Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμβιβασμός υπό την απειλή πολιτικής κρίσης;
  • Δυναμώνουν οι πιέσεις για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη
  • Αγεφύρωτες φαίνεται να παραμένουν οι διαφορές μεταξύ γαλλογερμανικού άξονα και Βρετανίας
  • «Προσωρινή συμφωνία» προτείνει ο Γ. Φίσερ

Το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια «πολιτική κρίση» που θα πλήξει καίρια το ευρω-οικοδόμημα επισείεται από τις Βρυξέλλες και ορισμένες κυβερνήσεις, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ωστόσο την ίδια στιγμή παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές για τη μοιρασιά του προϋπολογισμού της ΕΕ, με τον Τ. Μπλερ όχι μόνο να μη δέχεται κουβέντα για περικοπή των κονδυλίων («επιστροφών») προς τη Βρετανία, αλλά και να απειλεί με βέτο! Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ιδέα για περικοπές των αγροτικών κονδυλίων, ενώ εναγώνιες εκκλήσεις για συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής απευθύνουν η λουξεμβουργιανή προεδρία και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο.

Και εν μέσω όλων αυτών, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ ζήτησε να μη σταματήσει η «διεύρυνση» της ΕΕ, κάτι που σχεδόν θεωρούνταν δεδομένο μετά τα ηχηρά «όχι» στα δημοψηφίσματα για το «ευρωσύνταγμα». Μάλιστα εκπρόσωπος της προεδρίας της ΕΕ είχε επιβεβαιώσει ότι στο σχέδιο των συμπερασμάτων είχε αφαιρεθεί η παράγραφος που αφορούσε τη διεύρυνση.

Ειδικότερα, η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι είναι αποφασισμένη να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013 στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και κάλεσε τις 25 χώρες - μέλη να κάνουν «θυσίες» για να καταλήξουν σε έναν «ισορροπημένο συμβιβασμό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

«Αυτό θα κάνει καλό στην Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» στο «ευρωπαϊκό σύνταγμα».

Για μια «προσωρινή συμφωνία» στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, η οποία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί αργότερα, έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Φίσερ, εκτιμώντας ότι μια συμβιβαστική συμφωνία για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνέχεια να αναλάβει η βρετανική προεδρία.

«Δεν πρέπει να προσθέσουμε στην πολιτική και συνταγματική κρίση και μία οικονομική», δήλωσε απεγνωσμένα χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Επομένως, «χρειαζόμαστε μία συμβιβαστική λύση και αυτό είπα στον Βρετανό ομόλογό μου Τζακ Στρο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όμως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι το Παρίσι δεν προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς στο θέμα των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες της χώρας του: «Είπα (σ.σ. στον Στρο) ότι ο Πρόεδρος Σιράκ προτίθεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Γαλλίας, ειδικά αυτά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Αναδιάρθρωση δαπανών ζητά ο Μπλερ

Αλλαγές εκ θεμελίων στις αγροτικές δαπάνες της ΕΕ ζήτησε από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ, σημειώνοντας ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπερασπιστεί σθεναρά την έκπτωση της βρετανικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ απέναντι στο Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και στους άλλους ηγέτες της Ενωσης.

«Η θέση μας όσον αφορά τη μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ παραμένει όπως περιγράφηκε πάρα πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Μπλερ έπειτα από συνάντηση που είχε χτες με το Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν στα περίχωρα της Μόσχας. «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τη βρετανική έκπτωση, αν δε συζητήσουμε το σύνολο της χρηματοδότησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του 40% του προϋπολογισμού που πηγαίνει στη γεωργία, μολονότι εκεί απασχολείται μόνον το 5% των ανθρώπων», σημείωσε, αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Περισσότερο σαφής ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι «ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και εγώ έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε βέτο εάν χρειαστεί». Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν τίθεται προς διαπραγμάτευση η βρετανική ετήσια «έκπτωση» στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο Τζακ Στρο σημείωσε: «Ο κόσμος αυταπατάται εάν πιστεύει ότι αυτό είναι το ζήτημα».

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος έχει σήμερα κρίσιμη συνάντηση με τον Τ. Μπλερ, αποκλείει οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα της ΚΑΠ και καλεί το Λονδίνο σε μία κίνηση καλής θέλησης για το θέμα των επιστροφών κονδυλίων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ επιμένει ότι το Λονδίνο πρέπει να παραιτηθεί από την έκπτωση, η οποία έφτασε πέρσι τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, λέγοντας ότι η Βρετανία είναι τώρα μια από τις πλουσιότερες χώρες - μέλη της ΕΕ, σε αντίθεση με το 1984 όταν της δόθηκε αυτή η έκπτωση.

Μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του BBC ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση επί του κοινοτικού προϋπολογισμού 2007-2013 «και η βρετανική κυβέρνηση να έχει μία ενεργό σύμπραξη σε αυτό το ζήτημα».

Γ. Φίσερ: Να μη σταματήσει η διεύρυνση

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ζήτησε χτες από την ΕΕ να μην υπαναχωρήσει στα σχέδιά της για περαιτέρω διεύρυνση, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια.

Ο Φίσερ επισήμανε επίσης ότι η Γερμανία πιστεύει πως η διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν μεμονωμένα τι θα κάνουν.

Αν μία χώρα δείχνει να κατευθύνεται προς την καταψήφιση της συνταγματικής συνθήκης, τότε δεν έχει νόημα να συνεχίσει με τη διαδικασία, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε εξάλλου τους ισχυρισμούς ότι αποτελεί βήμα προς τα πίσω η έλλειψη μιας ειδικής αναφοράς στην προγραμματισμένη έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία στο σχέδιο τελικών συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ