό "παίχτη" στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σήμερα, ο Π. Σκουρλέτης θα έχει συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Hochstein, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, M. Sefcovic, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP, Ian Bradshaw.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ