Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά

Μια μεγάλη πολύχρωμη γιορτή «έστησαν» για δυο μέρες στο πάρκο Φιξ Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι

Παιδιά από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «ο Καύκασος» στη σκηνή
Παιδιά από το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «ο Καύκασος» στη σκηνή
Το Διήμερο, ένας «θεσμός» που έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός σταθμός συνάντησης Ελλήνων και μεταναστών, εργαζομένων και ανέργων, αγκαλιάστηκε και φέτος πλατιά.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν χτες (αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του Διημέρου και την κεντρική ομιλία του Σαββάτου από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»). Ξεχωριστή στιγμή, την πρώτη μέρα, ήταν η άφιξη προσφύγων και μεταναστών, όλων των ηλικιών, μεταξύ τους και παιδιά, που έφτασαν με πούλμαν από κέντρα φιλοξενίας της Αττικής για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Διημέρου άνοιξε την Παρασκευή χορευτικό συγκρότημα από τη Σρι Λάνκα. Στη σκηνή τούς διαδέχτηκαν μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Γεωργιανών «ο Καύκασος». Τα μικρά παιδιά παρουσίασαν τραγούδια και χορούς από τις πατρίδες τους με δεξιοτεχνία και καταχειροκροτήθηκαν. Πιο πέρα είχαν στηθεί τα περίπτερα μεταναστευτικών κοινοτήτων, ενώ στον παιδότοπο που λειτουργούσε στο χώρο, παιδιά από διάφορες χώρες ζωγράφιζαν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Την πορεία των ξεσπιτωμένων απέδωσε με συγκλονιστικό τρόπο το δρώμενο που, με θεατρική απόδοση, προβολή εικόνων, απαγγελίες και αληθινές μαρτυρίες, απέδιδε ότι «κανένας δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας», όπως ήταν ο τίτλος του. Ο επίλογος στο δρώμενο ήρθε από το κοινό, με τις φωνές να ενώνονται στο σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Πλήθος κόσμου «πλημμύρισε» το πάρκο Φιξ (φωτ. από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων)
Πλήθος κόσμου «πλημμύρισε» το πάρκο Φιξ (φωτ. από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων)
Ο χώρος του πάρκου είχε γεμίσει για τα καλά όταν ξεκίνησε η συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισκέπτες. Τους καλωσόρισε ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, δηλώνοντας πως δεν επιλέχτηκε τυχαία το συγκεκριμένο σύνθημα για το Διήμερο. Ολους τους προηγούμενους μήνες, είπε, γίναμε μάρτυρες των επιπτώσεων που έχει για τους λαούς της περιοχής μας η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αναφέρθηκε στα εκατομμύρια προσφύγων - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που εξαπολύουν ΕΕ και ΝΑΤΟ και στη συνέχεια γίνονται ξανά θύματα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως: «Ο λαός μας σαν μια γροθιά με τους πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να καταδικάσουν συνολικά την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της για την εχθρική πολιτική τους σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Να απορρίψουν όλους τους αντιδραστικούς κανονισμούς της ΕΕ, τους μηχανισμούς καταστολής και τη συγκρότηση ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών σωμάτων. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παλεύοντας μαζί τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μην πατήσουν στα σύνορα της χώρας οι νέοι σιδερόφρακτοι μηχανισμοί της ΕΕ. Πάνω απ' όλα, όμως, να εναντιωθούν συνολικά στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την πηγή όλων των κακών. Ο ίδιος ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του».


Η Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, επισήμανε: «Για το ΚΚΕ, η μοναδική λύση που διασφαλίζει τα συμφέροντα τόσο των προσφύγων όσο και του ντόπιου πληθυσμού, βρίσκεται στην ανατροπή των αποφάσεων της ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Στο μεταξύ και για όσο διάστημα μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είναι επείγουσα η ανάγκη τώρα και όχι από Σεπτέμβρη, όπως λέει η κυβέρνηση, να δημιουργηθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ανοιχτούς και κατάλληλους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όχι δίπλα σε νταμάρια και σε χαβούζες, σε οικίσκους και όχι σε σκηνές, όπου θα παρέχονται υγιεινή σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, δωρεάν νομική βοήθεια και διερμηνεία για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, άμεση πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης διεθνούς προστασίας. Και όλα αυτά με κρατική ευθύνη, με αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από τις δομές του κράτους και της τοπικής διοίκησης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ».


Το πάνελ της συζήτησης της περασμένης Παρασκευής, (από αριστερά) Κώστας Παπαδάκης, Λίνα Κροκίδη, Πέτρος Μαρκομιχάλης
Το πάνελ της συζήτησης της περασμένης Παρασκευής, (από αριστερά) Κώστας Παπαδάκης, Λίνα Κροκίδη, Πέτρος Μαρκομιχάλης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ