ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι» στην ένταξη των πυροσβεστών στα ΒΑΕ

Αποκαλυπτική τοποθέτηση του υπουργού απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017

Eurokinissi

Με την ίδρυση ...«γραφείου ψυχοκοινωνικής μέριμνας» για την «ψυχολογική υποστήριξη των πυροσβεστών» απαντά η κυβέρνηση στο δίκαιο αίτημά τους να χαρακτηριστεί το επάγγελμά τους ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο! Σε αυτήν την καθαρή πρόκληση και τον εμπαιγμό απέναντι στους πυροσβέστες προχώρησε πριν μερικές μέρες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, όταν κλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη να πει με σαφήνεια αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος των πυροσβεστών και να τους εντάξει στα ΒΑΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις αντίξοες και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή συνθήκες κάτω από τις οποίες το Πυροσβεστικό Σώμα δίνει τη μάχη, «ρίχνεται στη φωτιά», για να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία του λαού και το δασικό πλούτο. «Από το 1998 - τόνισε ο Χρ. Κατσώτης - που έγινε η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι, 19 μονίμων πυροσβεστών, 3 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, 12 εποχικών πυροσβεστών και 1 εθελοντή. Αυτό είναι συνέπεια των έντονων ρυθμών εντατικοποίησης που επιβλήθηκε στο υπάρχον προσωπικό, για να ανταπεξέλθει σε υπερδιπλάσιο όγκο αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, χωρίς όμως τα απαραίτητα μέσα και εκπαίδευση», ενώ μεγεθύνεται κάθε χρόνο η έλλειψη προσωπικού.

Η κατάσταση αυτή, σημείωσε, ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης αντοχής κατά τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα την «ψυχολογική και σωματική τους καταπόνηση, με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα». Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει έστω στατιστική για τον εντοπισμό επαγγελματικών ασθενειών των πυροσβεστών και αυτό όταν οι συνδικαλιστικές τους Ενώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι η έλλειψη μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών έχει ως αποτέλεσμα την ένταση σοβαρών παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, κακοήθειες διαφόρων μορφών, ηπατίτιδες, μυοσκελετικές κακώσεις και μια σειρά άλλων ασθενειών, συνέπεια της χρόνιας επαφής με μολυσματικούς παράγοντες και της μόνιμης ύπαρξης επαγγελματικού άγχους.

Προσπερνώντας όλα τα παραπάνω, ο αναπληρωτής υπουργός αφού επικαλέστηκε τη δημοσιονομική στενότητα, έκανε σαφές ότι δεν συμφωνεί «με το θέμα του χαρακτηρισμού του επαγγέλματος σαν βαρέος και ανθυγιεινού», προσθέτοντας ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας και γι' αυτό οι αποδοχές τους καθορίζονται με ειδικό μισθολόγιο.

Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, επειδή «πράγματι χρήζουν υποστήριξης αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σε πολύ μικρό χρόνο έχουν ιδιαίτερη ένταση στη δουλειά τους, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στη σωματική και στην ψυχική υγεία», «πρόσφατα ιδρύσαμε το γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας ώστε σε 24ωρη βάση να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και στους εν ενεργεία και στους εν αποστρατεία πυροσβέστες». Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Χρ. Κατσώτη, είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα σχετικό με την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού στο επιχειρησιακό σκέλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού στην Πυροσβεστική(2022-11-05 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των πυροσβεστών(2020-10-21 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πυροσβέστες(2019-05-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για τα Εργασιακά των πυροσβεστών(2017-10-12 00:00:00.0)
Υγιεινή και ασφάλεια για τους πυροσβέστες(2002-03-08 00:00:00.0)