Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κρατάνε το «μομέντουμ» της αντιλαϊκής πολιτικής

Πολλές και πολύμορφες παρεμβάσεις για ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους, ενόψει της επόμενης «αξιολόγησης»

Από το συνέδριο του «Εκόνομιστ». Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Χουλιαράκης, στο μέσον η Ντ. Βελκουλέσκου

Eurokinissi

Από το συνέδριο του «Εκόνομιστ». Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Χουλιαράκης, στο μέσον η Ντ. Βελκουλέσκου
Στον άξονα της πλήρους εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους επικεντρώθηκαν οι παρεμβάσεις των στελεχών του κουαρτέτου και της συγκυβέρνησης, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του «Economist» στην Αθήνα.

Σε αυτό το έδαφος, με προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και την προσθήκη νέων, η συγκυβέρνηση θέτει στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 2019), προκειμένου τα διαθέσιμα κεφάλαια να ανακατευθυνθούν σε κάθε είδους ενισχύσεις και στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», είπε ο Γ. Χουλιαράκης, αναφερόμενος στο στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ομως, πρόσθεσε ότι «η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5% - 2% μακροπρόθεσμα».

Επεσήμανε, παράλληλα, πως «στόχος είναι να κρατήσουμε το μομέντουμ και να κλείσουμε τον δεύτερο έλεγχο έως το τέλος Οκτωβρίου»...

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τις μεταρρυθμίσεις - με μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά προϊόντων και το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το ΔΝΤ

Από την πλευρά της, η επικεφαλής στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι «ακόμη και με την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέφερε στο αντιλαϊκό τραπέζι το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ:

-- Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται στην υψηλή φορολογία, που όμως επιβάλλεται σε «στενή βάση». «Δείχνει», δηλαδή, στην κατεύθυνση διεύρυνσης της φορολογικής βάσης σε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού. Αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις, το ΔΝΤ πάγια βάζει στο τραπέζι μέτρα όπως η μεγαλύτερη συμπίεση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών - συνταξιούχων.

-- Η αναβολή των μεταρρυθμίσεων και οι αποφάσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια«δεν συνάδουν με τις φιλόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα».

-- Σχετικά με το ύψος των πλεονασμάτων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι αισιόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι, «γιατί αυτό θα αυξήσει το κόστος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, σε περίπτωση αποτυχίας». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξουν περισσότερο ρεαλιστικοί στόχοι», ενώ ταυτόχρονα «χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

Ολα τα παραπάνω, μαζί και με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, θα πρέπει να εφαρμόζονται συνδυασμένα, προκειμένου «να μην υπάρξει στο μέλλον κανένα σχέδιο για Grexit».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η Ντ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο έχει δεσμευτεί για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με τη μελέτη βιωσιμότητας που ετοιμάζει το ΔΝΤ (σ.σ. προσδιορίζεται χρονικά προς το τέλος του έτους) και τότε θα ανοίξει η συζήτηση για να εμπλακεί και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει το φθινόπωρο και αυτές οι συζητήσεις δεν θα πρέπει να πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο επικεφαλής του ESΜ, Κλ. Ρέγκλινγκ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον. Μία επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Σε αντίστοιχο μήκος με τις άλλες παρεμβάσεις, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάρει στα χέρια της αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο και να δημιουργήσει ένα πιο θετικό περιβάλλον για επενδύσεις».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ESM για την Ελλάδα, Ν. Τζαμαρόλι, σημείωσε πως «η δέσμευση - για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 - είναι να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα και μεσοπρόθεσμα (...). Η δέσμευση πάντως έχει καταγραφεί τόσο για την περίοδο του προγράμματος όσο και για μετά τη λήξη του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ