Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πιέσεις για «ακύρωση» του δημοψηφίσματος

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο απόηχος του κουρδικού δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη εξακολουθεί να παραμένει έντονος και να τροφοδοτεί τις ανησυχίες περιφερειακών δυνάμεων για πιθανές αλλαγές στους χάρτες και τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής. Με φόντο αυτές τις ανησυχίες μετέβη χτες στην Τεχεράνη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, προειδοποιώντας μαζί με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί ότι «δεν θα επιτρέψουν» αλλαγές στα σύνορα και ότι θα επιβάλλουν νέα μέτρα απομόνωσης της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, σε περίπτωση που η τελευταία επιχειρήσει κινήσεις ώστε να επιτύχει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν...

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, εκπρόσωπος της αυτόνομης κυβέρνησης απέρριψε το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, λέγοντας πως «μία τέτοια απόφαση είναι στα χέρια του λαού».

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, ο πρόεδρος των Κούρδων του βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, αποφεύγει προς το παρόν να ρίξει άλλο «λάδι στη φωτιά», επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συνομιλίες με τη Βαγδάτη. Το αίτημά του απορρίπτει ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, που έχει θέσει ως γνωστόν ως προϋπόθεση την ακύρωση του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη.

Το ίδιο διάστημα, ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώτου Κούρδου που έγινε πρόεδρος στο «νέο» (μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003) Ιράκ, του Ταλάλ Ταλαμπανί. Ο 83χρονος Ταλαμπανί υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν από το 2012 σε ιδιωτική κλινική στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ