Σελ. /36
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 1996

Κεφαλικός φόρος στους μισθωτούς στο όνομα της υγιεινής των μαθητών

Νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Αναμένεται κι άλλο για τα δημόσια νοσοκομεία


ΣΕΛ.  24

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
"ΘΑ" ΚΑΙ
ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
πνίγουν την Αττική

Η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει τις υπάρχουσες και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων

Τεράστιες αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για το οξύτατο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ήρθε με δραματικό τρόπο και πάλι στο προσκήνιο, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χτες, το Σάββατο κλείνει αναγκαστικά, πλέον, η χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Η κυβέρνηση, αν και είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα πορίσματα των επιστημόνων για τις χωροθετήσεις των νέων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, εμφανίστηκε και χτες ανακόλουθη. Η σύσκεψη, που έγινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, με συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων, κατέληξε για μια ακόμα φορά σε φιάσκο.

Την ίδια ώρα, διάφορα οικονομικά συμφέροντα, πατώντας στην οξύτητα του προβλήματος, προσπαθούν να επαναφέρουν τη συζήτηση στην προ πενταετίας έναρξή της, με στόχο την προώθηση επικίνδυνων για το περιβάλλον λύσεων, όπως η καύση των απορριμμάτων.

Πάντως, οι συμφέρουσες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους κατοίκους λύσεις, βρίσκονται στα χέρια του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν είναι άλλες από αυτές που περιέχονται στο πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτίσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Ενα πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα από τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους, έως και την κατά 75% ανακύκλωση του συνόλου τους.


ΣΕΛ.  2,   

Οι αδούλωτοι

Τα εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινα λάβαρα, που πλημμύρισαν προχτές, Πρωτομαγιά, την Αβάνα, είναι τα λάβαρα της Επανάστασης, αλλά όχι μόνο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες γροθιές, που ενώθηκαν προχτές στην Αβάνα, τα εκατοντάδες χιλιάδες στόματα, που βροντοφώναξαν "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΘΑΝΑΤΟΣ", είναι η φωνή και η δύναμη της Επανάστασης, αλλά όχι μόνο. Αυτό το ανθρώπινο ποτάμι, που πλημμύρισε την πρωτεύουσα της Κούβας, αυτός ο αδούλωτος λαός, που δεν εννοεί να συνθηκολογήσει με τον ιμπεριαλισμό, είναι το λάβαρο, η φωνή, η δύναμη και η τιμή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι το μεγάλο "ναι" στο μέλλον του κόσμου. Είναι το μεγάλο "όχι" στη βαρβαρότητα.

Ο λαός της Κούβας, που προχτές διαδήλωσε την απόφασή του να μην υποκύψει, και κυρίως να μην προδώσει, έστειλε το δικό του μήνυμα στην Ιστορία. Το μήνυμα, που ο Μαγιακόφσκι το περιέγραφε στις αρχές του αιώνα με τους στίχους "έτσι κι αλλιώς, η Γη θα γίνει κόκκινη. Η κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο".

Η Κούβα και ο λαός της είναι η απόδειξη πως η ελπίδα και ο αγώνας για έναν κόσμο χωρίς τις χειροπέδες του κεφαλαίου δεν είναι ουτοπία. Είναι η απόδειξη πως ό,τι και να κάνουν όσοι θέλουν να πνίξουν την ανθρωπότητα στο αίμα και στη δουλεία, ό,τι εκβιασμούς και δεσμά και να "χτίσουν", δεν μπορούν να φυλακίσουν και να υποτάξουν το "αύριο".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Η ΓΙΑΝΝΑ και ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ προσφέρουν στο ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο και στη μνήμη όλων των κομμουνιστών που έπεσαν από την ίδρυσή του στον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό 200.000 δρχ.


Ανηφορίζουν και πάλι οι τιμές στα καύσιμα

Ακριβότερες και πάλι, κατά 3,5 δραχμές το λίτρο, από χτες οι βενζίνες, σύμφωνα με τις νέες τιμές που όρισε η ΔΕΠ. Παρατείνεται για μια βδομάδα το πλαφόν με τις νέες αυξημένες τιμές. Μήνας νευρικών διακυμάνσεων ο Μάης, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΔΑ


ΣΕΛ.  21
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το βαμβάκι

Κανείς δε γνωρίζει, ακριβώς, πόση είναι η παραχθείσα ποσότητα βαμβακιού και το τελικό ύψος της συνυπευθυνότητας, που θα κληθούν να πληρώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Ομως, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η "έκκληση" του υπουργείου στους αγρότες να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες


ΣΕΛ.  23
Αποδυναμώνουν τη δημόσια παιδεία

Το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση αποδυνάμωσης του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και στη λογική της ιδιωτικοποίησης, υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για την "ελληνική παιδεία στο εξωτερικό και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση"


ΣΕΛ.  3
Προφυλακίζονται για λαθρεμπόριο Μελισσανίδης - Καρράς

Εκδόθηκαν χτες εντάλματα σύλληψης. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση λαθρεμπορίου πετρελαίου. Με το ίδιο βούλευμα προφυλακίστηκαν και δύο τελωνειακοί υπάλληλοι


ΣΕΛ.  26

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ