Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί σε αντιδραστικά μέτρα

Δίπλα στα κυβερνητικά σχέδια για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, προτείνει την «εργασιακή εφεδρεία»

Το αντιδραστικό και βάρβαρο μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας» προτείνει ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων η ηγεσία της ΝΔ, στηρίζοντας και πλειοδοτώντας στην υλοποίηση νέων αντεργατικών ανατροπών.

Αποδεικνύοντας στην πράξη τη συναίνεση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η ηγεσία της ΝΔ συστρατεύεται ανοικτά στο μέτωπο της δραστικής μείωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχοντας στην αιχμή του δόρατος δύο αλληλένδετες προτάσεις: Πρώτον, πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια και στη συνέχεια εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις. Δεύτερον, εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας για τους οργανισμούς και τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Με την πρώτη πρόταση, όπως εξήγησαν χτες ο εκπρόσωπος Τύπου και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης, θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 75.000 μέσα σε μία τριετία, ενώ στη συνέχεια στα δέκα χρόνια η μείωση θα φτάσει τις 215.000 υπαλλήλους. Παράλληλα, πρότειναν να εφαρμοστεί το μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», καυχόμενοι μάλιστα ότι είναι πιο αποτελεσματικό και εξοικονομεί περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο απ' ό,τι οι απολύσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται περνούν, για τρία χρόνια, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρώνονται με το 70% των αποδοχών τους, προσφέροντας εργασία όποτε και όπου κληθούν. Στην πραγματικότητα, η μείωση των αποδοχών θα είναι ακόμα πιο κάτω, ώστε να εξαναγκαστεί να αποχωρήσει ο εργαζόμενος, αναζητώντας δουλειά αλλού, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να απολυθεί αργότερα όταν κριθεί ότι δεν καλύπτει «πάγιες ανάγκες».

«Ολοι (σ.σ. οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην εφεδρεία) ενθαρρύνονται να βρουν δουλειά εκτός Δημοσίου. Το γεγονός ότι θα παίρνουν μειωμένες αποδοχές, τους δημιουργεί ένα κίνητρο να αναζητήσουν δουλειά απ' έξω», είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Λαζαρίδης, δίνοντας το στίγμα του αντεργατικού μέτρου. Ο ίδιος, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματά του σε σύγκριση με τις απολύσεις τόνισε: «Αν απολύσουμε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά και συνταγματικά προβλήματα, το δημόσιο εξοικονομεί συνολικά το πολύ 125 ευρώ το μήνα για καθένα που απολύει. Ενώ αν εφαρμόσει το θεσμό της "εργασιακής εφεδρείας", το δημόσιο ταμείο επωφελείται κατά 360 ευρώ. Γι' αυτό λέμε όχι στις απολύσεις»!.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσει να βάζει πλάτες στα νέα βάρβαρα μέτρα, επιρρίπτοντας στην «αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης τη μη εφαρμογή τους μέχρι τώρα. Ο Γ. Μιχελάκης επανέλαβε χτες ότι «δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει εμποδιστεί σε τίποτα να ασκήσει την πολιτική της». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα τη ΔΕΗ, όπου, όπως είπε, «η πρότασή μας είναι πιο επιθετική, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί υπάρχουν ενδοκυβερνητικές έριδες».

Στο ίδιο μήκος, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «ως αντιπολίτευση έχουμε βγει μπροστά από την κυβέρνηση σε κάποια θέματα, π.χ. στις αποκρατικοποιήσεις. Εχουμε ξεπεράσει την κυβέρνηση κατά πολύ (...) Το ίδιο και στο θέμα του περιορισμού του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ