Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Παγκόσμιο ρεκόρ στην κούρσα των εξοπλισμών

Το νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 4 τρισ. δραχμών που υποθηκεύει το μέλλον, έρχεται σε εφαρμογή της νέας στρατηγικής και των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ

Η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σπάει παγκόσμιο ρεκόρ. Οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις εισαγωγές όπλων, μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα σε σταθερή βάση είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ στις 13 Νοέμβρη του 1996 σηματοδοτεί την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, το δυνάμωμα της εξάρτησης και την υποθήκευση της ελληνικής οικονομίας και για τον επόμενο αιώνα.

Πρόκειται για γιγαντιαίο πρόγραμμα, που η εξόφλησή του ξεπερνάει τη δεκαετία, δηλαδή πέρα από το 2007,και αντιστοιχεί σε πολλές "αγορές του αιώνα" και με το οποίο δένεται πισθάγκωνα η Ελλάδα και για τον 21ο αιώνα. Το συνολικό κόστος του "Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ΕΜΠΑΕ), όπως αποκαλείται, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που πρέπει να διατεθούν για την υλοποίηση των προγραμμάτων μετά το 2000 ανέρχεται σε τρέχουσες τιμές σε 4 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Επιβεβαίωση της θέσης ότι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων, τη συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης στα πλαίσια της νέας ΝΑΤΟικής στρατηγικής και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, αποτελεί η ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για την αμυντική κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πλέον μετατραπεί σε απέραντη αποθήκη κάθε είδους όπλων και πολεμικού υλικού,σχετικού, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις άσχετου, με τις ανάγκες της άμυνας και ξεπερασμένης τεχνολογίας, σε βαθμό που να αντιμετωπίζεται πρόβλημα αξιοποίησής του. Μια χώρα με υποθηκευμένο το μέλλον της στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών. Ο διαρκής ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς με τη "σύμμαχη" στο ΝΑΤΟ Τουρκία και οι σχέσεις εξάρτησης, που αυτός συνεπάγεται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδίως τις ΗΠΑ, έχουν ανοίξει ένα φαύλο κύκλο, που είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει.


ΣΕΛ.  8   -   9

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ