Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
(5) Ελλάδα και Τουρκία οι παγκόσμιοι πρωταθλητές

Η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σπάει παγκόσμιο ρεκόρ. Οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις εισαγωγές όπλων, μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Στο στοιχείο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και αυτό που είναι εδώ και χρόνια γνωστό, ότι η Ελλάδα σε σταθερή βάση είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη διακίνηση των όπλων διεθνώς κατά το 1994. Οι τάσεις και τα επόμενα χρόνια έμειναν στα ίδια επίπεδα και αναμένεται να ενισχυθούν με την υλοποίηση των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί και από τις δύο χώρες. Η έκθεση, βέβαια, δεν καταγράφει - και ήταν αδύνατο να το κάνει - τον οπλισμό που διακινείται μέσω του λαθρεμπορίου, και που είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Την έκθεση συνέθεσαν από κοινού το Ιδρυμα Διεθνών Σπουδών του Μοντερέι της Καλιφόρνια και το Ιδρυμα Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης. Τα δύο ιδρύματα βασίστηκαν στα επίσημα στοιχεία για την υπογραφή 214 συμφωνιών πώλησης όπλων, που αφορούσαν ποσότητα 8.000 περίπου κομματιών οπλισμού. Στην έκθεσή τους δεν παρατίθεται, όμως, η συνολική αξία του υλικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, σχεδόν η μισή από την ποσότητα αυτή διατέθηκε στην Ευρώπη. Και τούτο εξαιτίας της μεγάλης εισροής οπλισμού που πραγματοποιούν η Τουρκία και η Ελλάδα, οι οποίες άλλωστε αποτελούν και τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως.

Το υπόλοιπο 1/4, σχεδόν, δηλαδή ποσοστό 26% εισήγαγαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής και το 13% από αυτά πήγαν στη Σαουδική Αραβία, που είναι η τρίτη κατά σειρά μεγαλύτερη εισαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο μεγάλος εξαγωγέας ήταν φυσικά οι ΗΠΑ, που εξήγαγαν το 40% του οπλισμού, ο οποίος διακινήθηκε σε νόμιμους δρόμους το 1994 παγκοσμίως, πραγματοποιώντας βέβαια υπέρογκα κέρδη.

Τα στοιχεία δεν εκπλήττουν, αλλά επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί και τις δύο χώρες το, κατευθυνόμενο από αυτούς που υποδαυλίζουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών για να πουλάνε όπλα, κυνήγι των εξοπλισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές των προϊόντων καταστροφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ