Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαίνουσα φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της προς την ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ και τον Γενικό Γραμματέα της, Ζερόνυμο ντε Σόουσα, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της ΚΕ σημειώνει για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη του ΠΚΚ:

«Αγαπητέ σύντροφε Ζερόνυμο ντε Σόουσα

Αγαπητοί σύντροφοι του Πορτογαλικού ΚΚ

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση δεχτήκαμε το νέο του θανάτου του συντρόφου Αλβαρο Κουνιάλ, ιστορικού ηγέτη του ΠΚΚ και σημαίνουσας φυσιογνωμίας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Ο Αλβαρο Κουνιάλ αποτέλεσε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα του πορτογαλικού λαού, αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστική μορφή της επανάστασης των γαριφάλων και σημάδεψε με τη δράση του μέσα από τις γραμμές του κόμματός του τη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας.

Συνδεόταν με βαθιά και αμοιβαία εκτίμηση με τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη. Οι Ελληνες κομμουνιστές, που είχαμε την τύχη να τον φιλοξενήσουμε και να τον γνωρίσουμε από κοντά, κρατάμε ζωντανή την εικόνα του φλογερού αγωνιστή, που μέσα στις δυσκολίες της πάλης, στα βασανιστήρια, τις φυλακές, τα 8 χρόνια σε πλήρη απομόνωση, όχι μόνο δε λύγισε αλλά ανέδειξε τις αρετές του κομμουνιστή, του διεθνιστή επαναστάτη, του μαρξιστή διανοούμενου και στοχαστή.

Η βαθιά του εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τη νεολαία, η αταλάντευτη πεποίθησή του πως η υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και του κομμουνισμού θα θριαμβεύσει με την πάλη των εργατών και των λαών και τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, η ακλόνητη πίστη του στο μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό, στον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αποτελούν σημαντική κληρονομιά για όλο το επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Ο σύντροφος Αλβαρο Κουνιάλ ήταν ένας από τους μεγάλους επαναστάτες μιας γενιάς που αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή για να ανοίξει "ο δρόμος προς τη νίκη". Η συνέχιση και δικαίωση αυτού του αγώνα θα είναι ο καλύτερος φόρος τιμής. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζω την αλληλεγγύη και τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου, στην ΚΕ και τα μέλη του ΠΚΚ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ