Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996

Πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία στην Αδριατική!

Οι Ενοπλες Δυνάμεις στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Σήμερα αναχωρεί και το αρματαγωγό "Σάμος", ενώ ήδη βρίσκονται στην περιοχή δύο φρεγάτες και δύο ναρκαλιευτικά. Στα πληρώματα των πλοίων και στρατεύσιμοι ναύτες και υπαξιωματικοί


ΣΕΛ.  3

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ
ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΟΙ
για τη νομή της εξουσίας

Η κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη και πρέπει να δώσουν άμεση λύση, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα

Σε μια χωρίς προηγούμενο σύγκρουση και διαγκωνισμό των αντιμαχόμενων ομάδων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται η διαδικασία για την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου. Παρά την ομοφωνία που υπάρχει στα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική που εφαρμόζεται, το σκηνικό που έχουν στήσει οι διαγκωνιζόμενοι επίδοξοι ηγέτες και οι εντεινόμενες αντιπαραθέσεις, για την κατάκτηση της ηγεσίας του κόμματος και της εξουσίας από τις αντιμαχόμενες ομάδες, ενισχύουν το νοσηρό κλίμα στη δημόσια ζωή του τόπου. Σε μια νέα κλιμάκωση της έντασης, το Προεδρείο της ΚΟ έκρινε χτες αναγκαία την άμεση σίγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση την οποία σήμερα αναμένεται να συζητήσει με το ΕΓ.

Είναι φανερό ότι γύρω από το κρεβάτι του πρωθυπουργού έχει στηθεί ένας άθλιος χορός συμφερόντων, στον οποίο εμπλέκονται και οικονομικά συμφέροντα. Κοινός παρονομαστής πάντως, όλων των εμπλεκομένων μερών, είναι ο λαός να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων και θεατής ενός παιχνιδιού εξουσίας, που εκτός των άλλων στοχεύει και στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με δήλωσή της σημείωσε πως "τα εύλογα περιθώρια ανοχής και κατανόησης που υπήρχαν, έχουν πια ουσιαστικά κλείσει" και συμπλήρωσε: "Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση και την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά δημιουργούνται προϋποθέσεις να θεωρεί ο ελληνικός λαός ότι γίνεται μια διαπάλη οικονομικών κυρίως συμφερόντων, γύρω από ένα κρεβάτι".


ΣΕΛ.  7

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Αμπελόκηποι. Κάποτε ήταν κήποι και αμπέλια. Από κει και τ' όνομά τους. Μετά το πόλεμο συνέβη και εκεί ό,τι και στην υπόλοιπη Αθήνα. Το μπετόν απλώθηκε σαν αρρώστια. Τώρα πια όχι αμπέλια και κήποι δεν υπάρχουν, αλλά ούτε καν πάρκα, για να ανασαίνουν λίγο οι άνθρωποι. Κάποια μεγάλα οικόπεδα που δεν έχουν γίνει ακόμα μπετόν είναι στο πρόγραμμα να γίνουν. Οπως αυτό της ΔΕΗ, ή το άλλο πίσω από τον Αρειο Πάγο (φωτογραφίες). Σε μικροτοπικό επίπεδο κάποιες φωνές διαμαρτυρίας ακούγονται. Χρειάζεται κάτι ισχυρότερο. Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" προτείνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων.


ΣΕΛ.  16   -   17

Αποκαλύψεις...

Απαράλλαχτο το σκηνικό στην Κύπρο τριάντα και πλέον χρόνια, καθώς οι ίδιοι πρωταγωνιστές επεξεργάζονται και προωθούν τις ίδιες ακριβώς παραλλαγές "λύσεων", διαιωνίζοντας με τον τρόπο αυτό την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά πάνω απ' όλα την κυριαρχία τους στην περιοχή. Τότε, τριάντα χρόνια πριν, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ είχαν επεξεργαστεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που βασιζόταν είτε στη διχοτόμηση του νησιού είτε στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, η οποία θα παραχωρούσε κάποιο τμήμα της, από τα Δωδεκάνησα ή τη Θράκη, στην Τουρκία ως αντάλλαγμα.

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, βρίσκεται στα σκαριά μια νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, η οποία θ' αρχίσει να εκδηλώνεται μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, και με βάση τις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν, στηρίζεται στην αναζήτηση "λύσης" μέσα από τετραμερείς συνομιλίες (Ελλάδας, Τουρκίας και των δύο κοινοτήτων), που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας.

Οταν τα αμερικανικά σχέδια πριν από τριάντα χρόνια, με εντελώς διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, οδήγησαν τελικά στην "ντε φάκτο" διχοτόμηση της Κύπρου με την εισβολή της Τουρκίας το 1974, ο καθένας οφείλει να γνωρίζει ότι οι λύσεις που και σήμερα δρομολογούνται από τις ΗΠΑ, δε θα 'ναι λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ