ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018

Eurokinissi

Με επόμενο βήμα την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου ενσωματώνεται και το μέτρο για τη νέα κατακρεούργηση των συντάξεων, εξελίσσεται η αντιλαϊκή επίθεση της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» περιόδου, στην πορεία βέβαια παραπέρα κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής, παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα των συντάξεων στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις αρχές Νοέμβρη και βέβαια στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που κατατίθεται στις 21 Νοέμβρη.

Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Χουλιαράκη, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα «διαρρέονται» από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες:

-- Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για τη «μη εφαρμογή» του προνομοθετημένου μέτρου για τις συντάξεις, με την παράλληλη απόσυρση προβλεπόμενων παρεμβάσεων από τα λεγόμενα αντίμετρα, όπως αυτά που αφορούν τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Οπως «διαρρέεται», τα λεγόμενα αντίμετρα θα απλωθούν σε ορίζοντα 4ετίας, προκειμένου να αναπληρωθούν οι «απώλειες» για το κρατικό ταμείο, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ουσιαστικά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα «ανασχεδιαστεί» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που με τη σειρά του επίσης θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την πλευρά των «θεσμών». Σύμφωνα με τις σημερινές παραδοχές, το συνολικό «πακέτο», με τα κάθε είδους «αντίμετρα», εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ, που βέβαια θα κατακρεουργηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προνοιακά επιδόματα φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.

-- Ως κεντρικό επιχείρημα προβάλλεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος, ανεξάρτητα από την εφαρμογή ή όχι της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού διασφαλίζεται από τις αντιλαϊκές ανατροπές της προηγούμενης περιόδου, όπως από το νόμο Κατρούγκαλου. Παράλληλα με την ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους μικροσυνταξιούχους, από το οποίο μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», που παρουσίασε η κυβέρνηση, και το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, φόρα παρτίδα τονίζει: «Από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα θα έχει εξαλειφθεί».

-- Οι τελικές αποφάσεις προαναγγέλλονται για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 5 Νοέμβρη με βάση και την πρώτη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ενα το κρατούμενο» η αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις προς ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων υπογράμμισε ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Παράλληλα, άλλες «διαρροές», από την πλευρά της Κομισιόν, αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του Γιούνκερ ήταν σκόπιμα «γενικόλογη» και «θολή», εν αναμονή των τελικών στοιχείων (και των παζαριών) αναφορικά με τις εξελίξεις στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη δήλωση αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά παζάρια σχετικά με τους ρυθμούς κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, πάντα με βάση και την αντιλαϊκή συμφωνία για την επόμενη περίοδο.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο «Euronews», για μια ακόμη φορά, διαβεβαίωσε τις «αγορές» και τους «επενδυτές» για την επίτευξη των στόχων (3,5% του ΑΕΠ) για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι η επίτευξη του στόχου αυτού θα καθορίσει το τι θα γίνει με τις συντάξεις. Ρωτήθηκε αν μπορεί να πει καθαρά ότι εφόσον πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους δεν θα κοπούν οι συντάξεις, αλλά απέφυγε να το ξεκαθαρίσει, επαναλαμβάνοντας: «Το λέω καθαρά, αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

Μόνιμα στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και οι γενικότερες εξελίξεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του κουαρτέτου διατυπώθηκαν «ανησυχίες» αναφορικά με τους «χαμηλούς» ρυθμούς απομείωσης των προβληματικών δανείων αλλά και για τη «μειωμένη» κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων στο α' εξάμηνο φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τους νέους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων για την τριετία 2019 - 2021.

Θυμίζουμε ότι στις 15 Σεπτέμβρη ενεργοποιείται η διάταξη για την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου όχι μόνο σε όσους αιτηθούν δικαστική προστασία μετά από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Στόχος η αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα και «αντίμετρα» με το λαό μόνιμα χαμένο (2018-11-03 00:00:00.0)
«Βροχή» από αντιλαϊκά «ισοδύναμα» στη ρότα των πλεονασμάτων (2018-10-25 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά μέτρα και «ισοδύναμα» στον άξονα των «υπερπλεονασμάτων» (2018-10-17 00:00:00.0)
«Κράχτης» επενδύσεων η «δημοσιονομική πειθαρχία» και τα αντιλαϊκά μέτρα (2018-09-14 00:00:00.0)
Διευρυμένη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, βασικό συστατικό των «μεταμνημονιακών μνημονίων» (2018-09-01 00:00:00.0)
«Αντίμετρα» για όλες τις χρήσεις (2017-04-14 00:00:00.0)