Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Κομμάτι» του κράτους που υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική

Σε συγκέντρωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ

«Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα θεσμό ο οποίος είναι ουδέτερος και αξιοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι του κράτους μέσα από το οποίο περνάει η βαθιά αντιλαϊκή - αντεργατική εφαρμοζόμενη πολιτική».

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε στο Σταυρό Θεσσαλονίκης με θέμα τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ο Κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα που αποδεικνύουν το ρόλο που έχει επωμιστεί η Αυτοδιοίκηση. Σημείωσε πως της ανατίθενται αρμοδιότητες όπως αυτές της Υγείας και της Παιδείας που είναι υποχρέωση της κεντρικής εξουσίας και αυτό, είπε, εμπεριέχει από τη μία τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν οι δήμοι ως ένας επιπλέον μοχλός για τη διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας και από την άλλη να φορτωθούν με νέα βάρη οι πλάτες του λαού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποχρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης, που γίνεται στο πλαίσιο απαλλαγής του κράτους από τις υποχρεώσεις του, αποτελεί και ο Δήμος Ρεντίνας, έδρα του οποίου είναι ο Σταυρός. Επιδιώκει να πάρει δάνειο 2 εκατ. ευρώ για να καλύψει ανάγκες του δήμου και φυσικά η αποπληρωμή του θα προκύψει από την αύξηση της τοπικής φορολογίας και την ένταση της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών του.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, δεν είναι διαχειριστικό πρόβλημα, τεχνικό, τεχνοκρατικό, είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό. Επόμενα και η οριστική επίλυσή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των εργαζομένων», σημείωσε ο Κ. Αβραμόπουλος.

Και παρουσιάζοντας την τακτική του ΚΚΕ ενόψει των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντίθετοι σε συνεργασίες με μόνιμους ή προσωρινούς γυρολόγους. Υποστηρίζουμε κινήσεις και ψηφοδέλτια συνεργασίας για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα είναι σύμμαχος και υπερασπιστής των αγώνων του λαού. Ενισχύουμε τις συνεργασίες με αγωνιστές και αγωνίστριες που συναντηθήκαμε στο δρόμο του αγώνα, σε όλα τα μέτωπα, μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ. Με δυνάμεις που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όμως συσπειρώθηκαν για να χτίσουμε μαζί το μέτωπο απέναντι στο μέτωπο της βαρβαρότητας, που διεκδίκησαν στόχους πάλης σε αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ