Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβληματισμοί για τις διμερείς εντάσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρόπους «εκτόνωσης» της διμερούς έντασης αναζητούν Γερμανία - Τουρκία, αναφέρει δημοσίευμα της «Χουριέτ», που επικαλείται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, προχτές, Τρίτη. Η ίδια πηγή μάλιστα άφηνε να εννοηθεί ότι πιθανώς οι δύο υπουργοί έχουν συνάντηση σήμερα, στο πλαίσιο της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ στο δημοσίευμα υπενθυμίζονταν εκτιμήσεις του Τούρκου ηγέτη, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι οι διμερείς σχέσεις θα βελτιωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές.

Βεβαίως, η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου εκδηλώνεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μέσα στο οποίο κλιμακώνεται το γεωπολιτικό παζάρι Τουρκίας - Δύσης, ειδικά σε κεφάλαια όπως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» κ.τ.λ.

Το σίγουρο είναι ότι η πορεία και των γερμανο-τουρκικών σχέσεων αλληλεπιδρά με σχέδια ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων. Η απόφαση του Βερολίνου να «φρενάρει» τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία (εδώ και μήνες) έχει προβληματίσει επιχειρηματικούς ομίλους και στις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος της τουρκικής εργοδοτικής ένωσης TAYSAD (στην οποία ανήκουν εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων ή σχετικών εξαρτημάτων), Αλπέρ Κάνκα, δήλωσε ότι η ένωση απέστειλε ανοιχτή επιστολή σε γερμανικούς κολοσσούς του συγκεκριμένου κλάδου, ζητώντας να εξετάσουν από κοινού πώς θα παρέμβουν για την εκτόνωση της «κρίσης». Ο ίδιος ο Κάνκα υποστήριξε ότι «η Γερμανία θα υποστεί απώλειες ως αποτέλεσμα της έντασης αυτής, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο των δύο πλευρών», προσθέτοντας ότι δε θα είναι εύκολο να βρει σε άλλες αγορές την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που σήμερα χρησιμοποιούνται στην τουρκική βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ