Παρασκευή 26 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

Τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης θα προτείνουν Μπλερ και Ζοσπέν στους εταίρους τους στο Ελσίνκι

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από πλατιά χαμόγελα και θερμές χειραψίες χαρακτηρίστηκε η γαλλο-βρετανική σύνοδος κορυφής παρά την κρίση που έχει σημαδέψει τις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της άρνησης του Παρισιού να επιτρέψει τις εισαγωγές βρετανικού βοδινού στη Γαλλία. Παρά την οικονομική - εμπορική εμπλοκή, Λονδίνο και Παρίσι φαίνεται ότι συνεννοήθηκαν χωρίς δυσκολίες στην ενδυνάμωση της αμυντικής τους συνεργασίας και στη συνέχεια στην κατάρτιση κοινών στρατιωτικών προτάσεων προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

Επί αρκετή ώρα συνομιλούσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Γάλλος ομόλογός του Λιονέλ Ζοσπέν και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ την ίδια ώρα παράλληλη συνάντηση είχαν οι υπουργοί Αμυνας Βρετανίας και Γαλλίας, Τζέφρι Χουν και Αλέν Ρισάρ, οι οποίοι ανέλαβαν να ενημερώσουν, συντόμως, τους δημοσιογράφους για την πορεία της συνάντησης κορυφής, καθώς η κοινή συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για αργά χτες το βράδυ. Οπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας οι Μπλερ, Σιράκ και Ζοσπέν συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία των χωρών τους προχωρώντας στην «ανταλλαγή στρατευμάτων και εξοπλισμού έτσι ώστε θα μπορεί μία μονάδα του γαλλικού στρατού να διοικηθεί, κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από Βρετανό αξιωματικό και το αντίστροφο». Από την ανταλλαγή αυτή εξαιρούνται οι συνοριακές δυνάμεις. Επίσης, συμφωνήθηκε η κατάθεση κοινής πρότασης προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ελσίνκι, για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία «θα μπορεί να επεμβαίνει σε κρίσεις ανάλογες αυτής του Κόσσοβου». Λονδίνο και Παρίσι προτείνουν η δύναμη αυτή να αποτελείται από 50.000 - 60.000 άνδρες, 300 - 500 μαχητικά αεροσκάφη και από 15 στρατιωτικά πλοία.

Ο Βρετανός υπουργός απάντησε και στη σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Μπλερ από τη συντηρητική αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει ότι το Λονδίνο ακολουθεί τυφλά τα αντι-αμερικανικά σχέδια του Παρισιού θέτοντας σε κίνδυνο τη στενή αμερικανο-βρετανική συνεργασία. Ο Τζέφρι Χουν αρνήθηκε ότι η στενότερη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες - μέλη της ΕΕ θα οδηγήσει απαραίτητα στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού στρατού και τόνισε ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν μια τέτοια συνεργασία καθώς εκτιμούν ότι, με τον τρόπο αυτό, θα βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ. Τόσο ο Χουν όσο και ο Ρισάρ υπογράμμισαν ότι η έλλειψη στρατιωτικού συντονισμού ανάμεσα στις χώρες - μέλη της ΕΕ φάνηκε έντονα κατά τη διάρκεια «των επιδρομών στο Κοσσυφοπέδιο, όταν το 80% των αεροπορικών επιθέσεων πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά αεροσκάφη, γεγονός που επισημάνθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν από τους συμμάχους τους να επιτύχουν καλύτερο, μεταξύ τους, συντονισμό ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και στη δράση του ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλερ: με το στίγμα του Ιράκ (2007-05-12 00:00:00.0)
Συμβιβασμός υπό την απειλή πολιτικής κρίσης; (2005-06-14 00:00:00.0)
«Ελεύθερη πτώση» Σιράκ - Ραφαρέν (2005-04-29 00:00:00.0)
Προβληματισμός μετά τη φονική επίθεση στο Ναντέρ... (2002-03-30 00:00:00.0)
Αιχμές Ζοσπέν για το στρατιωτικό σκέλος των επεμβάσεων... (2001-10-11 00:00:00.0)
Εναρμόνιση των αμυντικών πολιτικών (2000-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ