Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα έκκληση Πούτιν για συνεργασία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Την πρόσκληση στις ΗΠΑ και τις χώρες που συγκροτούν το λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» για κοινή προσπάθεια με στόχο «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία» επανέλαβε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση «όχι στις διαφορές μας, αλλά στο κοινό συμφέρον».

Επισήμανε πως είναι «εξίσου σημαντικό» να καταπολεμηθούν όχι μόνο οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αλλά και αυτοί της «Αλ Κάιντα» και του «Μετώπου Νούσρα», σημειώνοντας πως «για κάποιο λόγο έμειναν ανέγγιχτοι από την κυβέρνηση Ομπάμα». Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του είναι «ενήμερη» για τις ανησυχίες γειτονικών με τη Συρία χωρών και περιφερειακών δυνάμεων, όπως είναι το Ιράν, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είναι «αποφασισμένη» να βρει «συμβιβαστική λύση». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «ιστορικά καλές» σχέσεις με τους Κούρδους, τονίζοντας ότι δεν θέλει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και γι' αυτό επιλέγει να μην αναφέρεται στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ και το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Οι εξελίξεις στη Συρία απασχόλησαν χτες και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που ανήγγειλε ότι ο νέος γύρος των ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτώβρη. Πρόσθεσε πως στα μέσα του μήνα θα προηγηθεί η πραγματοποίηση μίας συνάντησης ομάδων και κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ανέφερε ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα πραγματοποιήσει τον επόμενο γύρο ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, υπογραμμίζοντας ότι είναι ελεύθερος να τις κάνει «πριν ή και μετά την Αστάνα».

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι δύο Ρώσοι στρατιωτικοί είναι όμηροι τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην ανατολική Συρία. Αργότερα, όμως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι διενεργείται έρευνα σε σχέση με τις φήμες πως έχουν πιαστεί όμηροι από το «Ισλαμικό Κράτος» δύο Ρώσοι, μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Κοζάκοι Μεγάλου Στρατού του Ντον».

Προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις Ρώσου στρατηγού πως σε επιδρομές που πραγματοποίησαν βομβαρδιστικά της χώρας του το τελευταίο 48ωρο στη Συρία τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε το ένα του χέρι ο αρχηγός του «Μετώπου Νούσρα», Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι. Στις ίδιες επιθέσεις σκοτώθηκαν 12 διοικητές των τζιχαντιστών και άλλα 50 μέλη τους.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του προχωρούν στην ανακατάληψη σημαντικών εδαφών κοντά στην πόλη Μαγιαντίν, που έχει μετατραπεί σε νέο κρησφύγετο των τζιχαντιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ