Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 1995

Δούλευε για το ψωμί του, του "έκοψαν" τη ζωή

Ανατριχιαστικές καταγγελίες για το 19χρονο παλικάρι, που άφησε την τελευταία του πνοή στη νυχτερινή βάρδια του εργοταξίου της τεχνικής εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ


ΣΕΛ.  12

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΥΠΟΘΑΛΠΟΥΝ
τη γενοκτονία των Κούρδων

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών δε βλέπει καν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις θηριωδίες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των Κούρδων

Πλήρη υποστήριξη στην τουρκική κυβέρνηση για την επιχείρηση γενοκτονίας του κουρδικού λαού εξέφρασε χτες, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κοινοτικός επίτροπος, Χανς Βαν ντε Μπρουκ. "Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε, γιατί οι τουρκικές αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι δεν κτυπούν αμάχους"!

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ηχηρό ράπισμα σ' όσους έσπευσαν να θριαμβολογήσουν μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία καταδικαζόταν η τουρκική πολιτική και να τη θεωρήσουν σαν δικαίωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, απέδειξε πόσο υπολογίζει τις απόψεις της Ευρωβουλής και έκανε σαφές ότι οι στρατηγικές επιλογές του στην περιοχή υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε ηθικής και πολιτικής αρχής. Παράλληλα, τεράστιες ευθύνες επωμίζεται η κυβέρνηση που αφενός συντάσσεται απολύτως με τις επιλογές αυτές οι οποίες δημιουργούν όλο και περισσότερη ένταση στην περιοχή και θα έχουν συνέπειες και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, οι φιλοτουρκικές διαθέσεις που εκδηλώνονται απροκάλυπτα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και από τις ΗΠΑ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ρ. Χόλμπρουκ, καθιστούν δραματικά επίκαιρη την ανάγκη να αποδεσμευτεί η πορεία των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής από την "επιδιαιτησία" αυτών των δυνάμεων.


ΣΕΛ.  3,    11

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση της παιδείας έγινε χτες στον Πειραιά. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές διαδήλωσαν την ανάγκη δημιουργίας μετώπου για την υπεράσπιση της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης και για τη λεγόμενη αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, που θα οδηγήσει την παιδεία σε δημοτική - προβληματική επιχείρηση. Για το θέμα αυτό δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.


ΣΕΛ.  16   -   19

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πρόσφερε στο ΚΚΕ 2.000.000 δραχμές, οικονομική ενίσχυση για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.

Μαγειρέματα

Τα "μαγειρεία" του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ έκαναν πάλι το... θαύμα τους. Μειώθηκε - λέει - το ποσοστό ανεργίας από 8,2% το Μάρτη του 1994 σε 7,6% το Μάρτη του 1995. Θα συνεχιστεί - εκτιμούν - η πτώση του ποσοστού ανεργίας μέχρι και το 1996, με τη βοήθεια των "ενεργητικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας", όπως τα ονομάζουν. Δεν έχει "σημασία" που ακόμα και μετά τα "μαγειρέματα" οι εγγεγραμμένοι άνεργοι εμφανίζονται μόλις 595 λιγότεροι, δεν έχει "σημασία" που ο υπουργός Εργασίας εκτιμά την ανεργία στο 10%...

Θα βοηθήσει - λέει - και το... καλοκαίρι. Θα αρχίσει, δηλαδή, η τουριστική"σεζόν" και τότε χιλιάδες άνεργοι θα βρουν δουλιά σε ξενοδοχεία, μπαρ, σουβλατζίδικα και όλα τα σχετικά. Θα αρχίσουν... και τα μεγάλα έργα, οι άνεργοι θα φτιάχνουν γέφυρες, ποτάμια, αεροδρόμια...

Θα βοηθήσει - λέει - και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα προγράμματα και τις κατευθύνσεις της. Με τη "μείωση, δηλαδή, του έμμεσου μισθολογικού κόστους εργασίας", που σημαίνει απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές! Με τη "βελτίωση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας", που σημαίνει επέκταση της μάστιγας της μερικής απασχόλησης και της πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Με την κάθε αντεργατική λέξη, πρόταση, φράση, της "Λευκής Βίβλου", που χτες κιόλας υιοθέτησε στις αποφάσεις της και η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ