Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ασίγαστοι ανταγωνισμοί και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Αναταραχή στους κύκλους της ντόπιας πλουτοκρατίας από τη νέα υποβάθμιση από τον «Fitch» και τις δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί κρατών και μερίδων του κεφαλαίου γύρω από το ζήτημα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα και αλλού

Eurokinissi

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί κρατών και μερίδων του κεφαλαίου γύρω από το ζήτημα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας στην Ελλάδα και αλλού
Στον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας εδράζονται τα σενάρια για «ήπια» αναδιάρθρωση, επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ή παροχή νέων διμερών δανείων από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο φόντο αυτών των ανταγωνισμών, χτες ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες, σε «B+» από «BB+», τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ διατήρησε σε «B» τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει θέσει τις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης, με πιθανές αρνητικές συνέπειες, που θα εξαρτηθούν από πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η σημερινή εκτίμηση αποτυπώνει τις προσδοκίες του ότι η Ελλάδα θα δεχθεί νέα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ότι δε θα προχωρήσει σε «ήπια» αναδιάρθρωση ή «αναδιάταξη».

Σύμφωνα εξάλλου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,«φαίνεται πιθανό, το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, να χρειάζεται προσαρμογή», καθώς είναι «απίθανο» η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Ο νέος διοικητής της «Bundesbank» (Μπούντεσμπανκ), Γενς Βάιντμαν, ξεκαθαρίζει ότι «η επιμήκυνση των ελληνικών χρεών σε ένα περιβάλλον γεμάτο από αμφιβολίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας, θα καταστήσει αδύνατη την αποδοχή τους ως εγγυήσεις», ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση της ΕΚΤ σε ενδεχόμενη «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι όποια «λύση» και αν προκριθεί σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό δε σημαίνει ότι θα «χαλαρώσουν» τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Μάλιστα, η «Bundesbank» στη μηνιαία έκθεσή της προειδοποιεί ότι η όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας θα θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και την αξιοπιστία των μελλοντικών συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αραδιάζουν σενάρια

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αυτοί του ΔΝΤ στα σχόλιά τους δίνουν διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, μεταξύ των οποίων είναι και ο περαιτέρω δανεισμός ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2012-13 ή/και η ήπια ή απότομη αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει σε έκθεσή της η «Deutsche Bank».

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η πιθανότερη εκδοχή είναι ένα πακέτο νέων δανείων με επιπλέον όρους, καθώς και μια εθελοντική ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Το ΔΝΤ, σε έκθεσή του με αφορμή την αξιολόγηση της προόδου του ιρλανδικού προγράμματος, εκτιμά ότι η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει ένα νέο «ολοκληρωμένο σχέδιο» για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το νέο σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει αύξηση του ποσού που διατίθεται μέσω των μηχανισμών δανειοδότησης στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μείωση των επιτοκίων των δανείων. Παράλληλα, προτείνει στην ΕΕ να υιοθετήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα με «τεστ κοπώσεως» για τις τράπεζες και να κλείσει κάποιες τράπεζες αν κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει σε συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα, ότι δε θα δοθούν νέα δάνεια στην Ελλάδα αν δε μετρήσει περισσότερα αποτελέσματα απ' ό,τι μέχρι σήμερα. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι δε θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο», σημειώνοντας ότι αν κάποια τράπεζα προβεί σε εθελοντική αναδιάρθρωση, τότε το ΔΝΤ δε θα σταθεί εμπόδιο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα η Κ. Λαγκάρντ τασσόταν ρητά ενάντια σε κάθε μορφή αναδιάρθρωσης, στάση η οποία αλλάζει, ενδεχομένως, κάτω και από το βάρος της πιθανής υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Αντιπαραθέσεις στη Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel Online», το προσχέδιο για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013, προκαλεί δυσθυμία στη γερμανική κυβέρνηση, καθώς δεν προβλέπει ρητά τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος «διάσωσης» μιας χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ανεπίσημη μετάφραση του προσχεδίου, περιέχονται μόνο ασαφείς διατυπώσεις, όπως ότι «αναμένεται» η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αν παραστεί ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» εκτιμά ότι η Γερμανία τελικά δεν έχει και μεγάλη ζημιά από την κρίση στην Ελλάδα. Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμη τίποτα. Αντιθέτως, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση (...) η Ελλάδα θα πρέπει να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έλαβε πληρώνοντας επιτόκιο, καθώς τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ' εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου - ή 157 ευρώ για κάθε αναγνώστη της "Bild". Κέρδος προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί, κάτι που δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την κρίση στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και αν η Ελλάδα καταρρεύσει, η Γερμανία θα ικανοποιηθεί προνομιακά ως πιστωτής και διακρατώντας το κέρδος που θα έχει προκύψει μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ