Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΙ
Διευρυμένη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, βασικό συστατικό των «μεταμνημονιακών μνημονίων»

Η κυβέρνηση με διαρροές και αόριστες υποσχέσεις επιχειρεί γενικά αλλά και ειδικότερα ενόψει ΔΕΘ να καλλιεργήσει κλίμα ψεύτικων προσδοκιών για «μείωση φορολογικών βαρών και συντελεστών» κτλ. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για άλλη μια απάτη αφού η σχετική συζήτηση αφορά βασικά τις επιπλέον φοροαπαλλαγές που σχεδιάζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ως «αναγκαία συνθήκη» για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους. Ακριβώς στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, σε ό,τι αφορά το λαό, η συνέχιση και απογείωση της φοροληστείας του καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες συμφωνίες κυβέρνησης και δανειστών.

Τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ...

Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ που επιδόθηκαν αυτήν τη βδομάδα, είναι ενδεικτικά για το τι έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα.

Στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» προβλέπεται μάλιστα η νέα διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, σε «πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020».

Να σημειωθεί ότι μια πρώτη δόση αναφορικά με τη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης με τις νέες λεγόμενες «αντικειμενικές τιμές» ξεκίνησε από τα φετινά χαράτσια, σε μια εξέλιξη που έρχεται να πλήξει ακόμη περισσότερο δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές στη λαϊκή κατοικία, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, ΤΑΠ (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), που θα ισχύουν από την 1η Γενάρη του επόμενου έτους.

...πρόγευση για τα επόμενα

Παράλληλα, η κυβέρνηση με τα προνομοθετημένα μέτρα έρχεται να διευρύνει τη φοροληστεία με την περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας.

Η ένταση της φοροληστείας αποτελεί βασικό πυλώνα της αντιλαϊκής πολιτικής και σε ό,τι αφορά την υπερπαραγωγή «πρωτογενών πλεονασμάτων». Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022 που έφερε η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία «φυσικών προσώπων» (μισθοί, συντάξεις κ.ά.) από περίπου 9,1 δισ. το 2018 και το 2019 εκτοξεύονται στα 10,5 δισ. το 2020, που σημαίνει την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης κατά 1,4 δισ. ευρώ. Σημείο καμπής είναι το έτος 2020, όταν θα ξεκινήσει η νέα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, που προβλέπει τη φορολόγηση ακόμα και εισοδημάτων κοντά στα 500 ευρώ!

Καθόλου τυχαία, η πλευρά του ΣΕΒ, στο πρόσφατο «εβδομαδιαίο δελτίο» της, υπογραμμίζει ότι το αφορολόγητο όριο για μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 60% της μέσης αμοιβής ανά μισθωτό, έναντι 20% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να διαφημίσει τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» - ψίχουλα στον κατώτατο μισθό, έρχεται μέσω της φοροληστείας να αφαιρέσει ένα ακόμη μηνιάτικο από τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.

Αξίζει ακόμη να καταγραφεί και με ένα παράδειγμα η απάτη των λεγόμενων «αντίμετρων» που διαφημίζει η κυβέρνηση: Για ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα δεν φορολογείται, με τα ψηφισμένα μέτρα ο φόρος εισοδήματος θα φτάσει στα 570 ευρώ. Σε περίπτωση ενεργοποίησης των «αντίμετρων» (ανάλογα πάντα με το «υπερπλεόνασμα» που θα προκύπτει από τη σφαγή των λαϊκών στρωμάτων), ο συντελεστής θα «μειώνεται» στο 20% από 22% και έτσι η πρόσθετη επιβάρυνση για τον ίδιο φορολογούμενο θα φτάνει στα 519 ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση «αν και όταν» θα εμφανίζει ως ανακούφιση τις όποιες ελάχιστες μειώσεις σε όσους επιβαρύνει η ίδια!

  • Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία.
  • Πρωτογενή πλεονάσματα. Οι αντιλαϊκοί στόχοι, από 6,5 δισ. ευρώ το 2018, απογειώνονται ως εξής: 2019 7,5 δισ., 2020 8,18 δισ., 2021 9,26 δισ., 2022 11 δισ. ευρώ. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 θα βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», που ξεκινά στις 10 Σεπτέμβρη με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενεργοποίηση του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου», το ελληνικό κράτος «έχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής Πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης», δηλαδή σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ