Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Θέμα ημερών ο σχηματισμός κυβέρνησης

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Θέμα ημερών είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία, σχεδόν εφτά μήνες μετά τις εκλογές (15 Μάρτη). Σύμφωνα με ολλανδικά δημοσιεύματα, οι επαφές μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων βρίσκονται στην τελική ευθεία και μια συμφωνία ενδέχεται να επιτευχθεί από την ερχόμενη Δευτέρα. Στις συνομιλίες συμμετέχουν το φιλελεύθερο «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, το φιλελεύθερο «Δημοκράτες 66» (D66), η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) και η Χριστιανική Ενωση (CU), ενώ το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πιθανό να ανακοινωθεί γύρω στις 23 Οκτώβρη.

Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα και αναλύσεις, η Ολλανδία ακόμη κι αν τώρα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, χρειάζεται συνεχόμενες και «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο μεταξύ, απεργούν σήμερα οι δάσκαλοι των περίπου 7.000 δημοτικών σχολείων της χώρας, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους και προσλήψεις ώστε να μειωθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για οικονομική ενίσχυση 250 εκατ. ευρώ, όμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (AOB, CNV, PO-raad) σημειώνουν πως απαιτούνται επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για μισθούς και 500 εκατ. ευρώ για προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Επίσης τα συνδικάτα προειδοποιούν πως αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, θα κλιμακώσουν με 48ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ