ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Νόμος είναι η ασυδοσία των βιομηχάνων...
Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001

«Βιώσιμη ανάπτυξη Αττικής και άλλες διατάξεις». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου νομοθετικού τερατουργήματος που πρόκειται να συζητηθεί μέσα στη βδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για ένα εντελώς ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο (νονός του οποίου προφανώς είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης), με το οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο καταργεί το ΠΔ 84/84, αλλά δίνει τη δυνατότητα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα στο πολύπαθο και κορεσμένο Λεκανοπέδιο, προσφέρει ακόμη και προκλητικά κίνητρα για τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Αττική, ενώ νομιμοποιεί όλες τις παράνομες και αυθαίρετες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που υπολογίζονται επισήμως γύρω στις 4.000. Με μια φράση, το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη χαριστική βολή στα εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής και στο περιβάλλον της κι όλα αυτά στο όνομα της... βιώσιμης ανάπτυξης!

Οπως έχει ξαναγράψει ο «Ρ», ανάμεσα στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται: Δεν τίθεται περιορισμός ως προς τον αριθμό και το είδος των κλάδων στην ίδρυση των νέων βιομηχανιών, βιοτεχνιών επαγγελματικών εργαστηρίων και αποθηκών. Στο εξής με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ μπορεί να ιδρύεται στην Αττική οποιαδήποτε εγκατάσταση «εάν εξυπηρετεί ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος». Ναι, έτσι αποκαλείται το συμφέρον των βιομηχάνων!.. Κατά τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών δραστηριοτήτων επιτρέπεται η αλλαγή δραστηριότητας, ενώ πρακτικά επιτρέπεται η απεριόριστη αύξηση της κινητήριας δύναμής τους αρκεί να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από «ανεξάρτητο παραγωγό» ή ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι... Σα να μη φτάνει ότι στην οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα δε λαμβάνεται υπόψη η ρύπανση από στερεά και υγρά απόβλητα - για τα οποία δεν τίθεται κανένα όριο ή περιορισμός - παρά μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση, κι αυτή αφήνεται ανεξέλεγκτη με την εξάλειψη του όρου «όριο εκπομπής ρύπων» και την αντικατάστασή του με το ασαφές «όριο κατανάλωσης ενέργειας». Με το τρικ αυτό αν μια επιχείρηση καταναλώνει συγκεκριμένες ποσότητες ενέργειας χαρακτηρίζεται εντός ορίων και δεν υφίσταται οποιοδήποτε έλεγχο ακόμη κι αν ρυπαίνει πολλαπλάσια την ατμόσφαιρα! Αντίθετα, θα μπορεί να αυξάνει την ιπποδύναμή της κάθε τρία χρόνια! Επιπλέον, η μετεγκατάσταση των βιομηχανιών επαφίεται πρακτικά στην ασυδοσία των βιομηχάνων, καθώς ακόμη και τα προβλεπόμενα ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ δεν έχουν καν δημιουργηθεί...

Προβλέπει και την... αυτοκατάργησή του!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό είχε παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους στις 18 Απρίλη σε κοινή συνέντευξη από τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Στο διάστημα, όμως, που μεσολάβησε μέχρι να κατατεθεί προστέθηκαν και άλλες διατάξεις, οι οποίες εμπλουτίζουν ακόμη περισσότερο την ασυδοσία των βιομηχάνων. Ετσι, ορισμένες πλέον από τις διατάξεις του εμπεριέχουν ακόμη και την «αυτοκατάργηση» του νόμου και λύνουν εντελώς τα χέρια των βιομηχάνων, ώστε να πράττουν ό,τι και όπως γουστάρουν (π.χ. ΠΕΤΡΟΛΑ)! Εδώ και χρόνια, άλλωστε, έβαζαν «λυτούς και δεμένους» για την κατάργηση του ΠΔ 84/84 και την απαλλαγή τους από τις οποιεσδήποτε ενοχλητικές του διατάξεις. Δε θα ήθελαν, τώρα που η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει πλήρως το αίτημά τους, να βρουν οποιοδήποτε εμπόδιο - έστω και υποθετικό - μπροστά τους. Τρία μόνο παραδείγματα αρκούν:

Απ' το κακό στο χειρότερο

Υπάρχουν όμως και άλλες διατάξεις που προστέθηκαν στο μεταξύ και οι οποίες ανατρέπουν ακόμη περισσότερο από ό,τι το αρχικό κείμενο τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και εντείνουν την ασυδοσία των βιομηχάνων. Συγκεκριμένα:

Κι όλα αυτά την ώρα που η ίδια η Εισηγητική Εκθεση του Νομοσχεδίου αναγνωρίζει ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής, παρότι αντιπροσωπεύει το 4% μόλις της συνολικής έκτασης της χώρας, συγκεντρώνει το 40% και πλέον της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Το ΚΚΕ, φυσικά, είναι αντίθετο με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, παίρνοντας υπόψη ότι η φέρουσα ικανότητα της Αττικής έχει μειωθεί σημαντικά ακόμη και από το 1984, όταν θεσπίστηκε το ΠΔ 84/84. Από τότε τα φυσικά οικοσυστήματα έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας των πυρκαγιών, της τσιμεντοποίησης και της ανεξέλεγκτης ανθρωπογενούς δραστηριότητας, τα αποθέματα σε υπόγεια νερά έχουν περιοριστεί ποσοτικά και έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά, η ικανότητα φυσικού καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα έχει μειωθεί και το νέφος έχει γίνει μόνιμος βραχνάς. Ολα αυτά οδηγούν όχι βέβαια στην κατάργηση του ΠΔ 84/84, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά ούτε στην απλή επαναφορά του, αλλά στην αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικής για βελτίωση τόσο των όρων διαβίωσης των εργαζομένων στην Αττική, όσο και του εργασιακού περιβάλλοντος. Και το ΚΚΕ προς την κατεύθυνση αυτή έχει κάνει ουσιαστικές προτάσεις. Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται επίμονα να τις ακούσει. Τα αυτιά της ακούνε μόνο ό,τι συμφέρει τους βιομηχάνους...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΠΑΣΟΚική εκδοχή της βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα (2001-05-12 00:00:00.0)
Περιβαλλοντικό έγκλημα για τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων (2001-04-29 00:00:00.0)
Ούτε ένα δάνειο δεν έχει δοθεί! (2000-02-23 00:00:00.0)
Νόμος η ασυδοσία των βιομηχάνων (1999-03-27 00:00:00.0)
Διώκεται η βιοτεχνία (1998-11-13 00:00:00.0)
Περιβάλλον και απασχόληση στο δευτερογενή τομέα στην Αττική (1998-05-05 00:00:00.0)