ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

Τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης θα προτείνουν Μπλερ και Ζοσπέν στους εταίρους τους στο Ελσίνκι

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από πλατιά χαμόγελα και θερμές χειραψίες χαρακτηρίστηκε η γαλλο-βρετανική σύνοδος κορυφής παρά την κρίση που έχει σημαδέψει τις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της άρνησης του Παρισιού να επιτρέψει τις εισαγωγές βρετανικού βοδινού στη Γαλλία. Παρά την οικονομική - εμπορική εμπλοκή, Λονδίνο και Παρίσι φαίνεται ότι συνεννοήθηκαν χωρίς δυσκολίες στην ενδυνάμωση της αμυντικής τους συνεργασίας και στη συνέχεια στην κατάρτιση κοινών στρατιωτικών προτάσεων προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

Επί αρκετή ώρα συνομιλούσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Γάλλος ομόλογός του Λιονέλ Ζοσπέν και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ την ίδια ώρα παράλληλη συνάντηση είχαν οι υπουργοί Αμυνας Βρετανίας και Γαλλίας, Τζέφρι Χουν και Αλέν Ρισάρ, οι οποίοι ανέλαβαν να ενημερώσουν, συντόμως, τους δημοσιογράφους για την πορεία της συνάντησης κορυφής, καθώς η κοινή συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για αργά χτες το βράδυ. Οπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας οι Μπλερ, Σιράκ και Ζοσπέν συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία των χωρών τους προχωρώντας στην «ανταλλαγή στρατευμάτων και εξοπλισμού έτσι ώστε θα μπορεί μία μονάδα του γαλλικού στρατού να διοικηθεί, κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από Βρετανό αξιωματικό και το αντίστροφο». Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρούνται οι συνοριακές δυνάμεις. Επίσης, συμφωνήθηκε η κατάθεση κοινής πρότασης προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ελσίνκι, για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία «θα μπορεί να επεμβαίνει σε κρίσεις ανάλογες αυτής του Κόσσοβου». Λονδίνο και Παρίσι προτείνουν η δύναμη αυτή να αποτελείται από 50.000 - 60.000 άνδρες, 300 - 500 μαχητικά αεροσκάφη και από 15 στρατιωτικά πλοία.

Ο Βρετανός υπουργός απάντησε και στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Μπλερ από τη συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει ότι το Λονδίνο ακολουθεί τυφλά τα αντι-αμερικανικά σχέδια του Παρισιού θέτοντας σε κίνδυνο τη στενή αμερικανο-βρετανική συνεργασία. Ο Τζέφρι Χουν αρνήθηκε ότι η στενότερη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες - μέλη της ΕΕ θα οδηγήσει απαραίτητα στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού στρατού και τόνισε ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν μια τέτοια συνεργασία καθώς εκτιμούν ότι, με τον τρόπο αυτό, θα βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ. Τόσο ο Χουν όσο και ο Ρισάρ υπογράμμισαν ότι η έλλειψη στρατιωτικού συντονισμού ανάμεσα στις χώρες - μέλη της ΕΕ φάνηκε έντονα κατά τη διάρκεια «των επιδρομών στο Κοσσυφοπέδιο, όταν το 80% των αεροπορικών επιθέσεων πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά αεροσκάφη, γεγονός που επισημάνθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν από τους συμμάχους τους να επιτύχουν καλύτερο, μεταξύ τους, συντονισμό ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και στη δράση του ΝΑΤΟ».

ΡΩΣΙΑ
Εξω από το Γκρόζνι...

 

ΓΚΡΟΖΝΙ.-

Ενα από τα πολεμικά αεροσκάφη που μετέχουν στους βομβαρδισμούς

Associated Press

Ενα από τα πολεμικά αεροσκάφη που μετέχουν στους βομβαρδισμούς
Ρωσικά στρατεύματα σφυροκοπούσαν από αέρος και με πυροβολικό χτες Τσετσένους αυτονομιστές κοντά στην πόλη Ουρούς-Μαρτάν, ένα κομβικό σημείο στην πορεία προς την πρωτεύουσα, Γκρόζνι, από την οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια). Σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν «επί ημέρες» την πόλη, προσπαθώντας να την καταλάβουν αφού θα τους δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα σε μια επίθεση από το νότο.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να υπερφαλαγγίσουν τους αυτονομιστές κινούμενοι από δυσμάς προς την πόλη και εμπλεκόμενοι σε αψιμαχίες με τους φρουρούς αυτονομιστές. Στην ίδια την πόλη, οι δρόμοι είναι έρημοι, ενώ πάρα πολλά κτίσματα και σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τα συνεχή πλήγματα του πυροβολικού.

Χτες επίσης αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ρωσικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα στην πόλη Αργκούν, η οποία βρίσκεται μόλις 15 χλμ. (10 μίλια) ανατολικά του Γκρόζνι.

Η βροχή και η ομίχλη έχουν αναγκάσει τη ρωσική αεροπορία να περικόψει τη δραστηριότητά της τις τελευταίες μέρες και να πραγματοποιεί βομβαρδισμούς από μεγάλο ύψος, που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές θεωρούνται μικρότερης ακρίβειας.

Με δεδομένη την ορισμένη παύση των από αέρος βομβαρδισμών, αρκετοί Τσετσένοι που είχαν καταφύγει στη γειτονική Ινγκουσετία προσπάθησαν να επιστρέψουν για να ανασύρουν τα υπάρχοντά τους ή να βρουν συγγενείς τους.

Αρρωστος ο Γιέλτσιν...

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είναι άρρωστος, πάσχει από ίωση και οξεία βρογχίτιδα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε χτες ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν. Σύμφωνα με τον Γιακούσκιν, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν μεταφέρθηκε στην Κεντρική Κλινική έπειτα από συνάντηση δύο ωρών στο Κρεμλίνο με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και υπουργούς αρμόδιους σε θέματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της οποίας, κατά τον Γιακούσκιν, «δεν αισθανόταν καλά». Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για σήμερα τελετή στη Μόσχα για την υπογραφή της Συμφωνίας Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, αναβλήθηκε για τον άλλο μήνα. Ο Γιέλτσιν είχε για τελευταία φορά αρρωστήσει τον περασμένο μήνα, όταν έγινε γνωστό ότι είχε υποστεί «βαρύ κρυολόγημα». Επίσης, ματαιώθηκε και η επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Λιθουανίας Βάλντας Αντάμκους που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εντείνεται το κύμα διαμαρτυριών

 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Αψηφώντας το δριμύ κρύο που επικρατεί, χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν, για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτή τη βδομάδα, διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων και απαιτώντας το δικαίωμα της εργασίας, καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης για την πολιτική της που έχει οδηγήσει πολλά στρώματα των εργαζομένων στην απόλυτη φτώχεια, όπως μετέδωσε το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόμπρες.

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε στην πόλη Ραμνίτσου Βαλτσέα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Βουκουρέστι, και είχε οργανωθεί από τις συνδικαλιστικές ενώσεις, σε μία προσπάθεια να εντείνουν το κύμα των διαμαρτυριών τους, που έχουν ξεκινήσει δύο μήνες πριν και, κυκλικά, γίνονται σε όλες, ανεξαιρέτως, τις πόλεις της ρουμανικής επικράτειας. Η ένταση, πάντως, ήταν παρούσα κάθε στιγμή της διαδήλωσης καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες. Επομένως, ήταν αναμενόμενες οι συγκρούσεις με την αστυνομία, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν σε κυβερνητικά κτίρια, προκειμένου να επιδώσουν τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες τους.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, που απασχολούνται στις οικονομικές υπηρεσίες, πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές αποδοχές και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Ενώ έδωσαν προθεσμία στην κυβέρνηση ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών τους - περίπου 50 δολάρια το μήνα - θα ξεκινήσουν γενική απεργία αορίστου χρόνου, αρχής γενομένης την 1η Δεκεμβρίου.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από 6 βδομάδες, προκειμένου να αντιδράσουν σε αυτήν την πολιτική, που τους έχει βυθίσει στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση, τόσο που απειλεί ακόμη και τη φυσική τους υπόσταση, καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 80 δολάρια, τη στιγμή που μόνο για φέτος οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 50%, ενώ η ανεργία έχει - επισήμως - ξεπεράσει το 11%.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
25.000 γυναίκες και παιδιά γίνονται αντικείμενο εμπορίου κάθε χρόνο...

 

ΝΤΑΚΑ._ Σχεδόν 25.000 γυναίκες και παιδιά του Μπαγκλαντές γίνονται αντικείμενο εμπορίου σάρκας κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες από την Εθνική Ενωση Γυναικών Δικηγόρων του Μπαγκλαντές, σε μια ρότα κυρίως προς τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. «Οι έμποροι πείθουν τα θύματά τους να πάνε στην Ευρώπη με ψεύτικες υποσχέσεις εργασίας», είπε εκπρόσωπος της Ενωσης. Η ίδια απέδωσε στην ένδεια και την έλλειψη εκπαίδευσης την επιρρέπεια των γυναικών στις παγίδες των σωματεμπόρων. «Το 90% των γυναικών είναι φτωχές και μόνο το 5% έχει βασική εκπαίδευση», είπε. Η ένωση διέσωσε 400 γυναίκες από την Ινδία, το Πακιστάν και τη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε. Συνήθως είχαν οδηγηθεί σε πορνεία. Είπε ακόμη κάτι τρομακτικό: Οτι τα παιδιά χρησιμοποιούνται «ως προϊόντα». Φθηνή εργασία, ή φθηνά ανθρώπινα όργανα...

Ινδονησία
Ασίγαστος ο αναβρασμός στο Ατσέι...

 

ΤΖΑΚΑΡΤΑ._

Ο στρατηγός Γουιράντο, πρώην υπουργός Αμυνας και νυν υπουργός Ασφάλειας στην κυβέρνηση του προέδρου Ουαχίντ, κατέθεσε χτες σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τις συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Ατσέι, όπου χτες την ίδια περίπου ώρα χιλιάδες έβγαιναν στους δρόμους, διεκδικώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής...

Ο στρατηγός Γουιράντο, τόσο αυτός, όσο και άλλοι πέντε ενεργοί και απόστρατοι στρατηγοί, κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για την επί σειρά ετών διάπραξη βιαιοτήτων σε βάρος του πληθυσμού της επαρχίας Ατσέι. Το τι ακριβώς κατέθεσε ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την επαρχία Ατσέι δεν έγινε γνωστό. Ωστόσο, το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Ινδονησίας ένας στρατηγός - και δη πρώην αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας - καταθέτει ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής αποτελεί από μόνον του αξιοπαρατήρητο γεγονός...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Γάλλοι πράκτορες πίσω από σχέδιο δολοφονίας του Μιλόσεβιτς;

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε συλλήψεις πέντε ατόμων, με την κατηγορία πως σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για λογαριασμό των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, προχώρησε χτες η Αστυνομία του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Πληροφοριών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Γκόραν Μάτιτς, από τους πέντε Σέρβους, οι τρεις ήταν πολίτες της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και οι άλλοι δύο προέρχονταν από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει και οργάνωση με την ονομασία "Αράχνη", έχοντας ήδη "συντάξει" τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για τη δολοφονία του Γιουγκοσλάβου ηγέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ