Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ο ΔΙΑΡΚΗΣ ανταγωνισμός στους εξοπλισμούς με τη "σύμμαχη" στο ΝΑΤΟ Τουρκία και οι σχέσεις εξάρτησης, που αυτός συνεπάγεται, από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ιδίως τις ΗΠΑ, έχουν ανοίξει ένα φαύλο κύκλο, που είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει. Δεν μπορεί κανείς να διακρίνει τα όρια αυτού του ανταγωνισμού και το μόνο σίγουρο είναι πως το παιχνίδι κάθε φορά παίζεται όλο και σε πιο υψηλά επίπεδα. Η λεγόμενη, δηλαδή, ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών συντελείται όλο και σε ψηλότερη οροφή (σελίδες 8 - 9)

ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ.Οι αγώνες κατά των βάσεων και των πυρηνικών. Από τη δημιουργία της, στις 15 Μάη 1955, με την Ιδρυτική της Διακήρυξη η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει την ανάγκη κατάργησης των όπλων μαζικής καταστροφής και την αναγκαιότητα του αγώνα για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την πατρίδα μας. Στην Ελλάδα τα πιο ελπιδοφόρα μηνύματα για αναζωογόνηση του κινήματος ειρήνης έρχονται από τη νεολαία. Τα κεντρικά συνθήματα των μαθητικών διαδηλώσεων είναι αντιπολεμικά. H συμμετοχή και η δραστηριότητα των νέων μέσα από τη "Νεανική δράση για την Ειρήνη", στην πάλη για μια καλύτερη ζωή χωρίς πόλεμο, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, συνεχώς κερδίζει έδαφος. Μεγάλη επιτυχία επίσης σημειώνουν τα τελευταία καλοκαίρια οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις - συναντήσεις της ΚΝΕ για την ειρήνη (σελίδες 10 - 11)

Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ γύρω από την "Κεντροαριστερά" στη χώρα μας παίρνει διαστάσεις. Οι πρωτοβουλίες από διάφορες δυνάμεις στην Ελλάδα, συνδυάστηκαν με πρωτοβουλίες "διεθνούς" εμβέλειας από το ΠΑΣΟΚ, με συμμετοχή διαφόρων Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, πρωτεργατών του εγχειρήματος. Γιατί αυτή η ένταση ενεργειών και πού αποσκοπεί; Ο "Ρ", συμβάλλοντας στην αποκάλυψη αυτών των επιδιώξεων, δημοσιεύει συνέντευξη από τον "902 TV", με τους Στέφανο Λουκά και Παναγιώτη Γεωργιάδη, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ (σελίδες 12 - 13)

ΑΝΕΡΓΙΑ."Πρωτιά" στον αριθμό των θέσεων απασχόλησης που χάνονται, για να πάρουν οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι το δρόμο της ανεργίας, κατέχει ο τομέας της βιομηχανίας, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο τομέας της γεωργίας. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη της απασχόλησης και της ανεργίας στο διάστημα από το 1993 και μετά, που καταγράφονται στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (σελίδες 14 - 15)

Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ φαίνεται να είναι ο μήνας που θα ανεβάσει το θερμόμετρο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς αναμένονται εξελίξεις τόσο για τις τρεις εταιρίες του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) - "Κεραφίνα", ΜΕΛ και "Βωξίτες Ελευσίνας" - για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ανοίξει ήδη τον αδιέξοδο δρόμο της ιδιωτικοποίησής τους, ενώ αναμένεται και νέος κύκλος παθών για τη ΣΟΦΤΕΞ (σελίδες 14 - 15)

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ αποκλεισμό η ναυπηγική βιομηχανία. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια διοχετεύονται σε ναυπηγεία του εξωτερικού από Ελληνες εφοπλιστές οι οποίοι "αποφεύγουν" τα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδοτούν αδρά τη ναυπηγική τους βιομηχανία (σελίδα 29)

ΤΟ 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου, στην Αβάνα της ηρωικής Κούβας, αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας του θεσμού των Φεστιβάλ της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας. Η ιδέα της συνάντησης των νέων όλου του κόσμου ξεκίνησε 1947 στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας, για να γιορταστεί η νίκη των λαών και η συντριβή του φασισμού, αλλά και για το συντονισμό των προσπαθειών στον κοινό αγώνα για τη "Διαρκή ειρήνη, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και για ένα καλύτερο μέλλον των λαών" (σελίδες 20 - 21)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ