ΙΡΑΚ
Τουρκο-ιρακινά «γυμνάσια» μετά το κουρδικό δημοψήφισμα

Εντονες αντιδράσεις σε Βαγδάτη, Τεχεράνη, Αγκυρα, Δαμασκό προκαλεί το χτεσινό δημοψήφισμα στο αυτόνομο Κουρδιστάν του Βορείου Ιράκ

Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από την χτεσινή ψηφοφορία στο Ερμπίλ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

Οι στρατοί Ιράκ και Τουρκίας ανακοίνωσαν χτες βράδυ πως ξεκίνησαν στρατιωτικές «ασκήσεις ευρείας κλίμακας» στην κοινή τους μεθόριο, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πιέσεις στην ηγεσία των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ μετά τη διεξαγωγή του χτεσινού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του αυτόνομου Κουρδιστάν.

Η κίνηση του δημοψηφίσματος και της ανεξαρτησίας που προωθεί το κυρίαρχο τμήμα της άρχουσας τάξης της περιοχής και με πλάτες από το εξωτερικό θα αξιοποιηθεί στη διαδικασία ξαναμοιράσματος αγορών, φυσικών πόρων και σφαιρών επιρροής που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Οι διακηρύξεις περί «δικαιώματος αυτοδιάθεσης» ενός λαού που δεν έχει πατρίδα, αν και εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις, δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.

Ωστόσο, κυρίως οι γειτονικές χώρες αντιδρούν στις κινήσεις των Κούρδων. Οι ηγέτες του Ιράν, Χασάν Ροχανί, του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ανακοίνωσαν πως θα πάρουν «συντονισμένα μέτρα». Ο Ιρανός Πρόεδρος, μάλιστα, εξήρε τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουν άλλη αποσταθεροποίηση». Ο ίδιος ανακοίνωσε κλείσιμο των χερσαίων συνόρων και αναστολή των πτήσεων μεταξύ Ιράν - Κουρδιστάν. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν και ότι θα προχωρήσει και σε χερσαία επέμβαση «εάν απειληθεί» η ασφάλεια της Τουρκίας. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που συμφώνησαν για την τήρηση της εδαφικής ακεραιότητας των Συρίας και Ιράκ, τονίζοντας ότι θα ξανασυζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αγκυρα την ερχόμενη Πέμπτη.

Στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μοάλεμ, τόνισε ότι η Συρία «αναγνωρίζει μόνον ένα ενιαίο Ιράκ» και απέρριψε οποιοδήποτε μέτρο οδηγήσει στη διχοτόμηση της χώρας.

Το ιρακινό Κοινοβούλιο απαίτησε να σταλεί στρατός στο αυτόνομο Κουρδιστάν και η κυβέρνηση ζήτησε από τις κουρδικές αρχές να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα. Η Βαγδάτη ζήτησε επίσης από τις άλλες χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Κουρδιστάν και να συνεννοούνται μαζί της για τις χερσαίες και εναέριες συγκοινωνίες.

Μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με το κουρδικό δίκτυο «Rudaw.net», η ψηφοφορία παρατάθηκε κατά μία ώρα στα εκατοντάδες εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί στις επαρχίες του αυτόνομου Κουρδιστάν και στην πετρελαιοφόρο επαρχία Κιρκούκ του βορείου Ιράκ (που δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του Κουρδιστάν αλλά διεκδικείται από τους Κούρδους). Οι κάλπες έκλεισαν έτσι στις 7.00 και αφού ψήφισε τουλάχιστον το 78% των περίπου 5.000.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πέρα από τα εκατομμύρια Κούρδων μεταναστών που ψήφισαν το Σάββατο στο εξωτερικό.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα του (μη δεσμευτικού νομικώς) δημοψηφίσματος αναμένονται εντός τρέχοντος 24ώρου, τα επίσημα εντός της βδομάδας και αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα «ηχηρό» ΝΑΙ υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν. Ο Νατζμαλντίν Καρίμ, αποπεμφθείς (από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση) διοικητής της επαρχίας Κιρκούκ (στην οποία μποϊκόταραν το δημοψήφισμα μειονότητες που ζουν στην περιοχή όπως οι Τουρκμένοι, Χριστιανοί κ.ά.), ανακοίνωσε ότι από χτες το βράδυ ισχύει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποφυγή πιθανών επεισοδίων.

Στη Β. Συρία, πάντως, η Χανίγε Γιουσούφ, συμπροεδρεύουσα του Συμβουλίου των κουρδικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι παραμένει ανοιχτό το μεθοριακό πέρασμα Simalke προς το Κουρδιστάν και εάν το τελευταίο δεχτεί επίθεση ή εμπάργκο «μπορεί να βασίζεται στη Ροτζάβα» (Δυτικό Κουρδιστάν στη Συρία).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για «ακύρωση» του δημοψηφίσματος (2017-10-05 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση στο Κιρκούκ (2017-09-20 00:00:00.0)
Ο αντιστράτηγος Στιούαρτ βλέπει «ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος» (2017-05-31 00:00:00.0)
Με επέμβαση «ευρείας κλίμακας» απειλεί ο Ερντογάν το Β. Ιράκ (2015-09-12 00:00:00.0)
Απειλές τζιχαντιστών - άλλοθι για εμβάθυνση της επέμβασης (2014-11-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την ανταλλαγή απειλών ΗΠΑ - Τουρκία (2003-03-31 00:00:00.0)