Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995

Στο δρόμο του αγώνα οι επαγγελματοβιοτέχνες

Από την Κοζάνη ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους οι επαγγελματοβιοτέχνες, που εξέλεξαν χτες, σε ευρεία πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα


ΣΕΛ.  13

ΤΗ "ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ" ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΥΠΟΤΑΓΗΣ
στους στόχους των πολυεθνικών

Αποδέκτης των προτάσεων η ΓΣΕΕ και η ... ευρωπαϊκών προσανατολισμών πλειοψηφία της διοίκησής της

Σε μοχλό πίεσης, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των πιο αντιδραστικών αντιλήψεων του "κοινωνικού εταιρισμού", από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, αλλά και το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα, αναδεικνύεται η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Με πρόταση, που ανακοινώνει επίσημα, σήμερα στη ΓΣΕΕ, ζητά τη σύναψη "Κοινωνικού Συμβολαίου" με τους Ευρωπαίους εργοδότες, προκειμένου... από κοινού να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απασχόλησης. Σ' αυτό το πλαίσιο, προτείνει την υιοθέτηση θέσεων υπέρ της επέκτασης της μερικής απασχόλησης, της προώθησης μέτρων "θετικής ελαστικότητας" στις επιχειρήσεις, τη μείωση των ωρών απασχόλησης με παράλληλη μείωση αποδοχών και το ξεπούλημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα μηνύματα, που απορρέουν για τους εργαζόμενους, από αυτή την προκλητική πρόταση υποταγής, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Πολύ περισσότερο, γιατί η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ") έχει ξεκαθαρίσει με την πρακτική της, πως συμπλέει με την πορεία της ΣΕΣ και θεωρεί τις κατευθύνσεις της υποχρεωτικές για την πορεία της.


ΣΕΛ.  16

Απαράδεκτες καταδίκες

Ωραία λοιπόν. Τώρα πλέον ο εισαγγελέας Τζαννακάκης - όχι ο ίδιος προσωπικά, αλλά ό,τι και αυτός αντιπροσωπεύει - μπορεί να αισθάνεται περήφανος. Η αντίληψη που πρεσβεύει δικαιώθηκε. Οι αδέκαστοι δικαστές έκριναν ότι τέσσερις μαθητές είναι περίπου εγκληματίες, γιατί επέλεξαν το δρόμο της κατάληψης του σχολείου τους, προκειμένου να πιέσουν για λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει σε καταδίκες εργατών - απεργών. Τώρα βάζουν χέρι και στους μαθητές, κι όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο θα μοιάζει φυσιολογική η καταδίκη κάποιου βρέφους γιατί τόλμησε να κλάψει ζητώντας το γάλα του. Υπερβολή; Οχι κύριοι δικαστές. Ολη αυτή η στεγνή - στυγνή νομολαγνία δεν μπορεί να βγάλει σε καλό.

Ενα παιδί, ακόμα και στην υπερβολή της πράξης του είναι παιδί. Κι αυτό δε δίνει άλλοθι σε καταστάσεις, ίσως απαράδεκτες για μια κοινωνία ανθρώπων και όχι ζώων. Απλώς προσπαθεί να πει, κύριοι δικαστές, πως δεν μπορείτε να εξαντλείτε τη νομομάθειά σας σ' ένα μαθητή, την ώρα που επιτρέπεις σε έναν εφοπλιστή να σκοτώνει καθημερινά τους εργάτες του. Θα πεις, βέβαια, πως δεν υπάρχει νόμος που να χαρακτηρίζει έγκλημα το ξεζούμισμα του εργάτη. Σωστά. Γι' αυτό και η μόνη πραγματική λύση είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος που δεν επιτρέπει να υπάρχει τέτοιος νόμος.


"Πρωθυπουργέ, η πολιτική είναι έργα. Οχι λόγια. Η Πάτρα πεθαίνει... ". Με αυτό και άλλα ανάλογα πανό και μια μαζική συγκέντρωση και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, οι απολυμένοι της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" Πάτρας, Χαλκίδας και οι εργαζόμενοι των κεντρικών γραφείων της εταιρίας στην Αθήνα, απαίτησαν από την κυβέρνηση την επαναλειτουργία της Π - Π, υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Τα μόνα, όμως, που εισέπραξαν, ήταν τα... έργα των ειδικών δυνάμεων και τα μισόλογα των κυβερνητικών αρμοδίων.


ΣΕΛ.  11

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο Δήμος Νέας Αρτάκης προσφέρει 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ν. Αρτάκης.
  • Ο Δήμος Αλιβερίου προσφέρει 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αλιβερίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ