ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των πρώτων «κόκκινων» σπιτιών

Μεγάλη ανησυχία στους πυρόπληκτους, που φοβούνται πως δεν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκονταν από χτες το πρωί οι πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και κρίθηκαν ακατάλληλα για να κατοικηθούν, καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιούλη.

Την περιοχή επισκέφτηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, και δήλωσε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει το ίδιο να προβεί στο έργο των κατεδαφίσεων και στην απομάκρυνση των υλικών κατεδάφισης εφόσον το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες, ενώ υπενθύμισε ότι χορηγείται το επίδομα ενοικίου για όσους δεν μπορούν να επισκευάσουν το σπίτι τους ή για όσο διαρκεί η επισκευή. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι πυρόπληκτοι ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και το φόβο πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική συνδρομή δεν φαίνεται πως είναι ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών, κάτι που παραπέμπει στο ότι οι πληγέντες θα στραφούν στις τράπεζες για δάνεια. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά, αντίθετα, οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Επίσης από χτες, συνεργεία με ειδικές στολές απομακρύνουν από το Κόκκινο Λιμανάκι επικίνδυνα υλικά, όπως καμένα ελενίτ και καμινάδες που αποτελούν εστίες αμίαντου (καρκινογόνο στοιχείο). Για τον σκοπό αυτό έχει επιστρατευτεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πιστοποιημένη εταιρεία για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών και την εναπόθεσή τους σε πιστοποιημένα σημεία από την ΕΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στους εισαγγελείς θα βρίσκεται έως το τέλος του μήνα το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ αναμένεται να κατατεθεί και το πόρισμα για ό,τι έγινε ή όχι από τον διορισμένο τεχνικό σύμβουλο δύο οικογενειών.

Τέλος, συνεχίζονται οι καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές από αρμόδιους φορείς ενώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι καταθέσεις συγγενών των θυμάτων στα Αστυνομικά Τμήματα Μαραθώνα - Ραφήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλήσεις των υπόπτων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Σεπτέμβρη, με σκοπό έως και το τέλος του μήνα να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων έχουν μπει αδικήματα όπως ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο, παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί και αφορούν ευθύνες πολιτικών προσώπων θα αποσταλούν μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ως «κόστος» αντιμετωπίζεται η ασφάλεια του σιδηρόδρομου (2024-01-31 00:00:00.0)
«Εγκλωβίστηκε κόσμος από λάθος εντολές» (2023-03-09 00:00:00.0)
Χρονικό της καταστροφής... (2019-07-20 00:00:00.0)
Εξηγήσεις στους εισαγγελείς δίνει σήμερα η Ρ. Δούρου (2018-11-08 00:00:00.0)
Στο αρχείο η υπόθεση Τσαλικίδη (2006-10-06 00:00:00.0)
Διώκονται ποινικά γιατροί του «Θριάσιου» (2000-03-08 00:00:00.0)