Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τιμή στον Χαρίλαο Φλωράκη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης απέτισε χθες το μεσημέρι, σε ειδική συνεδρίασή του, φόρο τιμής στον Χαρίλαο Φλωράκη.

Για τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ, μίλησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γιώργος Λεπετλής, Γιώργος Ρόκος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Μιχάλης Σπυριδάκης και ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Αβραμόπουλος.

Οπως τόνισε ο Κ. Αβραμόπουλος, η κομματική - πολιτική δράση του Χαρίλαου Φλωράκη δε γνώρισε διαλείμματα. «Γνώρισε μόνο φουρτούνες και μεγάλες δυσκολίες. Τις αντιμετώπισε όλες με παλικαριά και με αισιοδοξία, με την πηγαία θυμοσοφία του και με την αποφασιστικότητα του κομμουνιστή, που έχει πλήρη συναίσθηση της αποστολής του και της σκληρότητας που χαρακτηρίζει την ταξική πάλη. Τις αντιμετώπισε, δίνοντας όλες τις δυνάμεις του και βγαίνοντας ηθικά νικητής. Οπως τόσοι και τόσες από τους χιλιάδες κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, που δε λογάριασαν και διέθεσαν τη ζωή τους απλόχερα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες».

«Ο Χαρ. Φλωράκης, συνέχισε, είναι γέννημα του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και οι ηρωικοί αγώνες του τον ανέδειξαν σε ηγέτη, τον οποίο εκτιμούν, όχι μόνον οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι που δεν ταυτίζονται με την ιδεολογία του κόμματός μας. Υπήρξε λαϊκός ηγέτης, γιατί ήταν κομμουνιστής. Μόνον αυτή η ιδιότητα μπορούσε να του δώσει όσα του έδωσε, μόνον αυτή μπορούσε να τον καταστήσει λαϊκό ηγέτη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο αποχαιρετιστήριο που συνέταξε το Σεπτέμβρη του 1994 και παρέδωσε στην ηγεσία του Κόμματος, δεν αναφέρεται γενικά στο ΚΚΕ, δεν αφήνει το "βιος του" γενικά στο ΚΚΕ, αλλά έγραψε: "Ο,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα - στο Κόμμα, στο ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη Μαρξιστική -Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του".

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος, χιλιάδες εργαζόμενοι αποχαιρέτισαν τον σ. Χαρίλαο, που τώρα αγναντεύει από τα αγραφιώτικα βουνά. Ο καπετάν Γιώτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αποτελεί για μας φωτεινό παράδειγμα και μας δείχνει το δρόμο που υποσχόμαστε ότι θα ακολουθήσουμε», κατέληξε ο Κ. Αβραμόπουλος.

Στην ομιλία του, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την παρουσία του Χαρίλαου Φλωράκη για τουλάχιστον μισόν αιώνα στην πολιτική ζωή του τόπου. «Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν μία μεγάλη ξεχωριστή προσωπικότητα, που σφράγισε την πορεία του ΚΚΕ και σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Κέρδισε την αγάπη των αριστερών και το σεβασμό και την εκτίμηση των πολιτικών του αντιπάλων», είπε χαρακτηριστικά.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκαν στον άνθρωπο, στον αγωνιστή και στον πολιτικό ηγέτη Χαρίλαο Φλωράκη και οι άλλοι ομιλητές. Στην εκδήλωση παρέστησαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων των δήμων της Θεσσαλονίκης, άλλων κρατικών υπηρεσιών, φορέων κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σπορά μένει και καρπίζει! (2017-05-30 00:00:00.0)
Πάντα παρών! (2008-05-24 00:00:00.0)
«Οι ζευγάδες φεύγουν μωρέ! Η σπορά μένει» (2005-11-13 00:00:00.0)
Ηθελε πάντα αναμμένη τη λαμπάδα του αγώνα (2005-06-05 00:00:00.0)
ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ (2005-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ