ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια στο φόντο της «φθίνουσας» και «εύθραυστης» παγκόσμιας ανάπτυξης

Νέα πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία προαναγγέλλει το ΔΝΤ

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016

Copyright 2016 The Associated

Για «ελαφρά φθίνουσα», «εύθραυστη» και «αδύναμη ανάπτυξη» έκανε λόγο η Κρ. Λαγκάρντ, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των G-20 στην Κίνα
Το γεγονός ότι τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο διεξάγονται στο φόντο εντεινόμενων «αβεβαιοτήτων» και «κινδύνων» για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία ήρθε να επιβεβαιώσει η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει ξανά πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G-20 στην Κίνα (4-5/9), ανέφερε ότι οι οικονομικές προοπτικές περιορίζονται από την αδύναμη ζήτηση, την κάμψη του εμπορίου και των επενδύσεων και την «αυξανόμενη ανισότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κρ. Λαγκάρντ περιέγραψε τις συνολικές προοπτικές ως «ελαφρά φθίνουσα ανάπτυξη, εύθραυστη, αδύναμη και σίγουρα μη ενισχυόμενη από το εμπόριο».

Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες γύρω από το ζήτημα του κρατικού χρέους

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα στήριξης του ελληνικού κράτους, στον απόηχο και της αρνητικής στάσης της Γερμανίας στο πρόσφατο Euro Working Group στην προοπτική συγκεκριμενοποίησης βραχυπρόθεσμων μέτρων για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους συνολικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εντός κι εκτός ΕΕ, για τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών.

«Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο. Με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα», σημείωσε.

Φρόντισε, βέβαια, να δώσει και αυτή τα συγχαρητήριά της για το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλώνοντας ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις, η νομοθεσία για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή, με τις οποίες συμφωνούν όλες οι πλευρές του αντιλαϊκού παζαριού...

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι η επικεφαλής της αποστολής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη, πιθανότατα στις 12/9. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, τις ίδιες μέρες αναμένεται η επάνοδος όλων των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η σχετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει δύο βδομάδες, ενώ τα ευρήματά της θα αξιοποιηθούν αργότερα στη διαδικασία αξιολόγησης της οικονομίας, του προγράμματος και στη μελέτη βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε πως το ΔΝΤ «συμμερίζεται πλήρως» τις «ανησυχίες» που εξέφρασε η Κομισιόν στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ανέφερε πως από το 2010 και μετά, η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να προστατευτεί η συντελεσθείσα πρόοδος, καθώς η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ» στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Για τις διοικήσεις των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια

Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, με βασικό θέμα τις αλλαγές στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ζητήματα, δηλαδή, γύρω από τα οποία ξεδιπλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, τόσο για τους συσχετισμούς παλιών και νέων «παικτών» στις διοικήσεις των τραπεζών, όσο και για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, η οποία συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων και ανακατατάξεων σε τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Το θέμα της αλλαγής των διοικήσεων συμπεριλαμβάνεται στις 15 «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει συμφωνηθεί μια «παράταση» στην υλοποίησή του. Ταυτόχρονα, στα συμφωνηθέντα κυβέρνησης και κουαρτέτου προς άμεση υλοποίηση το επόμενο διάστημα συμπεριλαμβάνονται επίσης η ανάλυση των «κόκκινων» δανείων, η στοχοθέτηση της απομείωσής τους ανά τραπεζικό όμιλο, καθώς και η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε επίπεδο τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων, προβλέπεται ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο η προβλεπόμενη μείωση φτάνει στα 13,5 δισ. το χρόνο για την ερχόμενη τριετία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκά παζάρια με φόντο την οικονομική επιβράδυνση (2019-04-12 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών διεργασιών στο «κάδρο» των «κινδύνων» στην παγκόσμια οικονομία (2018-04-20 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος στην υπηρεσία του εγχώριου κεφαλαίου (2016-09-16 00:00:00.0)
Ανησυχία για το δημοψήφισμα από το ΔΝΤ (2015-12-12 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια μπροστά και πίσω από τα φώτα (2012-10-13 00:00:00.0)
Ασίγαστοι ανταγωνισμοί και νέα αντιλαϊκά μέτρα (2011-05-21 00:00:00.0)