Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Καμιά αυταπάτη για τις διακηρύξεις εκσυγχρονισμού

Η πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους διατηρείται στο ακέραιο, δήλωσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5

ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑ ΖΗΤΑ "ΑΥΞΗΣΗ" Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
ΣΙΚΕ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
πλειοψηφίας ΓΣΕΕ με ΣΕΒ

Κάλεσμα αντίστασης προς τους εργαζόμενους από την ΕΣΑΚ. "Η λύση και η διέξοδος - τόνισε ο Γ. Μαυρίκος - Θα δοθεί με τους αγώνες και την ενωμένη δράση των εργαζομένων"

"Αμάσητη" κατάπιε την προχτεσινή πρόκληση του ΣΕΒ και την πρότασή του για... αυξήσεις 3+3% στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή, 4,5% σε ετήσια βάση!) η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.Παρέχοντας "γην και ύδωρ" στο άθλιο παιχνίδι της συναινετικής, βάρβαρης εισοδηματικής αφαίμαξης των μισθωτών και δίνοντας αυτή πρώτη το "σήμα" της μη διατάραξης της "νέας εποχής" του ΠΑΣΟΚ - εποχή "πραγματικής λιτότητας", όπως την προσδιόρισε ο Πάγκαλος - αποφάσισε χτες ν'... απαντήσει στην πρόκληση των βιομηχάνων με "ένταση των ενημερωτικών συσκέψεων..."!

Οι προτάσεις των στελεχών της ΕΣΑΚ,για την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, απορρίφθηκαν.Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, αυθαίρετα και μιλώντας ως εκπρόσωπος επαιτών και όχι εργατών, "κοστολόγησε", σε δηλώσεις του, τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για το εξευτελιστικό μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη στις 533 δρχ., όσο "ένα πακέτο τσιγάρα"!

"Σικέ",χαρακτήρισε το παιχνίδι, που παίζεται γύρω από τις αποδοχές του πιο εξαθλιωμένου οικονομικά τμήματος της εργατικής τάξης, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,και τόνισε ότι η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας προσπαθεί να κρατήσει τους εργαζόμενους θεατές αυτής της προσπάθειας. "Η λύση και η διέξοδος - τόνισε - Θα δοθεί με τους αγώνες και την ενωμένη δράση των εργαζομένων".


ΣΕΛ.  15

Τουλάχιστον 2,9 τρισεκατομμύρια δραχμές απαιτούνται για να υπάρξει μια ικανοποιητική λύση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι δαπάνες για μισθούς, ενοίκια και αναλώσιμα υλικά. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιέχονται σε έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και αναδεικνύουν την τραγικότητα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός δίνει φέτος μόλις ένα τρισ. δρχ., με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι διπλοβάρδιες και οι τραγικές ελλείψεις στα σχολεία.


ΣΕΛ.  21

Ωμή πρόκληση

"Ο εργαζόμενος δηλώνει ότι δεν είναι τώρα ή στο πρόσφατο παρελθόν μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης"! Δεν πρόκειται για απόσπασμα "δήλωσης", που παραπέμπει σε παλιότερες, σκοτεινές εποχές. Είναι η "σύγχρονη" αντίληψη, των ιδιοκτητών μιας εταιρίας, που εδρεύει, "εν έτει" 1996, στο Μοσχάτο. Πρόκειται για ...όρο σύμβασης, που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία "Τεχνοδομή", προκειμένου να παραμείνουν στην επιχείρηση!

Ο ωμός αυτός εκβιασμός προωθείται μάλιστα με "το γράμμα του νόμου", αφού οι συγκεκριμένοι εργοδότες δηλώνουν πως στηρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 156 του 1994. Δεν είναι η πρώτη (και φοβόμαστε ούτε η τελευταία) φορά, που το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα γίνεται φορέας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αν και δεν έχει προηγούμενο η εν λόγω προκλητική απαίτηση να εγκαταλείψουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται. Πόσο, όμως, θα συνεχίζεται η ανοχή, ή μάλλον η ενθάρρυνση τέτοιων φαινομένων; Για πόσο ακόμα οι αρμόδιοι (υπουργείο και Επιθεωρήσεις Εργασίας) θα κάνουν ότι δε βλέπουν; Μέχρι πότε θα σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στο αίτημα των συνδικάτων για να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένο υπόδειγμα σύμβασης για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος;

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τη νεοτοποθετημένη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, που προχθές δήλωνε ...προστάτιδα των αδύνατων στρωμάτων.



Πέντε χρόνια πτώσης για τη λαϊκή κατανάλωση

Συνεχίζεται, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων. Στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995, η ΕΣΥΕ κατέγραψε επίσημη πτώση του πραγματικού τζίρου των καταστημάτων, που έφτασε στο 3,8%


ΣΕΛ.  19
"Φουσκώνει" το έλλειμμα στο γεωργικό ισοζύγιο

Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς στα αγροτικά προϊόντα, στα πλαίσια της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οδηγεί στη ραγδαία επιδείνωση του ελλείμματος στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο από το 1992 και μετά. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας


ΣΕΛ.  23
Μηνιγγίτιδα σε νεοσύλλεκτους της Αεροπορίας

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα επτά κρούσματα μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκαν στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, όπου οι γιατροί δηλώνουν πως η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία. Επίσης, 200 νεοσύλλεκτοι του ίδιου Κέντρου έχουν αρρωστήσει με γρίπη


ΣΕΛ.  3
Ξαναμοιράζουν την "πίτα" των έργων

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση φαίνεται ότι σηματοδοτούν ένα νέο μοίρασμα της πίτας στο "μεγάλο φαγοπότι" των μεγάλων έργων. Ηδη ο Κ. Λαλιώτης, που ανέλαβε και τον τομέα των Δημοσίων Εργων, αποφάσισε να ανοίξει νέο κύκλο επαφών με τους εργολάβους του μετρό της Αθήνας, που ζητούν νέο "πανωπροίκι" 60 δισ. δρχ.!


ΣΕΛ.  13
Αναγκαία η ανατροπή συσχετισμών στον ΔΣΑ

"Χρειάζεται η πλατύτερη δυνατή συσπείρωση, ο αγωνιστικός προσανατολισμός, η αλλαγή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας". Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους δικηγόρους του Βασίλη Δημόπουλου, υποψήφιου προέδρου του ΔΣΑ στις επερχόμενες εκλογές


ΣΕΛ.  20
Στο δρόμο ο ένας στους πέντε

Τη μείωση του προσωπικού κατά 102 άτομα από τα 560, που συνολικά απασχολεί, σχεδιάζει η επιχείρηση "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά, που ανήκει στην ολλανδική πολυεθνική ΤΕΝ ΚΑΤΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ. Ταυτόχρονα, πιέζει για εντατικοποίηση, με την καθιέρωση πέμπτης βάρδιας.


ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ