Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπλερ: με το στίγμα του Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο «ήρωας της απελευθέρωσης του Ιράκ», όπως χαρακτήρισε τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ο Ιρακινός πρόεδρος Τ. Ταλαμπανί, βρίσκεται ήδη στο Παρίσι για συνομιλίες με την παλαιά και τη νέα ηγεσία της Γαλλίας, αλλά η εποχή της διαδοχής έχει ανατείλει, ασχέτως εάν ο ίδιος θα εξακολουθεί να μονοπωλεί τα ΜΜΕ για τον ενάμιση μήνα που θα παραμείνει ακόμη στην ηγεσία της Βρετανίας.

Η αποχώρησή του ήταν πρωτοσέλιδο, πάντα με αναφορά το Ιράκ. Εξάλλου, ο Μπλερ δήλωσε ότι η αποχώρησή του θα αφαιρέσει από τον κορμό του Εργατικού Κόμματος το «κεντρί» του πολέμου στο Ιράκ και το κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους που «λιποτάκτησαν» στις εκλογές του 2005, αντιδρώντας στη βρετανική υποστήριξη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, πριν την αναχώρησή του για το Παρίσι, ο Μπλερ έδωσε την «ευχή» του στον 56χρονο Σκοτσέζο Γκόρντον Μπράουν, που με τον πλέον επίσημο τρόπο ανακοίνωσε χτες την υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Εργατικών. Πάντως, για τους Βρετανούς αποτελεί αίνιγμα και δε φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να τους εμπνέει ...ασχέτως των ...«νέων ιδεών», του «οράματος» και της «πείρας» που βεβαίωσε ότι έχει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, προσθέτοντας πως τις εβδομάδες που έρχονται θα ακούσει τις ανησυχίες των πολιτών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν είναι έτοιμος να απολογηθεί για τον πόλεμο στο Ιράκ, κάτι που ο Μπλερ έχει αρνηθεί να πράξει, ο Μπράουν αναγνώρισε λάθη, δίχως όμως να μιλήσει συγκεκριμένα.

Τέλος, Ουάσινγκτον και Λονδίνο θα συνεχίσουν να συνεργάζονται πολύ στενά μετά την αλλαγή φρουράς στην Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στηρίζοντας και από την πλευρά της τον εν αναμονή πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Με Σιράκ - Σαρκοζί

Ο Τόνι Μπλερ απέφυγε δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με Σιράκ και Σαρκοζί, αλλά όπως διαρρεόταν είχε ως στόχο «να συζητηθούν όσα ενώνουν τις δύο πλευρές και όχι όσα τις χωρίζουν». Υπό την έννοια αυτή κυριάρχησαν τα ζητήματα της ΕΕ, της προοπτικής μιας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης, καθώς και οι σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πλήθαιναν οι αντιδράσεις για την πρόταση Σαρκοζί περί σύστασης μιας «Μεσογειακής Κοινότητας» στους κόλπους της ΕΕ, όπου θα συμμετέχουν όλες οι παραμεσόγειες χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δε θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ