Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9625

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγριες περικοπές και στα δωρεάν βιβλία

Δραστική μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων αποφάσισε το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πειραιά, εφαρμόζοντας το νόμο - πλαίσιο πριν καν ψηφιστεί και καταφέροντας χτύπημα στο δικαίωμα των σπουδαστών σε δωρεάν σπουδές.

Οι νόμοι και τα μέτρα που σπρώχνουν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μπαίνουν στο στόχαστρο των αυριανών συλλαλητηρίων για την Παιδεία. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.


ΣΕΛ.  6   -   7

Σύγχρονο ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΟ με 367 ευρώ το μήνα

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς, όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας

Τη βάρβαρη και αποκρουστική εικόνα των συνθηκών εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν τις εξελίξεις σε εννιά κλάδους του τομέα παροχής υπηρεσιών. Πρόκειται για το σύγχρονο δουλεμπόριο, στο οποίο σέρνονται όλο και περισσότεροι που καλούνται να εργαστούν, με πλήρη ή μερική απασχόληση, αμειβόμενοι με ψίχουλα που δε φτάνουν καν τα 400 ευρώ το μήνα.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, σε 92.780 επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων το 2004 απασχολήθηκαν 209.279 άτομα. Οι συνολικές δαπάνες προσωπικού (μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων) για τις εταιρίες αυτές ήταν της τάξης των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απλές αριθμητικές πράξεις αποδεικνύουν ότι οι μέσες καθαρές αποδοχές αυτών των εργαζομένων, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν της τάξης των 367 ευρώ το μήνα, ποσό που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού για κάποιον που παλεύει να ζήσει και να τα βγάλει πέρα στις σύγχρονες συνθήκες.


ΣΕΛ.  3

Associated Press

ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Θυμούνται και τιμούν τον Μεγάλο Οχτώβρη

Η επέτειος των 89χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης γιορτάστηκε από τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που σήμερα βιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Διαδηλώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά χώρες, όπως στη Ρωσία, στην Ουκρανία (φωτ.), στη Λευκορωσία και αλλού. Από το 2004 η ρωσική κυβέρνηση του Πούτιν έχει καταργήσει την επίσημη αργία της 7ης Νοέμβρη, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να αποπροσανατολίσει και να στείλει στη λήθη τον ηρωικό Οχτώβρη. Εχει μάλιστα καθιερώσει τη λεγόμενη «Ημέρα της Εθνικής Ενότητας» στις 4 Νοέμβρη, για την απελευθέρωση από την πολωνική επέμβαση το...1612 και στις 7 Νοέμβρη, γιορτασμό της απόκρουσης των ναζιστικών στρατευμάτων το 1941.


ΣΕΛ.  15


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα διαδηλώνουν για τα αιτήματά τους

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Καβάλα πραγματοποιούν σήμερα διαδηλώσεις οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και Δημοσίου.


ΣΕΛ.  10
ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
«Να φύγουμε από το Ιράκ»

Εκκληση Αμερικανών στρατιωτών, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με μεγάλη ανταπόκριση, ζητά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ. Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες εκπρόσωπός τους.


ΣΕΛ.  13
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προχωράει ακάθεκτα ο πυρήνας της οδηγίας

Το γεγονός ότι στη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας δεν επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία, σε τίποτα δε διαταράσσει την πολύμορφη εφαρμογή της αντεργατικής διευθέτησης στα κράτη - μέλη της ΕΕ.


ΣΕΛ.  11
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλαπλή εκμετάλλευση της εκλογολογίας

Πολλαπλά υποδαυλίζει και εκμεταλλεύεται την εκλογολογία η κυβέρνηση, ενώ, χτες, αποφάσισε τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους ομογενείς από τη Νότια Αλβανία διαθέτουν ειδικό δελτίο ταυτότητας.


ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ