ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 28 ΓΕΝΑΡΗ
Βήμα ενίσχυσης της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης των μαθητών
Σάββατο 27 Γενάρη 2018 - Κυριακή 28 Γενάρη 2018

Την Κυριακή 28 Γενάρη διεξάγεται μετά από πολλά χρόνια πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών μαθητών, 15μελών και 5μελών μαθητικών συμβουλίων. Μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα μαζευτούν στην Αττική, στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, για να συζητήσουν για τις αγωνίες και το μέλλον τους, για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και της συλλογικής δράσης μέσα στα σχολεία, για την ανάγκη να πάει ένα βήμα παραπέρα η συλλογική διεκδίκηση των μαθητών των ΕΠΑΛ, των γυμνασίων, των λυκείων, να δυναμώσει ο αγώνας για «ένα σχολείο που να μορφώνει και δε θα εξοντώνει», για να ζωντανέψουν οι μαθητικές κοινότητες.

Η Πανελλαδική Συνάντηση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ερχεται ως συνέχεια των μαθητικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα σε εκατοντάδες σχολεία. «Θέλουμε να ανταλλάξουμε ιδέες, γνώμες και πείρα από όλη τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα αλλά και για το πώς θα συνεχίσουμε», σημειώνει για παράδειγμα στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών της Λαμίας.

Το ίδιο το γεγονός, η προετοιμασία του στα σχολεία, συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν νέες συντονιστικές επιτροπές μαθητών σε διάφορες περιοχές (π.χ. Κερατσίνι, Μενίδι, Γκράβα). Το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής της Αθήνας για την Πανελλαδική Συνάντηση συζητήθηκε με χιλιάδες μαθητές αλλά και σε 5μελή και 15μελή συμβούλια σε όλη την Ελλάδα. Εγινε υπόθεση των ίδιων των μαθητών όχι μόνο η συζήτηση αλλά και η οργάνωση του πώς θα έρθουν στην Αθήνα, πώς θα εξασφαλιστεί ό,τι χρειάζεται για να είναι πετυχημένη η Συνάντηση. Ετσι, π.χ. μαθητές από τη Θεσσαλονίκη οργάνωσαν συναυλία για να συγκεντρώσουν τα έξοδα μετακίνησης, μαθητές από τα Χανιά οργάνωσαν μαθητικό τουρνουά μπάσκετ με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστή η Συνάντηση.

Με την οργάνωση της Πανελλαδικής Συνάντησης, οι μαθητές σηκώνουν το «γάντι» που τους έχει πετάξει η κυβερνητική πολιτική. Στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που μετατρέπει τη μόρφωση σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα για την πλειοψηφία των μαθητών, που έβαλε ακόμα και την Παιδεία στο μνημόνιο. Στην πολιτική που τσακίζει καθημερινά το εισόδημα των οικογενειών τους, που τους έχει ετοιμάσει από τώρα ένα αβέβαιο μέλλον. Ταυτόχρονα, με το πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολείων και σχολικών μονάδων, με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων. Θα διογκωθεί δηλαδή το πρόβλημα που ήδη υπάρχει με σχολεία - μαμούθ και μαθητές στοιβαγμένους σαν σαρδέλες στις σχολικές αίθουσες. Και μέσω αυτού του μέτρου η κυβέρνηση εξασφαλίζει χρήματα και πόρους με σκοπό να τα διαθέσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Απέναντι σ' αυτούς η κυβέρνηση αποδεικνύεται «κουβαρντού». Γι' αυτό τους χαρίζει φόρους, πρόστιμα, τους δίνει ό,τι ζητήσουν στο άψε σβήσε. Για να εξασφαλίζονται τα κέρδη και τα συμφέροντά τους, συρρικνώνονται τα μορφωτικά (και όχι μόνο) δικαιώματα της νεολαίας. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, εντείνει την επίθεση και θα πάρει και την ανάλογη απάντηση από τους μαθητές.

Διεκδικήσεις και αγωνιστικές δράσεις

Μέσα από την Πανελλαδική Συνάντηση, οι μαθητές επιδιώκουν να διαμορφώσουν και να εμπλουτίσουν τις διεκδικήσεις τους, να πληθύνουν τις πολύμορφες αγωνιστικές τους δράσεις σε κάθε πόλη και σχολείο. Αυτή η ανάγκη προκύπτει άλλωστε και από το ίδιο το έργο της κυβέρνησης, που πρόσφατα έβαλε μαχαίρι ακόμα και στις καθιερωμένες πολυήμερες εκδρομές των μαθητών στο εξωτερικό. Παράλληλα, απασχολεί τους μαθητές το πώς θα πυκνώσουν τις δράσεις τους για την απομόνωση της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστοειδών, για να εκφράζεται η αλληλεγγύη στους λαούς που υποφέρουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Αλλωστε οι Συντονιστικές Επιτροπές των μαθητών πρωτοστάτησαν στην υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, πολλά 15μελή στήριξαν με διάφορους τρόπους παιδιά προσφύγων, ύψωσαν φραγμό στο ρατσιστικό δηλητήριο. Ο,τι απασχολεί, ενδιαφέρει, εμπνέει αλλά και ανησυχεί τους μαθητές μπορεί να μετατραπεί σε πρωτοβουλία συζήτησης και δημιουργίας μέσα στη μαθητική κοινότητα.

Οι πετυχημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, όπως π.χ. στις 30 Οκτώβρη, οι μαθητικές συγκεντρώσεις στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, έβγαλαν στη φόρα βέβαια κι ένα άλλο πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό της προσπάθειας τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων. Και πριν προλάβει κανείς να σκεφτεί ότι για τα διάφορα περιστατικά δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, η ίδια η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή, δικαιολόγησε τον αυταρχισμό διαφόρων διευθυντών, τους έδωσε δίκιο. Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια τρομοκράτησης πέφτουν στο κενό από τους ίδιους τους αγώνες των μαθητών, την αλληλεγγύη και την αγωνιστική στάση γονέων και καθηγητών.

Ολα τα παραπάνω θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Πανελλαδική Συνάντηση των μαθητών, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των ίδιων των Συντονιστικών Επιτροπών που θα πάρουν μέρος, αλλά και από τη συζήτηση που διεξάγεται όλες αυτές τις μέρες στα σχολεία.


Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μήνυμα του αγώνα θα φτάσει παντού σε κάθε σχολείο (2018-12-19 00:00:00.0)
Πανελλαδική Συνάντηση την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι (2018-12-14 00:00:00.0)
Νέα αγωνιστική κινητοποίηση των μαθητών στις 9 Νοέμβρη (2018-11-02 00:00:00.0)
Πανελλαδική Μαθητική Συνάντηση Συντονισμού την Κυριακή (2018-01-26 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι συμμετοχές στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού (2018-01-25 00:00:00.0)
Οι μαθητές προετοιμάζουν την Πανελλαδική Συνάντησή τους στις 28 του Γενάρη (2018-01-20 00:00:00.0)