Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996

ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
Πρώτης γραμμής δημοσιογράφος πρωτοπόρος αγωνιστής

Πενήντα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του από τη συμμορία του Σούρλα, που έγινε υπό την άμεση καθοδήγηση των Αγγλων, η δημοσιογραφία που ασκούσε ο κομμουνιστής δημοσιογράφος παραμένει φωτεινό παράδειγμα που ζητά συνεχιστές


ΣΕΛ.  6,   7

ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ "GOOD YEAR" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
στην ασυδοσία των πολυεθνικών

Την επαναλειτουργία της επιχείρησης απαίτησαν, με συγκέντρωση και πορεία, οι 350 εργαζόμενοι και δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς της συμπρωτεύουσας

Μια μαχητική πράξη αντίστασης στα σχέδια της πολυεθνικής "Good Year", ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα ενάντια στην παντοκρατορία του κεφαλαίου, την οποία απροκάλυπτα επικαλούνται οι κυβερνώντες για να αποποιηθούν των ευθυνών τους, ήταν η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώθηκαν το πρωί στο νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, απαιτώντας την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Κόντρα στα υπουργικά στιχάκια του τύπου "η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται, το κεφάλαιο δεν ορίζεται", οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην αποδεχτούν απαθείς τη μοίρα της ανεργίας. Αυτή που τους επιφυλάσσει η απόφαση της εταιρίας να κλείσει το κερδοφόρο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, για να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της για ακόμα περισσότερο κέρδος.

Και είναι μια μάχη ζωής για τους εργαζόμενους, όταν οι 220 από αυτούς είναι άνω των 42 ετών και η προοπτική συνταξιοδότησής τους απομακρύνεται όλο και περισσότερο, με δεδομένη τη μεγάλη ανεργία που πλήττει και τη Θεσσαλονίκη μαζί με όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  14

Νέο χαράτσι για τους γιωταχήδες και μοτοσικλετιστές ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενάμιση περίπου μήνα μετά τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ότι "δε θα επιβληθούν νέοι φόροι", η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας του 1997 για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες από 25 μέχρι και 33%. Η αύξηση αυτή είναι υπερτριπλάσια του αναμενόμενου, για το 1997, πληθωρισμού και αντιστοιχεί με επιπλέον ποσό 5.000 μέχρι και 30.000 δραχμών


ΣΕΛ.  11

Επιδόματα ταλαιπωρίας

Δεν έφτασε που τα επιδόματα των συνταξιούχων - τα διαβόητα ΕΚΑΣ - είναι στην κυριολεξία φιλοδωρήματα, ούτε ο ευτελισμός της έννοιας της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά είναι υποχρεωμένοι, γέροι και ανάπηροι άνθρωποι, να τρέχουν μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Οι συνταξιούχοι κατακλύζουν από προχτές τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τρέχουν στις εφορίες και χτυπούν την πόρτα του υπουργείου. Ρωτούν και ξαναρωτούν, καθώς οι προϋποθέσεις περιέχουν ασάφειες, και στη συνέχεια ξαμολιούνται για να βγάλουν φωτοτυπίες και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που θα τους εξασφαλίσουν το επίδομα.

Βέβαια, και αυτά ακόμα τα ψίχουλα δεν τους τα χάρισε κανείς. Είναι και αυτά αποτέλεσμα των αγώνων των συνταξιούχων, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, και είναι έτοιμοι να τους συνεχίσουν. Η κυβέρνηση παρουσίασε αυτό το μέτρο ως δείγμα της ευαισθησίας της προς εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Και οι έχοντες την "πραγματική ανάγκη" είναι όσοι έχουν συντάξεις μικρότερες από 110.000 δραχμές, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερες συντάξεις κάνουν ζωή χαρισάμενη! Επίσης, πρέπει να συντρέχουν και μια σειρά άλλοι λόγοι, που προσδιορίζονται απ' την ηλικία και τα οικογενειακά εισοδήματα.

Πέρα απ' το ύψος του επιδόματος και μόνο η ταλαιπωρία στην οποίαυποβάλλονται οι συνταξιούχοι μέσα στο καλοκαίρι - ενώ θα 'πρεπε να αναπαύονται - φτάνει να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο απ' την ευαισθησία που επικαλείται η κυβέρνηση.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ