Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μια υπογραφή φέρνει και αναγνώριση;

Το πρωτόκολλο προσαρμογής της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ εγκρίθηκε χτες χωρίς συζήτηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Μένει η υπογραφή του από την Αγκυρα, που για πολλούς σημαίνει έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις από το Λουξεμβούργο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανέφερε ότι στο κείμενο του πρωτοκόλλου δε γίνεται αναφορά στην Τουρκία. Αυτό, είπε, οφείλεται στην απροθυμία αρκετών χωρών να την αναφέρουν ονομαστικά, φοβούμενες ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετες αντιδράσεις στην έγκριση της συνταγματικής συνθήκης, με αύξηση των υποστηρικτών του «ΟΧΙ». Ο υπουργός εκτίμησε ότι η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο την ερχόμενη Τετάρτη ή την Πέμπτη το πρωί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δε θα τον εξέπληττε αν η Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ονομαστικά, αποφύγει να το υπογράψει.

Ακόμα ο Γ. Ιακώβου δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν έχει ετοιμάσει αντιδήλωση ως απάντηση σε ενδεχόμενη δήλωση της Τουρκίας ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής δε συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρίνισε ότι στην αντιδήλωση θα τονίζεται πως η δήλωση της Τουρκίας δεν έχει καμιά πρακτική ή νομική ισχύ. Στο θέμα αυτό, είπε ο Γ. Ιακώβου, υπάρχει απόλυτη συμφωνία και είναι σαφέστατη η θέση της ευρωπαϊκής Προεδρίας. Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία θα προβεί στη δήλωση για εσωτερική κατανάλωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η οποιαδήποτε δήλωση εκ μέρους της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να αποδεχτεί μια τέτοια δήλωση παρά μόνο ως ξεχωριστή δήλωση της Τουρκίας.

Εξάλλου, ο Κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε άκαιρη, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, την προσπάθεια του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για επαναφορά της περσινής έκθεσής του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκθεση που αφορούσε στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων επί του «σχεδίου Ανάν» και επέρριπτε διάφορες ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, επειδή δεν υπερψήφισε το αμερικανόπνευστο «σχέδιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει και στο παρελθόν και τώρα ότι η «έκθεση» είναι αβάσιμη, άδικη και μονομερής και επ' αυτού είχαν κατατεθεί και λεπτομερώς οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι θέσεις αυτές, είπε, εξακολουθούν να ισχύουν. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και καιρό εργάζεται μεθοδικά για να αρχίσει μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ήταν επιθυμία της Ουάσιγκτον η δήλωση Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε πως δε θέλει να προσθέσει τίποτε στις δηλώσεις του Δ. Χριστόφια και υπενθύμισε πως αυτή την περίοδο βρισκόμαστε ενώπιον διεργασιών για το Κυπριακό.

Αδιαφορεί η ελληνική κυβέρνηση

«Ουδέτερη» και «αδιάφορη» (!) στάση απέναντι στην πρόκληση του Κ. Ανάν να προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περσινή απαράδεκτη έκθεσή του για το Κυπριακό, τηρεί η ελληνική κυβέρνηση, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Κ. Καραμανλής κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζ. Μπους.

«Για την αναφερόμενη από σας ενέργεια του κ. Ερντογάν και του ΟΗΕ, δε θα κάνω κάποιο σχόλιο σήμερα»(!), δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν του ζητήθηκε χτες να σχολιάσει τις κινήσεις Ανάν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα. «Θα μείνω σε όσα έχουμε πει για την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», περιορίστηκε, συμπληρώνοντας ότι «εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή οι διαδικασίες. Να συζητηθεί από την αρχή η υπόθεση του Κυπριακού. Το έχουμε πει πολλές φορές αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ