Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 1997

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα των εξοπλισμών

Το νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 4 τρισ. δραχμών που υποθηκεύει το μέλλον, έρχεται σε εφαρμογή της νέας στρατηγικής και των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ

Η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σπάει παγκόσμιο ρεκόρ. Οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις εισαγωγές όπλων, μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα σε σταθερή βάση είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ στις 13 Νοέμβρη του 1996 σηματοδοτεί την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, το δυνάμωμα της εξάρτησης και την υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας και για τον επόμενο αιώνα.

Πρόκειται για γιγαντιαίο πρόγραμμα, που η εξόφλησή του ξεπερνάει τη δεκαετία, δηλαδή πέρα από το 2007,και αντιστοιχεί σε πολλές "αγορές του αιώνα" και με το οποίο δένεται πισθάγκωνα η Ελλάδα και για τον 21ο αιώνα. Το συνολικό κόστος του "Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ΕΜΠΑΕ), όπως αποκαλείται, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που πρέπει να διατεθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων μετά το 2000 ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές σε 4 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Επιβεβαίωση της θέσης ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, τη συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης στα πλαίσια της νέας ΝΑΤΟικής στρατηγικής και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, αποτελεί η ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για την αμυντική κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πλέον μετατραπεί σε απέραντη αποθήκη κάθε είδους όπλων και πολεμικού υλικού,σχετικού, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις άσχετου, με τις ανάγκες της άμυνας και ξεπερασμένης τεχνολογίας, σε βαθμό που να αντιμετωπίζεται πρόβλημα αξιοποίησής του. Μια χώρα με υποθηκευμένο το μέλλον της στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών. Ο διαρκής ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς με τη "σύμμαχη" στο ΝΑΤΟ Τουρκία και οι σχέσεις εξάρτησης, που αυτός συνεπάγεται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδίως τις ΗΠΑ, έχουν ανοίξει ένα φαύλο κύκλο, που είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει.


ΣΕΛ.  8   -   9

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Αντεπίθεση της νεολαίας

Υπόσχεση αγώνα και μήνυμα ελπίδας έστειλαν από το νησί της Επανάστασης, την ηρωική Κούβα, οι χιλιάδες νέοι αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που ολοκληρώθηκε στο διάστημα από τις 28 Ιούλη ως τις 5 Αυγούστου στην Αβάνα, και σίγουρα αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς, για όλη την προοδευτική, αγωνιζόμενη νεολαία. Μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις και τους πολυήμερους κύκλους συζητήσεων διατρανώθηκε η θέληση των νέων όλου του κόσμου, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δικού τους μέλλοντος.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το Φεστιβάλ και η συνειδητή ανταπόκριση για τη συνέχιση του θεσμού αυτού, δείχνει την επικαιρότητα των ιδανικών της διεθνιστικής αλληλεγγύης και την αναγκαιότητα οι νέοι μαζί με τους λαούς τους να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.


ΣΕΛ.  20   -   21

Προσφορές

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΠΠΟΣ στη μνήμη του γιου του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΠΠΟΥ, που φέτος κλείνει ένας χρόνος από τον άδικο χαμό του, προσφέρει στη ΝΕ Αργολίδος του ΚΚΕ το ποσό των 200.000 δρχ. ως ενίσχυση.

  • Οι φίλοι του ΚΚΕ από την Αδελαϊδα της Αυστραλίας έκαναν μια επιτυχή εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση του τηλεοπτικού σταθμού "902" και στέλνουν το ποσόν των 1.500 δολαρίων.


Κεντροαριστερά
Η ψευδαίσθηση μιας εκδοχής

Ο "Ριζοσπάστης" δημοσιεύει σήμερα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση - συνέντευξη με στελέχη του ΚΚΕ, γύρω από τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά που την περίοδο αυτή βρίσκονται στην επικαιρότητα


ΣΕΛ.  12   -   13
Βάσεις
Κίνημα ειρήνης - κίνημα ζωής

Μια αναδρομή του "Ρ" στους μεγάλους φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας ενάντια στις βάσεις και τα πυρηνικά, καθώς και στην κοροϊδία των ελληνικών κυβερνήσεων με το γνωστό... φεύγουν οι βάσεις, που τελικά... μένουν!


ΣΕΛ.  10   -   11
Ναυπηγική βιομηχανία
Ανακατατάξεις και... αποκλεισμοί

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια διοχετεύονται σε ναυπηγεία του εξωτερικού από Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι "αποφεύγουν" τα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδοτούν αδρά τη ναυπηγική τους βιομηχανία. Την ίδια στιγμή συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλάζουν το "χάρτη" της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας


ΣΕΛ.  29
EFEDRIKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Ανεργία"Πρωταθλητές" οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία

"Πρωτιά" στον αριθμό των θέσεων απασχόλησης που χάνονται, για να πάρουν οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι το δρόμο της ανεργίας, κατέχει ο τομέας της βιομηχανίας, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η γεωργία. "Μύθος" τα περί διογκωμένου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων


ΣΕΛ.  14   -   15
ΓΣΕΒΕΕ
Προκλητική εμμονή στον "κοινωνικό διάλογο"

Εμμένουν στη συμμετοχή τους στον ψευτοδιάλογο της κυβέρνησης οι εκπρόσωποι του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που ανήκουν στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι είναι πλέον φανερό πως ο "κοινωνικός διάλογος" και οι κυβερνητικές προθέσεις τίποτα κοινό δεν έχουν με τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρεμπόρων


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ