Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πορεία αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης

Ηδη από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ διαφάνηκε ο αντιιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας, στη μεγάλη πορεία αλληλεγγύης από την παραλιακή λεωφόρο "Μαλεκόν" μέχρι το Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Το πολύβουο και πολύχρωμο ποτάμι των δεκάδων χιλιάδων νέων, αντιπροσώπων απ' όλο τον κόσμο, αλλά και των μαζικών οργανώσεων της Κούβας, ξεχείλισε τους δρόμους της Αβάνας, με τα συνθήματα ενάντια στη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, ενάντια στον πόλεμο και στον πυρηνικό όλεθρο, για το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο.

Οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αυτής εκδήλωσης, οι νέοι όλου του κόσμου απέδειξαν με το πάθος και τον παλμό τους ότι η φωνή τους μπορεί να ακουστεί δυνατά, κόντρα στις επιβουλές των επικυρίαρχων της Γης, που θέλουν να τους καταδικάσουν στη σιωπή.

Σε αυτή τη "Βαβέλ" της νεανικής διαμαρτυρίας, οι αντιπροσωπείες από την κάθε χώρα έδιναν το δικό τους χρώμα, με φόντο τα πρωτότυπα πανό τους και τη φιγούρα του Τσε να δεσπόζει στα περισσότερα από αυτά. Χαρακτηριστικά οι νέοι από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής χόρευαν ντυμένοι στις παραδοσιακές ενδυμασίες στους ρυθμούς της "κούμπια", της "σάλσα", της "μερέγγε", της "σάμπα" και των ρυθμών των Ανδεων, ενώ ταυτόχρονα φώναζαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών, κατά της αποικιοκρατίας και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις χώρες τους. Εξέφραζαν επίσης την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας και στην επανάστασή του ενάντια στον αποκλεισμό.

Οι νέοι από την Ιαπωνία βάδιζαν στην πορεία με επικεφαλής κοπελιές που ντυμένες "γκέισες" κατήγγελλαν το έγκλημα του ιμπεριαλισμού στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Ακολουθούσαν πολλές αντιπροσωπείες από την Ασία, ανάμεσά τους της Κίνας και της ΛΔ της Κορέας με τα χαρακτηριστικά πουκάμισα.

Οι νέοι της Ευρώπης είχαν τη δική τους θέση στην πορεία, όπου ξεχώριζε η ελληνική αντιπροσωπεία και ιδιαίτερα οι νέοι της ΚΝΕ, που φώναζαν με το δικό τους τρόπο συνθήματα στα ισπανικά. "Κούβα σι, Γιάνκι νο", "Και δω και κει, οι Γιάνκις θα πεθάνουν", "Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος", καθώς και το σύνθημα του πανό "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό", ενθουσίασαν τους Κουβανούς που από τα μπαλκόνια χειροκροτούσαν και ανταπέδιδαν "Ζήτω η Ελλάδα".

Ξεχωριστή εντύπωση έκανε η πολυπληθής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, που παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που συνάντησαν από την κυβέρνηση των κεφαλαιοκρατών της χώρας, έδωσε την αγωνιστική της παρουσία στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού της νεολαίας, στην απαγορευμένη γι' αυτούς Κούβα. Το σύνθημα "Κούβα, άκου είμαστε και μεις στον αγώνα" έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής τόσο από τους κατοίκους της Αβάνας όσο και από τους υπόλοιπους νέους της πορείας.

Τη μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ηγέτης του νησιού της Επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο με την ηγεσία της χώρας, ενώ στους συγκεντρωμένους μίλησε και η πρώτη γραμματέας της ΚΝ Κούβας, Β. Βελάσκεζ και έκλεισαν γνωστοί τροβαδόροι της Κούβας με το τραγούδι που είναι αφιερωμένο στον ηρωικό αντάρτη, Τσε Γκεβάρα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά, των νέων στις ιδέες, όλου του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ