Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψήφος εμπιστοσύνης μετά από ανούσια αντιπαράθεση

Με την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής η τριήμερη συζήτηση, από την οποία όπως είναι γνωστό είχε αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας το δικομματικό θέατρο που στήθηκε στη Βουλή. Η εξέλιξη της συζήτησης επιβεβαίωσε την ορθότητα της στάσης του ΚΚΕ, αφού επί τρεις ημέρες στήθηκε ένα θέατρο όπου κυριαρχούσε η υποκρισία, η ανούσια αντιπαράθεση και η ελεγχόμενη τεχνητή ένταση.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε τα μεσάνυχτα της Κυριακής πήραν μέρος 285 βουλευτές, από τους οποίους οι 165 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης (164 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Στ. Παπαθεμελής) και οι 120 κατά (112 του ΠΑΣΟΚ, 6 του ΣΥΝ και οι ανεξάρτητοι Στ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος). Απείχαν από την ψηφοφορία οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ και απουσίαζαν άλλοι τρεις βουλευτές.

Στην, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων, αντιπαράθεση οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έμπλεξαν και το θέμα των πρόωρων εκλογών. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι εάν η κυβέρνηση ομολογεί ότι «τα έκανε θάλασσα», τότε πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Απαντώντας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, είπε απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου ότι δεν έχουν νόημα οι δήθεν παλικαρισμοί για εκλογές, αφού είναι βέβαιο ότι θα τις χάσει το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε κλείνοντας το θέμα των πρόωρων εκλογών: «Εάν εσείς βιάζεστε να χάσετε τις εκλογές, εμείς δε βιαζόμαστε να τις κερδίσουμε».

Τόσο από την ομιλία του πρωθυπουργού όσο και από τις τοποθετήσεις των υπουργών κατά την τριήμερη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την «πάσα» που της έδωσε ο Γ. Παπανδρέου (με την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών) προκειμένου να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος ως προς τις επιδιώξεις της κυβέρνησης: «Δημιουργούμε, είπε, τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις, να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να λειτουργεί ομαλά η αγορά».

Περισσότερο σαφής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε περικοπές δικαιωμάτων και αμοιβών όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα, αφού όπως είπε «οι ανισότητες μεταξύ των κατηγοριών εργαζομένων ήταν και παραμένουν πολύ μεγάλες».

Ομως και ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις όποιες φραστικές κορόνες, στην ουσία «έβαλε πλάτες» για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, αφού είπε ότι είναι αναγκαίες οι «μεταρρυθμίσεις», τις οποίες όμως δεν μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά η ΝΔ.

Κεντρικό μοτίβο της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης ήταν η προσπάθεια του ενός να ρίξει στον άλλο όλο το φταίξιμο για τη σημερινή κατάσταση. Ετσι οι ομιλητές της ΝΔ έλεγαν ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι συνάδελφοί τους απαντούσαν ότι υπεύθυνοι είναι οι 15 μήνες της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν και το άνοιγμα που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στον ΣΥΝ, τον οποίο κάλεσε «σε έναν έντιμο και ισότιμο διάλογο, για να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη των πολιτών και της δικαιοσύνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βλέπει «ευκαιρία» για «δικαίωση» της αντιλαϊκής πολιτικής (2015-08-27 00:00:00.0)
Συντηρούν το κλίμα της εκλογολογίας (2009-08-04 00:00:00.0)
Τροφοδοτεί εκλογολογία και σκανδαλολογία (2009-07-04 00:00:00.0)
Οξύνει το δικομματικό καυγά (2007-02-21 00:00:00.0)
Ετοιμος να συναινέσει... (2004-11-24 00:00:00.0)
Συντηρεί ακροδεξιά.... και κεντροαριστερά σενάρια (2002-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ