Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καυτό καλοκαίρι αντιλαϊκής επέλασης

Η επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ, το Ασφαλιστικό των τραπεζών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών καθώς και το ωράριο των καταστημάτων, στο πρώτο κύμα των διαρθρωτικών αλλαγών που οριστικοποιούνται σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή

«Τσουνάμι» διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό εξαπολύει η κυβέρνηση Καραμανλή, προαναγγέλλοντας ένα «καυτό καλοκαίρι» αντεργατικής επέλασης.

Επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να εμφανίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των γαλάζιων βουλευτών ως «ψήφο εμπιστοσύνης» ...των λαϊκών μαζών στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ανεβάζει στο φουλ το σχέδιο για την επιβολή των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών.

«Πολλές "τομές" και σύντομα"» είναι το σύνθημα της θερινής επίθεσης που ξεκινά από σήμερα με τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου θα οριστικοποιηθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή. Το σύνολο πάντως των αντιδραστικών αλλαγών πλήττουν καίρια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού και συνιστούν ένα τρομακτικό πισωγύρισμα, αφού σημαίνουν μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση του χρόνου εργασίας και της υπερεκμετάλλευσης, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κ.ο.κ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε χτες ότι «η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να προωθήσει πολλές διαρθρωτικές αλλαγές», επισημαίνοντας ότι όσες είναι έτοιμες θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Ως τέτοιες ανέφερε την επαίσχυντη συμφωνία του ΟΤΕ, η οποία, όπως είπε, «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», ενώ ακολουθούν το Ασφαλιστικό των τραπεζών, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και των υπερωριών (διάβαζε κατάργηση του 8ωρου) και το ωράριο των καταστημάτων. Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να διευκρινίσει αν η κυβέρνηση θα τα περάσει στην Ολομέλεια ή στα θερινά τμήματα, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι όποτε τελειώνει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για κάθε ένα από τα παραπάνω αντιδραστικά μέτρα θα προωθείται στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών περιέχεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, αδυνατώντας ωστόσο να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα του «Ρ» πότε ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει συγκεκριμένα και αν είχε αναφέρει το παραμικρό για την άρση της μονιμότητας έστω και για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων ή την κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων...

«Πιέσεις» στο ΠΑΣΟΚ ν' αποδοκιμάσει τις απεργίες

Την ίδια στιγμή, ασκεί πιέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με στόχο αφ' ενός ...να αποδοκιμάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αφ' ετέρου να καταξιωθεί στα μάτια της πλουτοκρατίας ως «η μοναδική μεταρρυθμιστική δύναμη» σε αντιδιαστολή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή το χαρακτήρισε εκφραστή της «συντήρησης και της αντίδρασης».

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέφερε χτες τη «μομφή» που είχε απευθύνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το προηγούμενο βράδυ στη Βουλή περί καθοδήγησης των συνδικάτων και υποκίνησης των απεργιών!

«Οταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από του βήματος της Βουλής εμφανίζεται να είναι έτοιμος να υποκινήσει αυτός κομματικά απεργίες, αυτό από μόνο του είναι μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση, μία πολιτική αποκάλυψη», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη υποκινούνται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να ενθαρρύνουν απεργίες. Δεν μπορεί να προσπαθούνε να κρατήσουν τον τόπο πίσω», ενώ αναρωτήθηκε «τι έγινε ξαφνικά» και ενώ το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε προς τις ίδιες κατευθύνσεις τώρα ενθαρρύνει τις απεργίες. Παράλληλα, επανέφερε την απειλή των πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα ο Κ. Καραμανλής «απέκλεισε» αυτό το ενδεχόμενο. «Πιστεύουν ότι είναι καταστροφική η κυβέρνηση; Πιστεύουνε ότι δεν έχουμε τη συναίνεση των πολιτών; Πιστεύουνε ότι δε θέλουνε τις μεταρρυθμίσεις; Να μας πούνε τι θέλουνε. Τι να κάνουμε; Δεν μπορεί όμως αυτό να συνεχιστεί», είπε (στον «Φλας»), απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ.

Καθυστερημένα και μάλλον εκ του ασφαλούς ο Μ. Εβερτ «διαφοροποιήθηκε» στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, δηλώνοντας χτες ότι «θα ήταν πράγματι σκάνδαλο» αν το δημόσιο χρηματοδοτούσε κατά το 1/3 τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιδιωτικών τραπεζών. Η ρύθμιση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση στις ιδιωτικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των τραπεζών συμμετέχουν και κεφάλαια του εξωτερικού.

  • Στη δραστηριότητα του Γερ. Αρσένη σε ένα ινστιτούτο απέδωσε ο Θ. Ρουσόπουλος τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο Γερ. Αρσένης ζήτησε τη συνάντηση την περασμένη βδομάδα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αξιοποίησης στην κυβέρνηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε πως ο Γεράσιμος Αρσένης αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ