Κυριακή 13 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
«Οι ζευγάδες φεύγουν μωρέ! Η σπορά μένει»

Η 87η επέτειος από την ίδρυση του ΚΚΕ συμπίπτει φέτος τη συμπλήρωση 6 μηνών από τη στιγμή που έφυγε από κοντά μας, ως φυσική παρουσία βεβαίως, ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης. Γιατί ο σύντροφος Χαρίλαος βρίσκεται εδώ, μαζί μας και τώρα και στο μέλλον. Είναι μαζί μας ολόκληρη η πορεία του στο Κόμμα και το κίνημα, ολόκληρη η ζωή του δοσμένη στον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, για το μέλλον που η εργατική τάξη, ολόκληρος ο λαός θα ζει χωρίς εκμετάλλευση. Θα χτίζει τη δική του κοινωνία, θα είναι αφέντης στον τόπο του. Θα είναι ελεύθερος γιατί η ζωή του του ανήκει, το ίδιο και τ' αποτελέσματα της δουλιάς του, μα θα πασχίζει και για να ζήσει ο κόσμος ολόκληρος το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό. Ναι, η ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη ήταν δοσμένη στον πιο υψηλό σκοπό της ανθρώπινης δράσης.

Για τον καθένα έχει μεγάλη σημασία πώς ζει τη ζωή του, για ποιο σκοπό. Και ο Χαρίλαος Φλωράκης την άποψή του γι' αυτό την κατέδειξε με την ίδια τη ζωή του.

Είναι γεγονός πως στην ιστορία του κάθε αγωνιστή, του κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστριας υπάρχουν ξεχωριστές στιγμές, ανάλογα με τη συγκυρία, ανάλογα με τη φάση και τα καθήκοντα του κινήματος. Πάντα οι πολλοί καθορίζουν τις εξελίξεις, αλλά αυτό σε τίποτε δε μειώνει τον ειδικό και καθοριστικό ρόλο της προσωπικότητας, όταν μάλιστα συμβαίνει να έχει υπεύθυνη θέση, άρα ξεχωριστή υποχρέωση. Και σ' αυτό, επίσης, ξεχώρισε ο σύντροφος Χαρίλαος. Ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές της τελευταίας δύσκολης 15ετίας. Για τη στιγμή της μεγάλης καθοριστικής επιλογής. Τότε που η προσωρινή ήττα με την αντεπανάσταση ξεσπούσε, για να τσακίσει κάθε εστία αντίστασης στη λαίλαπά της, για να γκρεμίσει από τις συνειδήσεις τη μόνη αλήθεια πως η κίνηση της ιστορίας παρ' όλα τα ζιγκ-ζαγκ και τα πισωγυρίσματα στο τέλος θα πάει προς τα μπρος. Και θέλει σταθερή την πεποίθηση ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα γίνεται η κινητήρια δύναμη, καθοδηγητής των λαϊκών μαζών για να γυρίσουν οριστικά τον τροχό της ιστορίας στο δικό τους μέλλον.

Ολοζώντανη παραμένει η αποφασιστική συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη, το 1990, στην Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ, στο 13ο Συνέδριο το 1991 για την υπεράσπιση του Κομμουνιστικού Κόμματος, των αρχών και της κοσμοθεωρίας του, όταν οι βολές για την εγκατάλειψή τους έπεφταν προκειμένου να το αφανίσουν. Ολοζώντανη παραμένει η αποφασιστική συμβολή του στην υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος. Η θαρραλέα στάση του να λοιδορήσει τα βουνά του ψέματος που έπεφταν στο σοσιαλισμό και την ιδεολογία του. Η στέρεα πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει, τότε, σε εξαιρετικά δύσκολες και σκοτεινές στιγμές.

Δεν είναι πάντα εύκολο, να πηγαίνει κανείς κόντρα στο ρεύμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να στέκεται όρθιος όταν άλλοι πέφτουν. Και ακόμα περισσότερο, να ανοίγει νέους δρόμους. Και ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης σ' όλη του την πορεία μάς έδειχνε ακριβώς αυτόν το δρόμο. Μας τον άφησε πολύτιμο δίδαγμα, παρακαταθήκη ξεχωριστή. Μας άφησε τη σπορά του ζευγά που καρπίζει στα σίγουρα. Γι' αυτό και δίκαια κατέκτησε τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη, του ιστορικού ηγέτη, σε όλα τα πεδία του αγώνα.

Στο σημερινό αφιέρωμα παρουσιάζουμε ορισμένα άρθρα, συνεντεύξεις και ομιλίες του Χαρίλαου Φλωράκη, ορισμένα μάλιστα άγνωστα στο ευρύ κοινό, από διάφορες στιγμές της αγωνιστικής του διαδρομής στο κίνημα και το Κόμμα. Επίσης, ένα σύντομο βιογραφικό των πιο χαρακτηριστικών στιγμών της δράσης του. Και μια σύντομη τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εχει κρατηθεί, κατά το δυνατό, η ορθογραφία των πρωτότυπων κειμένων. Η επιμέλεια των κειμένων (υπότιτλοι, αρχιγράμματα) είναι του «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ