Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 1995

Καταστρέφουν το Πάρκο Ελευθερίας και με τις ευλογίες... Βρυξελλών

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γ. Παλαιοκρασσάς, και μάλιστα ενώ έχει λήξει η θητεία του, απαντώντας σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, επικαλούμενος ψευδή στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάνθηκε ότι όλα είναι νόμιμα


ΣΕΛ.  14   -   15

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
των αδιεξόδων και της εξάρτησης

Στην επικαιρότητα το σύνθημα "έξω οι Αμερικάνοι από την Ελλάδα, έξω οι Αμερικάνοι από τα Βαλκάνια", τονίζει ο Ορ. Κολοζώφ

Δέσμια των αδιέξοδων επιλογών της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και υποταγής της στα κελεύσματα των "μεγάλων" η κυβέρνηση, αναζητά λύσεις υπό την κηδεμονία των επίδοξων επιδιαιτητών, είτε αυτοί είναι οι κοινοτικοί"εταίροι", είτε οι Αμερικανοί "σύμμαχοι".

Στα πλαίσια αυτής της λογικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να υποβαθμίσει ακόμα και την απροκάλυπτη επέμβαση Κλίντον, ο οποίος με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, κλιμακώνει την ανοιχτή παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή των Βαλκανίων. Μια παρέμβαση, η οποία έρχεται να εκμεταλλευτεί τα ποικιλόμορφα αδιέξοδα, που έχει προκαλέσει η ασκούμενη, τα τελευταία χρόνια, εξωτερική πολιτική, ενώ την ίδια στιγμή αποβλέπει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην προώθηση αμερικανικής έμπνευσης λύσης - πακέτο για το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων.

"Το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς στους Αμερικάνους αυτή τη στιγμή είναι ένα σύνθημα που κάποτε ακουγόταν συχνά στη χώρα μας, αλλά νομίζω ότι έχει ακόμα την επικαιρότητά του, "Εξω οι Αμερικάνοι από την Ελλάδα, έξω οι Αμερικάνοι από τα Βαλκάνια"", τόνισε χτες ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  7

"Ανιχνευτική" ήταν η χτεσινή πρώτη μέρα των χειμερινών εκπτώσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καταναλωτές περιορίστηκαν σε μία πρώτη εικόνα των τιμών που πρόκειται να επικρατήσουν, παρά τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονταν στις βιτρίνες των καταστημάτων και τα οποία ξεπερνούσαν σε αρκετές περιπτώσεις το 50%, ενώ σε ορισμένα πολυκαταστήματα έφταναν μέχρι και 65%, η κίνηση ήταν απογοητευτική. Οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φλεβάρη και θα καλύψουν όλο το χρονικό περιθώριο που παρέχει το σχετικό νομικό καθεστώς


Δείκτες ασφυξίας

Σημαδιακές χρονιές αποδείχτηκαν το 1993 και το 1994 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Χιλιάδες ήταν οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων - κυρίως - επιχειρήσεων, που κλήθηκαν και πλήρωσαν τα σπασμένα της πολιτικής της "απελευθερωμένης" αγοράς και της μονόπλευρης λιτότητας. Τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τις ακάλυπτες επιταγές, τις απλήρωτες συναλλαγματικές, καθώς και τις πτωχεύσεις - τους λεγόμενους "δείκτες ασφυξίας της αγοράς" - είναι αποκαλυπτικά.

Μέσα στη διετία, οι τράπεζες εντόπισαν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές αξίας πάνω από 550 δισ. δραχμές. Στο ίδιο διάστημα, 9.000 επιχειρήσεις πλήρωσαν τις συνέπειες της "ελεύθερης αγοράς". Δηλαδή της αγοράς, όπου, επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Ετσι, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτω από το βάρος του ανελέητου ανταγωνισμού και της γενικότερης ασυδοσίας, που επιτρέπει η ελεύθερη αγορά, αναγκάστηκαν να βάλουν οριστικά λουκέτο και να παραχωρήσουν τη θέση τους στις μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

Το μέλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - που κάποτε το ΠΑΣΟΚ τις αποκαλούσε "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας - δεν είναι καθόλου ρόδινο. Οι ρωγμές, που προκαλεί τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στην οικονομία γενικότερα η συγκεκριμένη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, θα μεγαλώνουν, στο βαθμό που οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δε συντονίζουν τη δράση τους με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της, ανεξάρτητα από το κόμμα που την εφαρμόζει.


Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Η Κοινότητα Ποταμιάς Θάσου προσφέρει 300.000 δρχ.
  • Η Κοινότητα Παναγιάς Θάσου επίσης 300.000 δρχ.
  • Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Παγκαίου 200.000 δρχ.
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου που είναι συνυφασμένο με την πρόσφατη ιστορία του ελληνικού λαού, προσφέρει 200.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ