Σελ. /50
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 1997

Ο "Ρ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Προκρούστεια επιχείρηση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Σαρωτικές και δραματικές μεταβολές, για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων, ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τα ασφαλιστικά δικαιώματα 300.000 δημοσίων υπαλλήλων βάζει στην "Προκρούστεια κλίνη" των κοινωνικών περικοπών η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του απατηλού κοινωνικού διαλόγου, για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ετοιμάσει σχέδιο νόμου, για τους υπαλλήλους των υπουργείων, των εργαζομένων στην εκπαίδευση, τις εφορίες, τα νοσοκομεία και τους δήμους, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται και οι εξής δραματικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις:

  • Καταργούνται όλες οι μεταβατικές διατάξεις και αυτών των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ - που είχαν ψηφιστεί πριν έξι χρόνια - και τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων φτάνουν πια στα 67 χρόνια για τους άντρες και στα 65 για τις γυναίκες.
  • Αυξάνονται επιπλέον, πέρα των προβλεπόμενων διατάξεων των νόμων της ΝΔ, κατά 6% οι ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Η σύνταξη θα υπολογίζεται, πλέον, με βάση τις αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας.
  • Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα υποστεί τρομακτική συρρίκνωση, καθώς θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, μ' άλλα λόγια, ενώ θα υποβληθούν σε αιματηρές εισφορές, όταν θα αποκτήσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα παίρνουν σύνταξη ίση περίπου με το ένα τρίτο - σε ονομαστικές τιμές - με τη σημερινή. Οι σημερινές πληροφορίες του "Ρ" αποκαλύπτουν τι σημαίνουν οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για "κοινωνικό διάλογο" μέσα στο 1997, όσον αφορά το ασφαλιστικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Ενα δείγμα αυτής της κυβερνητικής αντίληψης για τη δήθεν "βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων" αποτελεί και η τροπολογία, με την οποία επιβαρύνεται το ΙΚΑ με την περίθαλψη των καταρτιζομένων στα ΚΕΚ, ενώ απαλλάσσονται ταυτόχρονα οι εργοδότες από τις εισφορές κύριας ασφάλισης.


ΣΕΛ.  3,    5

Δυναμώνουν οι κοινωνικοί αγώνες

Διεθνής ανασκόπηση του 1996

Ο προηγούμενος χρόνος έχει γίνει πλέον παρελθόν και ο καινούριος έχει κάνει, ήδη, τα πρώτα του βήματα. Βήματα, όμως, που δε γίνονται στον αέρα, αλλά σε όλα όσα το 1996 άφησε, ως κληρονομιά. Πρώτα και κύρια, την ακατάπαυστη ανθρώπινη εργασία και προσπάθεια να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Μια προσπάθεια, που σφραγίστηκε περισσότερο έντονα - απ' ό,τι τα αμέσως προηγούμενα χρόνια - από την ανειρήνευτη πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργασίας, ανάμεσα στους εκπροσώπους της εκμετάλλευσης και τους εκμεταλλευόμενους, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και εκείνες που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία, ανάμεσα σε αυτούς που γεννούν τον πόλεμο και εκείνους που μάχονται για την ειρήνη...

Αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό συμπέρασμα, που αναδείχνει ηανασκόπηση των γεγονότων του 1996, σε όλο τον κόσμο, που δημοσιεύει σήμερα ο"Ρ".


ΣΕΛ.  38   -   47

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Προσφέρω, μέσω της ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", στη μνήμη των αδελφών μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ (Αστραπόγιαννου) και ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ,που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο το 1949. Καθώς και στη μνήμη των νεκρών συντρόφων μου και συναγωνιστών, που έπεσαν στους αγώνες του λαού από το 1936 ως σήμερα, για μια καλύτερη ζωή.

Βαγγέλης Γρηγοράτος - Νουλακάτα Κεφαλονιάς



Συνέντευξη
Τα ναυάγια δεν έρχονται από μόνα τους

Μια αποκαλυπτική συζήτηση του "Ρ" με τρεις έμπειρους ναυτικούς, για το καθεστώς γαλέρας, τα σαπιοκάραβα και όλα όσα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες σαν αυτή του "Δύστος"


ΣΕΛ.  24   -   25
Θ. Παφίλης
Σε ανοδική πορεία το κίνημα ειρήνης

Για τον πλούσιο απολογισμό του κινήματος ειρήνης και τις προοπτικές του, μιλά στο "Ρ" ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης


ΣΕΛ.  6   -   7
Θεσσαλία
"Τώρα θα βγούμε ακόμη περισσότεροι"

Τα 25 αγωνιστικά μερόνυχτα ήταν μόνο η αρχή. Αυτό λένε μ' ένα στόμα οι αγρότες στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, καθώς είναι αποφασισμένοι για πιο μαζικούς και μαχητικούς αγώνες


ΣΕΛ.  11   -   14
ΕΟΤ
Μια περιουσίαζητά επιτήδειους...

Ενα σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, προς όφελος της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", είναι η προωθούμενη από χρόνια περιβόητη "αξιοποίηση της περιουσίας" του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού


ΣΕΛ.  16,   33

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ