Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι λειτουργούμε»...

Βαθαίνει η κρίση του ΟΧΙ, οργιάζουν τα σενάρια για το μέλλον της Συνθήκης, ενώ γίνεται προσπάθεια επιφανειακού «εξευμενισμού» των Ευρωπαίων...

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Σε θρίλερ φαίνεται να εξελίσσεται η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, που θα διεξαχθεί την 16η και 17η του Ιούνη, στις Βρυξέλλες, καθώς οι «25» πασχίζουν να βρουν δρόμο διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο τους οδήγησε το διπλό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα», κατά το γαλλικό και ολλανδικό δημοψήφισμα. Στην ατζέντα της Συνόδου, κυριαρχούν τα θέματα της πορείας της ημιθανούς «Συνταγματικής Συνθήκης» και των δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ γίνονται προσπάθειες να εξαιρεθούν από τα Συμπεράσματα λέξεις - κλειδιά, που σύμφωνα με τις ηγεσίες των κρατών - μελών, θα μπορούσαν να εντείνουν το «αντιευρωπαϊκό αίσθημα», που αποκάλυψαν τα δημοψηφίσματα και το οποίο συνεχώς ενισχύεται.

Βαθαίνει η κρίση του ΟΧΙ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στη συνάντησή τους, σύμφωνα και με δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, Πέτρου Μολυβιάτη, επανέλαβαν τη θέση της συνέχισης της επικύρωσης της «Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης», αφήνοντας τη Σύνοδο να απαντήσει στο αν η διαδικασία θα εξακολουθήσει «κανονικά», ή αν θα υπάρξει μια περίοδος περισυλλογής, σε μια προσπάθεια να περάσει η περίοδος της παρούσας κρίσης και να ξεχαστεί η διάθεση απόρριψης του θεσμού της ΕΕ από τους πολίτες.

Ωστόσο, δε φαίνεται να παροπλίζονται και άλλα σενάρια που θέλουν εγκατάλειψη του εγχειρήματος της «Συνταγματικής Συνθήκης», διατηρώντας, απλά, όσα στοιχεία θέλει πάση θυσία να κρατήσει η ηγεσία των «25» και την ενσωμάτωσή τους στη Συνθήκη της Νίκαιας.

Εξω η Τουρκία και η διεύρυνση από τα Συμπεράσματα

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων χρησιμοποιήθηκε και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Δεδομένου του αρνητικού κλίματος, που έχει δημιουργηθεί, προτιμήθηκε στο τελικό κείμενο της Συνόδου να αποκλειστεί κάθε αναφορά στη διεύρυνση και την ένταξη της Αγκυρας. Απαίτηση που εκφράστηκε εντονότερα από τις χώρες - μέλη, στις οποίες επίκεινται δημοψηφίσματα για το «ευρωσύνταγμα».

Οι 25 ΥΠΕΞ επικύρωσαν το κείμενο του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, ζητώντας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπογράψει πριν από τη λήξη της Συνόδου, ώστε να αποφευχθεί και η παραμικρή ανάγκη αναφοράς της στα Συμπεράσματα. Το τελικό κείμενο του Ιούνη θα περιοριστεί να επαναλάβει ότι επιβεβαιώνει τις αποφάσεις της Συνόδου του Δεκέμβρη, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς και την απόφαση να μην παρευρεθεί στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Αναφορικά με την επαναφορά του όρου casus beli, από την Τουρκία, ο Πέτρος Μολυβιάτης, περιορίστηκε να δηλώσει ότι μια τέτοια κίνηση, αποτελεί αναχρονιστική απόφαση, κατάλοιπο μιας ξεπερασμένη εποχής...

Η απόρριψη της Συνθήκης του «Συντάγματος της Ευρώπης» έχει δημιουργήσει μία συνεχώς εντεινόμενη κρίση στους κόλπους της ΕΕ, που σε κάθε προσπάθεια να μεταστρέψει το κλίμα υπέρ της πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Γεγονός, που οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις, με μοναδικό αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο αυταρχικός χαρακτήρας της Ενωσης, βαθαίνοντας το ρήγμα με τους πολίτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ