ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προωθούν αντεργατικές ανατροπές για ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον

Νέα «χτυπήματα» στα εργασιακά, στα «κοινωνικά» επιδόματα, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις έχει το μενού. Συνεχίζουν οι κόντρες ΕΕ - ΔΝΤ

Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016

Eurokinissi

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κουαρτέτο Ντ. Βελκουλέσκου
«Προ των πυλών» εμφανίζεται και πάλι μια φουρνιά νέων αντιλαϊκών μέτρων για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου. Τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι δανειστές του ελληνικού κράτους διαπιστώνουν «βήματα προόδου» στη βάση και του προσχεδίου συμφωνίας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanting), που παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και συζητήθηκε με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου», τα οποία αναχώρησαν χτες από την Αθήνα. Την ίδια ώρα, οι συνεννοήσεις και τα παζάρια συνεχίζονται αδιάλειπτα τόσο σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» όσο και εξ αποστάσεως με ανταλλαγή emails όπως είπαν, ενώ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της συγκυβέρνησης, την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη με τους «θεσμούς» ενόψει της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στις 28 Νοέμβρη, με επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκέμβρη.

Πέρα και πάνω από τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζουν πλέον στα ζητήματα της Ενέργειας (ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθερώσεις» κ.ά.), και στο δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα καλυφθεί με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Και εν προκειμένω, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει «πρόοδος» καθώς ήδη έχουν «βρεθεί» και συμφωνηθεί σημαντικά ποσά για την κάλυψη των «κενών» με άξονα την παραπέρα καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων. Καθοριστικό ζήτημα αποτελεί και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, με σημείο αιχμής το ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» μετά το 2018, δηλαδή για τη διετία 2019 - 2020. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οπως υποστηρίζουν, οι στόχοι, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στη διετία 2019 - 2020, θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ (5/12), σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο κρατικό χρέος, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης, όπως λένε. Βέβαια, η όποια «ελάφρυνση» ακόμη και για τη βραχυπρόθεσμη περίοδο (2017 - 2018) αναμένεται να συνδεθεί με ειδικές ρήτρες και επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα.

Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Α. Μπράιτχαρντ, σημειώθηκε «καλή πρόοδος», λέγοντας ότι στόχος παραμένει η επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» «σύντομα».

Μίνι Σύνοδος Ευρωζώνης - ΔΝΤ με άξονα το κρατικό χρέος

Oι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας πρόκειται να συναντηθούν στο Βερολίνο, την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν για το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung».

Πρόκειται, δηλαδή, για μια συνεδρίαση του λεγόμενου «Washington Club», στο πλαίσιο του οποίου, με φόντο και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και την ενδοαστική διαπάλη, προετοιμάζονται, όπως έχει φανεί και από άλλες περιπτώσεις, οι καθοριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, «στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI, παραμένει η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ όσον αφορά και τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές της ΕΕ, αναφέρουν ότι Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εξετάζει μια «φιλόδοξη πρόταση» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ. Στην παρούσα φάση, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Υπάρχουν ακόμα διαφορές (με το ΔΝΤ), στη βιωσιμότητα χρέους, στους μεσοπρόθεσμους στόχους, στη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην ανάλυση χρέους του ΔΝΤ», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το MNI.

«Γράφεται» το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το προσχέδιο συμφωνίας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο παρέδωσαν οι «θεσμοί» στην ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και για τη διετία 2019 - 2020, που θα ακολουθήσει την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου το 2018.

Για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων προβλέπονται, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μέτρα, όπως οι περαιτέρω περικοπές προνοιακών επιδομάτων, η κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» για μισθωτούς και συνταξιούχους, νέες περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, καθώς επίσης και γενικευμένες περικοπές στις δαπάνες όλων των υπουργείων στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονομήσεις δαπανών με συνολική επανεξέταση της κατανομής τους (spending Review), που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, στο εν λόγω κείμενο γίνονται αναφορές για την εφαρμογή προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, γεγονός που παραπέμπει σε περαιτέρω σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, καθώς και στην πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, όπως έχει υποδείξει και το ΔΝΤ. Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει σε αρκετά από αυτά, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται με κατεύθυνση την κάλυψη των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών», κατ' αρχάς για το 2018 αλλά και για τα επόμενα έτη, ανάλογα και με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα αποφασιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα παραπάνω αποτελούν το «διαβατήριο» της εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές.

Αβεβαιότητες για τον κρατικό προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) διατυπώνει σειρά επιφυλάξεων σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ενώ από τη σκοπιά του εγχώριου κεφαλαίου ασκεί κριτική στα νέα φορολογικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι «δεν προάγουν τον κύριο στόχο, που θα πρέπει να είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Σύμφωνα με το ΕΔΣ:

-- Υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσον η ρύθμιση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων θα αναδείξει αυξημένες καταπτώσεις εγγυήσεων από δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

-- Δεν είναι προβλέψιμο το πώς η μετάβαση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα επηρεάσει την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών και τον έλεγχο των αντίστοιχων δαπανών (συντάξεις και λοιπές παροχές).

-- Η δυνατότητα είσπραξης των σημαντικά αυξημένων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης συναρτάται απόλυτα από την πραγμάτωση των αισιόδοξων μακροοικονομικών προβλέψεων».

Παράλληλα, το ΕΔΣ τονίζει ότι για άλλη μια χρονιά η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής «παραμένει έντονα περιοριστική», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, και ακόμη ότι τα περιθώρια αποκλίσεων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι πολύ μικρά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα (2018-07-21 00:00:00.0)
Στην «τελική ευθεία» για την ανανέωση παλιών και την υπογραφή νέων αντιλαϊκών συμφωνιών (2017-04-23 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά μέτρα με «ρυμουλκό» το κρατικό χρέος (2017-02-18 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το κλίμα (2016-12-01 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια με «σημαδεμένα χαρτιά» (2016-11-27 00:00:00.0)
Κρατάνε το «μομέντουμ» της αντιλαϊκής πολιτικής (2016-06-26 00:00:00.0)