Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αποπροσανατολισμός και παραπλάνηση, ο δήθεν διάλογος για την παιδεία

Επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), με την οποία του γνωστοποιεί τους λόγους για τους οποίους το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας δε συμμετέχει στο διάλογο για την παιδεία, που οργανώνει και προωθεί - μέσω του ΕΣΥΠ - η κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  5

ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ "S - 300"
ΒΑΘΙΑ
ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ
η πολιτική υποχωρήσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ορέστης Κολοζώφ: Η πολιτική του ενιαίου αμυντικού δόγματος χρεοκόπησε πλήρως και δικαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ που το απέρριψε από την πρώτη στιγμή

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κύπρο, φαίνεται πως προκαλεί η ανακοίνωση της απόφασης, για μη εγκατάσταση των πυραύλων "S - 300", που φτάνουν μέχρι και σε προσκλήσεις παραίτησης του Κύπριου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη, φαίνεται πως ανοίγει μια καινούρια φάση εκβιασμών και πιέσεων, έχοντας ακόμη περισσότερο τη φορά αυτή στο επίκεντρό της, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ δυναμώνουν και οι φωνές πατριωτικής πλειοδοσίας, συμμετέχοντας κι αυτές στην απόκρυψη της πραγματικής ουσίας της υπόθεσης.

"Οι εξελίξεις με τους πυραύλους "S - 300"", δήλωσε χτες, ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, "αποδείχνουν ότι χρεοκόπησε πλήρως η πολιτική του ενιαίου αμυντικού δόγματος και δικαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ που το απέρριψε από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα, έβλαψε σε διεθνές επίπεδο την εικόνα της κυπριακής δημοκρατίας, σαν ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ και αποδυνάμωσε τη διεθνή της θέση.

Επιβεβαιώθηκε ακόμα, υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική υποχωρήσεων στις πιέσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίοι, μετά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, σήμερα αμφισβητούν και το δικαίωμα της Κύπρου να οργανώσει, όπως η ίδια θέλει, καλύτερα την άμυνά της.

Τέλος, επιβεβαιώθηκαν οι συνεχείς πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, που οδηγούν στη διχοτόμηση του νησιού".


ΣΕΛ.  6   -   7

ΚΟΥΒΑ
Σαράντα χρόνια επαναστατικής πορείας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Γενάρη του 1959 και ενώ ο ουρανός της Αβάνας φωτιζόταν από τα πυροτεχνήματα, για το γιορτασμό της Πρωτοχρονιάς, οι Κουβανοί επαναστάτες αντάρτες, με την καθοδήγηση του Τσε Γκεβάρα, έκαναν την τελική επίθεση στην καρδιά της τυραννίας του Μπατίστα.

Σαράντα χρόνια μετά, οι εικόνες αυτές είναι ακόμα χαραγμένες στη μνήμη όλης της οικουμένης, ενώ η Κούβα συνεχίζει όρθια, "αντέχει και υπερασπίζεται τα ιδανικά της Επανάστασης και του σοσιαλισμού", όπως τονίζει και το χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ, που απέστειλε στην ΚΕ του ΚΚ Κούβας, για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από τη νικηφόρα Επανάσταση.


ΣΕΛ.  11

Βαριές ευθύνες

Eνας νεαρός Κούρδος μετανάστης βρέθηκε χτες νεκρός από το κρύο και την πείνα, έξω από το χωριό Νυμφόπετρα Λαγκαδά. Μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε εντελώς άδικα, πριν προλάβει να δει τον ερχομό του νέου χρόνου.

Ποιοι ευθύνονται γι' αυτό;

Μόνο το τούρκικο καθεστώς και η τακτική των βάρβαρων και άγριων διωγμών ενάντια στους Κούρδους; Η ελληνική κυβέρνηση και το καθεστώς ασύδοτης εκμετάλλευσης όλων των μεταναστών, που ζουν στη χώρα μας, δεν έχει το δικό της, μεγάλο μερίδιο ευθύνης; Μήπως και οι ιμπεριαλιστές, "σύμμαχοι" και "εταίροι" της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν έχουν τις δικές τους ευθύνες, αφού με τα δικά τους όπλα, την καθοδήγηση και παρότρυνση γίνονται όλα όσα απάνθρωπα γνωρίζουν οι Κούρδοι - και όχι μόνον αυτοί - στο έμπα του 21ου αιώνα;

Ναι, όλοι τους έχουν βαριές και μεγάλες ευθύνες, για τον τραγικό θάνατο του νεαρού Κούρδου.

Και για να είμαστε περισσότερο σωστοί, πρέπει να σκεφτόμαστε και τις δικές μας - έστω και αλλιώτικες - ευθύνες, όσοι βλέποντας αυτά και πολλά ακόμη ανάλογα, δεν κάνουμε τίποτε να τα εμποδίσουμε. Δε σηκώνουμε φωνή καταγγελίας και καταδίκης.



ΛΑΡΚΟ
Δυναμική η αντίσταση των εργαζομένων

Τα γραφεία της Περιφέρειας στη Λαμία κατέλαβαν χτες συμβολικά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αντιδρώντας δυναμικά στις ομαδικές διαθεσιμότητες και στη δραστική μείωση της παραγωγής. Θορυβημένη η κυβέρνηση, προετοιμάζει το έδαφος για να "χρυσώσει το χάπι" των ισοπεδωτικών μέτρων


ΣΕΛ.  12
ΤΡΑΓΩΔΙΑ "ΔΥΣΤΟΣ"
Δυο χρόνια μετά...

Δυο χρόνια μετά τη ναυτική τραγωδία του τσιμεντάδικου "ΔΥΣΤΟΣ", 36 καταδικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί κατά του φονικού διδύμου της ΑΓΕΤ και του "Ελληνικού Νηογνώμονα", αλλά η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα που ενισχύουν παραπέρα την ασυδοσία των εφοπλιστών


ΣΕΛ.  13
"Αντικειμενικές αξίες" και στα αγροτεμάχια

Από τους Νομούς Αργολίδας, Γρεβενών, Καστοριάς και Λάρισας αρχίζει η εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα όλους τους πίνακες


ΣΕΛ.  14   -   15
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέα ανταλλαγή πυρών

Σταθερά πολεμική παραμένει η ατμόσφαιρα στο Ιράκ, καθώς και χτες αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν ιρακινά αντιαεροπορικά στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ, "απαντώντας - όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο - στις ιρακινές προκλήσεις"


ΣΕΛ.  10
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
"Οικειοθελείς αποχωρήσεις" αντί απολύσεων

Κάτω από το βάρος των αγωνιστικών αντιδράσεων των εργαζομένων, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ανακάλεσε τις απολύσεις εφτά εργαζομένων, αλλά εξάγγειλε πρόγραμμα "οικειοθελών αποχωρήσεων"


ΣΕΛ.  12

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ